ROB-adviezen 'Financiële gevolgen MRB-vrijstelling elektrische voertuigen voor provincies' en 'Van Parijs naar praktijk: bekostiging en besturing van de decentrale uitvoering van het Klimaatakkoord'
Kabinetsaanpak Klimaatbeleid
Brief regering
Nummer: 2021D12616, datum: 2021-04-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-679).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: K.H. Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- 'Van Parijs naar praktijk: bekostiging en besturing van de decentrale uitvoering van het Klimaatakkoord'
- Financiële gevolgen MRB-vrijstelling elektrische voertuigen voor provincies
Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -679 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.
Onderdeel van zaak 2021Z05718:
- Indiener: K.H. Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Volgcommissie: vaste commissie voor Financiën
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-04-14 14:10: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-04-22 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-06-08 15:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid
Nr. 679 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 april 2021
De gemeenten, provincies en waterschappen leveren een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. In het Klimaatakkoord1 zijn afspraken gemaakt over twee adviesaanvragen aan de Raad voor het Openbaar bestuur (ROB). Eind september 2019 heb ik de ROB de adviesaanvraag verstuurd om de gevolgen van de maatregelen in de motorrijtuigenbelasting (MRB) uit het Klimaatakkoord voor de provinciale opcenten en de taakuitvoering van provincies in kaart te brengen. Daarnaast heb ik in oktober 2019 de ROB gevraagd inzicht te geven in de uitvoeringskosten van de afspraken in het Klimaatakkoord voor decentrale overheden over de periode 2022–2030 en te adviseren over de bekostigingswijze (onderzoek artikel 2 Financiële-verhoudingswet).
Op 1 mei 2020 heeft de ROB mij het advies «Financiële gevolgen MRB-vrijstelling elektrische voertuigen voor provincies» aangeboden2. In het advies geeft de Raad zijn overwegingen weer ten aanzien van de provinciale opcenten en stelt zij dat de vraag of compensatie moet plaatsvinden, uiteindelijk altijd politiek bestuurlijk gewogen moet worden. Zij doet hierover dan ook, zoals gebruikelijk, geen uitspraken. Zonder deze weging ligt volgens de ROB compensatie voor de hand.
Op 22 januari 2021 heeft de ROB het advies «Van Parijs naar praktijk: bekostiging en besturing van de decentrale uitvoering van het Klimaatakkoord» aan mij aangeboden3. Het advies geeft een eerste beeld van de uitvoeringskosten van de decentrale overheden en bevat naast adviezen over mogelijke bekostiging ook aanbevelingen betreffende organisatie en aansturing van de decentrale uitvoering van het Klimaatakkoord.
Hierbij bied ik mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat, de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Staatssecretaris van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst) beide adviezen aan uw Kamer aan. Ik heb met interesse kennisgenomen van de inhoud van de adviezen en dank de Raad voor het Openbaar Bestuur voor de verrichte inspanningen. Ik ben voornemens de inzichten uit beide adviezen van de ROB te betrekken in de gesprekken met de medeoverheden bij de uitwerking van de motie van het lid Özütok4. Daarin heeft uw Kamer verzocht als Rijk en decentrale overheden te komen tot een gezamenlijke voorbereiding ten behoeve van een nieuw kabinet. Vandaar dat deze brief zich nu beperkt tot de aanbieding van beide rapporten aan uw Kamer. De gesprekken met VNG, IPO en UvW over de opgaven van het Klimaatakkoord in de volgende fase zijn gestart. Naast de aanbevelingen van de ROB zal ook het borgen van de continuïteit van de inzet van de decentrale overheden hierbij onderwerp van gesprek zijn.
De besluitvorming over de volgende fase van de uitvoering van het Klimaatakkoord en mogelijke opvolging van de adviezen van de ROB is aan een nieuw kabinet.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
K.H. Ollongren