Evaluatie inzake Opslag Duurzame Energie en toekomstverkenning ODE
Duurzame ontwikkeling en beleid
Brief regering
Nummer: 2021D12501, datum: 2021-04-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30196-752).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. van 't Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 30196 -752 Duurzame ontwikkeling en beleid.
Onderdeel van zaak 2021Z05675:
- Indiener: B. van 't Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-04-14 14:10: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-05-12 16:30: Procedurevergadering (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-07-07 10:00: Klimaat en energie (Notaoverleg), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-07-08 14:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid
Nr. 752 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 9 april 2021
Hierbij bied ik u de eindrapporten van de evaluatie van en toekomstverkenning over de Opslag Duurzame Energie (ODE) aan1.
In de evaluatie van de ODE is de doeltreffendheid en doelmatigheid van het instrument onderzocht. Daarbij is in kaart gebracht in hoeverre de ODE heeft bijgedragen aan transparantie over de bijdrage van huishoudens en bedrijven aan de stimulering van hernieuwbare energie. De evaluatie is uitgevoerd door het onderzoeksinstituut CE Delft.
De toekomstverkenning ODE betreft een ambtelijke verkenning van knelpunten die voortvloeien uit het oorspronkelijke doel van de ODE en de randvoorwaarden die aan het instrument gekoppeld zijn in de loop der jaren. In dit rapport worden oplossingsrichtingen geschetst om de gevonden knelpunten zoveel mogelijk te verminderen binnen de huidige vormgeving van de ODE.
Met deze rapporten wordt invulling gegeven aan de eerdere toezegging die in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel ODE-tarieven 2021 en 2022 (Kamerstuk 35 579, nr. 3) is gedaan om de ODE te evalueren en hierbij de fiscale prikkels voor de energietransitie te bezien. Daarnaast wordt middels deze rapporten uitvoering gegeven aan de motie van de leden Dik-Faber en Sienot (Kamerstuk 32 813, nr. 591) die verzoekt om bij de nationale evaluatie van de energiebelasting en ODE in te gaan op de vrijstellingen die in de Energiebelasting en ODE gelden.
Vanwege de demissionaire status van dit kabinet wordt er geen appreciatie van de rapporten meegestuurd. Het is aan een volgend kabinet om de inhoud van de rapporten tot zich te nemen en te overwegen of deze relevant is voor het toekomstige fiscale stelsel.
De evaluatie en de toekomstverkenning van de ODE dienen in samenhang te worden bezien met de evaluatie van de Energiebelasting (EB), die door de Staatssecretaris van Financiën aan uw Kamer wordt aangeboden, en het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Financiering Energietransitie, dat op korte termijn wordt aangeboden aan uw Kamer. De evaluatie EB beoordeelt de doelmatigheid en doeltreffendheid van de EB in het algemeen, en de fiscale regelingen meer specifiek, op de oorspronkelijke doelstellingen. Daarnaast wordt de interactie met de energietransitie onderzocht. In de evaluatie van de ODE is specifiek de doeltreffendheid en doelmatigheid van de ODE onderzocht. Daarbij is in kaart gebracht in hoeverre de ODE heeft bijgedragen aan transparantie over de bijdrage van huishoudens en bedrijven aan de stimulering van hernieuwbare energie. De toekomstverkenning ODE betreft een ambtelijke verkenning van knelpunten voor het geven van effectieve prikkels voor verduurzaming. Het IBO kent een ander doel dan de evaluatie van de EB en de evaluatie en toekomstverkenning van de ODE. In het IBO wordt gekeken naar de totale kosten van de energietransitie, de prikkels om die kosten te verlagen en de lastenverdeling. Daarbij wordt ook naar bredere opties van financiering gekeken, dan de EB en ODE. Het IBO geeft een mix van concrete opties, denkrichtingen, en aanbevelingen voor nadere verkenning. Samen bieden de trajecten een basis voor toekomstige beleidskeuzes. |
De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
B. van ’t Wout
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎