[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toekomst televisiezender BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland

Toekomst mediabeleid

Brief regering

Nummer: 2021D12480, datum: 2021-04-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32827-211).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32827 -211 Toekomst mediabeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z05667:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

32 827 Toekomst mediabeleid

Nr. 211 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 april 2021

In de mediabegrotingsbrief 2021 van 19 november 2020 (Kamerstuk 35 570 VIII, nr. 125), heb ik u onder meer geïnformeerd over recente ontwikkelingen omtrent BVN.1 Directe aanleiding hiervoor was het besluit van de Vlaamse regering om per 1 januari 2021 de overeenkomst tussen BVN en de VRT, de Vlaamse publieke omroep, stop te zetten vanwege een nieuwe digitale strategie van de Vlaamse Minister van Media, dhr. Benjamin Dalle. Met mijn Vlaamse ambtscollega heb ik afgesproken dat 2021 gebruikt zal worden om de Vlaamse (financiële) bijdrage op een correcte manier af te bouwen. Met deze brief informeer ik u over hoe deze afbouw vormgegeven zal worden.

Om invulling te geven aan de afbouw van de Vlaamse bijdrage is het bestuur van BVN gevraagd meerdere, goed uitgewerkte en onderbouwde (afbouw)scenario’s met geobjectiveerde cijfers uit te werken voor het jaar 2021. Gezamenlijk hebben mijn Vlaamse ambtscollega en ik op basis van deze scenario’s ervoor gekozen om per 1 juli 2021 te stoppen met het verspreiden van Vlaamse content via BVN. Dit geeft BVN de tijd om tot een ordentelijke afbouw in 2021 te komen en hierover tijdig te communiceren naar de kijkers en gebruikers van de dienst.

Het gevolg van het stoppen van de Vlaamse financiële bijdrage (EUR 990k in 2020) aan BVN is tevens dat de huidige wereldwijde dekking van BVN niet langer in stand gehouden kan worden. De financiële bijdrage vanuit de NPO en OCW (resp. EUR 1,63 mln. en EUR 1,58 mln. in 2020) zal gecontinueerd worden. Per 1 juli 2021 zal BVN via satellietdistributie alleen nog beschikbaar zijn in Midden- en Zuid-Amerika (waaronder de Caraïben), een groot deel van de Verenigde Staten, heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.2 Daarmee wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid van de Nederlandse Publieke Omroep via BVN in Caribisch Nederland en de landen in het Nederlands Koninkrijk. Tevens blijft zo uitzending van BVN in Europa (waaronder Marokko en Turkije) behouden waar de meeste Nederlandstaligen buiten Nederland wonen of verblijven. Daarnaast blijft BVN via internet wereldwijd gratis aangeboden.

Het gekozen scenario zorgt voor voldoende tijd voor een goede communicatie over de veranderingen voor BVN. Het jaarplan waarin dit scenario is uitgewerkt met de afgesproken financiering door de Vlaamse Gemeenschap voor dit scenario, is eind januari vastgesteld door het bestuur van BVN. Vanuit BVN zal binnenkort gestart worden met de communicatie over deze veranderingen richting de gebruikers van BVN. De afbouw van satellietdistributie past bij de ambitie van de NPO met betrekking tot BVN zoals opgenomen in het recente concessiebeleidsplan3: «We onderzoeken in ieder geval de mogelijkheden voor het afbouwen van de kostbare satellietdistributie. Daarnaast gaan we onderzoeken of we de publieke content internationaal, bijvoorbeeld door gebruik van geotechniek en login, via onze on demand diensten kunnen ontsluiten en daarmee verder kosten kunnen besparen.»

Mede naar aanleiding van deze passage uit het concessiebeleidsplan, zal ik in 2021 met de NPO in gesprek gaan over hoe de NPO vervolg kan geven aan deze ambitie uit het concessiebeleidsplan. Dit mede in het licht van de wettelijke taak4 voor de NPO om media-aanbod te verspreiden voor Nederlandstaligen in het buitenland. Veel content van de publieke omroep is, op de livestreams na, via internet zoals via NPO Start of NOS.nl al beschikbaar in het buitenland.

Ik ben Minister Dalle erkentelijk voor het gestand doen van zijn toezegging om 2021 te gebruiken voor een ordentelijke afbouw van de bijdrage van de Vlaamse Gemeenschap aan BVN. Samen met mijn Vlaamse collega zal ik bezien hoe we de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op mediagebied verder vorm gaan geven. Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de vorderingen op dat gebied.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob


  1. BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland waarin Nederlandstalige producties van de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen worden uitgezonden via satelliet en internet. Zie ook: http://www.bvn.tv.↩︎

  2. Via respectievelijk de Eutelsat 113WA satelliet en de via de Astra 19.2 satelliet. Aan de hand van de footprints op de website van BVN is precies te zien in welke gebieden deze satellieten te ontvangen zijn: https://www.bvn.tv/ontvangst/.↩︎

  3. Zie voor het NPO Concessiebeleidsplan 2022–2026 Kamerstuk 32 827, nr. 202.↩︎

  4. Zie artikel 2.2 lid 2 onderdeel k Mediawet 2008.↩︎