[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Heropening examenlocaties voor inburgeringsexamens en Staatsexamens Nt2

Integratiebeleid

Brief regering

Nummer: 2021D09940, datum: 2021-03-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32824-324).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32824 -324 Integratiebeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z04537:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

32 824 Integratiebeleid

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 324 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 maart 2021

Sinds 16 december jl. zijn alle toetslocaties van DUO gesloten, voor zowel de inburgeringsexamens als de Staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2).

Nu het kabinet de geldende coronamatregelen voorzichtig versoepeld heeft, vragen wij DUO en het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om de afnames van de inburgeringsexamens respectievelijk de Staatsexamens Nt2 weer te hervatten in de week van 15 maart aanstaande. Dit zodat inburgeringsplichtigen die klaar zijn voor hun examen het geleerde niet verder verliezen en er voorkomen wordt dat de wachttijden nog verder oplopen. We sluiten hiermee aan bij het reguliere onderwijs waarin het al langer is toegestaan is om voor het afleggen van toetsen en examens naar school te gaan.

We zijn ons ervan bewust dat het nu herstarten van de DUO-examens wel extra reisbewegingen en het samenbrengen van groepen mensen betekent. Gelet op het belang van het behalen van het inburgeringsexamen voor nieuwkomers (o.a. in kader van het verkrijgen van sterker verblijfsrecht, instroom in vervolgopleidingen en om mee te kunnen doen in de samenleving) wordt er toch voor gekozen de DUO toetslocaties te heropenen in een kleinschalige setting, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen van 1,5 meter afstand, goede triage (geen klachten) bij entree enz.

Het in acht nemen van de geldende RIVM-richtlijnen, zoals de anderhalvemetermaatregel, betekent wel dat niet de volledige capaciteit van de toetslocaties kan worden gebruikt. Om de achterstanden toch zoveel mogelijk in te lopen worden er ook in de avonduren en op zaterdag examens afgenomen. Ook is er een extra toetslocatie in gebruik genomen. Desondanks zullen de achterstanden maar beperkt worden ingelopen.

DUO en CvTE informeren inburgeringsplichtigen en kandidaten voor de Staatsexamens Nt2 over de mogelijkheden om weer examen te kunnen doen.

Aangezien er minder examens kunnen worden afgenomen en de mogelijkheden voor het volgen van inburgeringslessen beperkt zijn, worden inburgeringsplichtigen waar nodig gecompenseerd voor de wachttijden door het verlengen van hun inburgeringstermijn.

Met het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is de afspraak gemaakt dat studenten die in het studiejaar 2020–2021 zijn ingestroomd, tot 1 juli 2021 de tijd krijgen om voldoende beheersing van de Nederlandse taal aan te tonen door het behalen van het Staatsexamen Nt2. In het hoger onderwijs (ho) dienen studenten die in het studiejaar 2020–2021 zijn ingestroomd voor 1 januari 2021 het Staatsexamen Nt2 te hebben behaald. Indien een student buiten zijn of haar schuld het Staatsexamen Nt2 niet binnen deze termijn heeft behaald, dan kan de ho-instelling deze termijn, om aan de toelatingseisen te voldoen, verlengen tot 1 september 2021.

Vanaf 16 december 2020 zijn ook de fysieke inburgeringslessen gestopt. In de brief van onze collega van VWS aan uw Kamer van 14 december 2020, Kamerstuk 25 295, nr. 800, is opgenomen dat voor «training en cursusactiviteiten» hetzelfde regime geldt als voor onderwijsactiviteiten. Dit heeft naar het zich laat aanzien onvoldoende zijn weerslag gekregen in de regelgeving waardoor onduidelijk is welk regime van toepassing is op het inburgeringsonderwijs. Op basis van de huidige wet- en regelgeving gelden verschillende regimes voor inburgeringsonderwijs dat op verschillende plekken gegeven wordt. Klassikaal onderwijs in niet-onderwijsinstellingen op besloten plaatsen is toegestaan. In onderwijsinstellingen volgt dit het regime van de betreffende onderwijsinstelling. Wij streven ernaar een eensluidend en specifiek regime voor het inburgeringsonderwijs in de wet- en regelgeving neer te leggen.

Het uitgangspunt is in eerste instantie het volgen van de regels die nu gelden voor het MBO onderwijs. Op basis van de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-besmettingen zal worden bezien of verdere openstelling in de loop van de komende maanden mogelijk en verantwoord is.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
W. Koolmees

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven