[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Kabinetsinzet om huisuitzettingen te voorkomen door gevolgen van de coronacrisis

Integrale visie op de woningmarkt

Brief regering

Nummer: 2021D10988, datum: 2021-03-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32847-730).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32847 -730 Integrale visie op de woningmarkt.

Onderdeel van zaak 2021Z04970:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

32 847 Integrale visie op de woningmarkt

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 730 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 maart 2021

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de antwoorden aan op schriftelijke vragen van de leden Peters en Terpstra (CDA) over het uit zijn huurhuis zetten van een bejaarde man door sociale woningcorporatie Stek in Lisse (Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 2145).

Met deze brief wil ik uw Kamer tevens informeren over de inzet van het kabinet om huisuitzettingen door betaalachterstanden door de gevolgen van de coronacrisis te voorkomen.

Herijkte afspraken in nieuw statement

Met verhuurdersorganisaties (Aedes, IVBN, Vastgoed Belang en Kences) en de VNG heb ik, in navolging van eerdere afspraken in maart 2020 en oktober 2020, opnieuw als gezamenlijke lijn afgesproken dat huisuitzettingen door betaalachterstanden zoveel mogelijk worden voorkomen gedurende de crisisperiode. De afspraken uit het vorige statement liepen begin dit jaar af. Nu de coronacrisis lijkt aan te houden, met bijbehorende aangescherpte maatregelen en de maatschappelijke gevolgen daarvan, voelen verhuurdersorganisaties en gemeenten een blijvende gezamenlijke verantwoordelijkheid om huisuitzettingen als gevolg van huurachterstanden zoveel mogelijk te voorkomen. Met de verhuurdersorganisaties en VNG is herijkt in hoeverre de afspraken aanpassing behoefden, ook in het licht van de implementatie van de gewijzigde Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening.

Voor de volledige tekst van het gezamenlijke statement verwijs ik naar bijlage 1 «Gezamenlijk statement van verhuurders, gemeenten en het Rijk over maatwerk bij het voorkomen van huisuitzettingen tijdens de coronacrisis»1. De gemaakte afspraken om huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen blijven de inzet van alle partijen; in het bijzonder tot het einde van de coronacrisis.

Ook bij de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland (VLBN) leeft de verantwoordelijkheid te willen voorkomen dat bruikleners in coronatijd zonder huisvesting komen te staan.

De Woonbond, als belangenvereniging van de Nederlandse huurders, en de LSVb, als vertegenwoordiging van studenten, zijn geconsulteerd en onderschrijven het belang van een gezamenlijk statement van verhuurders, VNG en BZK, om huisuitzettingen ten gevolge van de coronacrisis zo veel mogelijk te voorkomen.

Communicatie

Om verhuurders en anderen meer bekend te maken met het instrumentarium dat zij kunnen inzetten om huisuitzettingen te voorkomen, is door BZK, samen met het veld, een aantal infographics ontwikkeld. Deze worden gedeeld via social mediakanalen. Op basis van vragen uit de sector is op woningmarktbeleid.nl een dossier over vroegsignalering door verhuurders opgenomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
K.H. Ollongren


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎