[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Antwoord op vragen van het lid Bergkamp over de voorraad van vaccins in Nederland

Antwoord schriftelijke vragen

Nummer: 2021D13390, datum: 2021-04-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-2342).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z05078:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2342

Vragen van het lid Bergkamp (D66) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de voorraad van vaccins in Nederland (ingezonden 29 maart 2021).

Antwoord van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 15 april 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Ministerie belooft sneller te prikken, met 600.000 vaccins op de plank» van 23 maart jongstleden?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat het coronadashboard over de vaccinaties op 23 maart jongstleden is aangepast en dat de oorzaak van deze aanpassing de vragen van de NOS waren? Zo ja, kunt u nader toelichten waarom dit de reden was van aanpassing? Zo nee, wat was dan de reden van de aanpassing?

Antwoord 2

Naast de reguliere update van de grafiek «Geleverde en beschikbare vaccins & gezette prikken in totaal» op het dashboard is op 23 maart ook de opbouw van de grafiek wat veranderd. De figuur in de vorige vorm bleek veel vragen op te roepen. Er zijn twee structurele aanpassingen gedaan:2 Er wordt sinds 23 maart in de lijn beschikbare vaccins gecorrigeerd voor de vaccins die naar Caribisch Nederland gaan. Zowel bij leveringen als bij gezette prikken zijn doses alleen voor Europees Nederland meegerekend. Dit omdat we vooralsnog geen tellingen van prikken vanuit de CAS en de BES-eilanden krijgen. Door deze wél in de leveringen maar niet in de prikken te tellen, zoals voorheen, lijkt het ten onrechte of die vaccins nog in de voorraad liggen te wachten.3 Een deel van de prikken gaat verloren door spillage. Spillage werd door het RIVM geschat op 5%. Die spillage is in de aangepaste grafiek verrekend in de leveringen. Zodat de lijn beschikbare vaccins beter weergeeft hoeveel prikken met de beschikbare voorraad zullen worden gezet. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de spillage geen 5% is maar ongeveer 1%. Vanaf 13 april wordt in daarom op het Coronadashboard met 1% spillage gerekend.

Vraag 3

Kunt u per vaccin aangeven hoeveel vaccins er exact in de «vrije voorraad» waren op 21 maart jongstleden, de datum waar de NOS de voorraad van 600.000 vaccins op baseerde?

Antwoord 3

Op 21 maart was de vrije voorraad als volgt: 378.400 doses AstraZeneca, 98.690 doses Moderna en 328.770 doses BioNTech/Pfizer. Overigens wil ik hierbij vermelden dat ik bij de beantwoording van de over voorraden de (vrije, beschikbare of geblokkeerde) voorraad bedoel die in de centrale opslag ligt. Dit onderscheidenlijk van de werkvoorraad vaccins die bij priklocaties aanwezig kan zijn in afwachting geprikt te worden.

Het voorraadniveau op één specifieke dag kan een vertekend beeld geven. De vrije voorraad van een vaccin is op zijn hoogst op het moment dat de vaccins zijn vrijgegeven nadat zij, na een levering, zijn gecontroleerd. De vrije voorraad neemt vervolgens af tot het moment dat er weer een volgende levering beschikbaar komt. In de brief van 31 maart jl. vindt u een toelichting op de voorraden en een illustratie wat de dynamiek is van de vaccin-voorraden.

Vraag 4

Was 100% procent van deze vrije voorraad van het Pfizer-vaccin op 21 maart jl. bedoeld voor de daaropvolgende week? Zo nee, hoeveel procent betrof het dan en waar was het overige percentage van deze vrije voorraad voor bedoeld?

Antwoord 4

Op 21 maart was de totale beschikbare voorraad BioNTech/Pfizer van 328.770 onderverdeeld in een veiligheidsvoorraad van 163.800 doses en vrije voorraad van 164.970 doses. Deze vrije voorraad was voor 100% bedoeld voor de daaropvolgende week. In de periode tussen 22 en 26 maart zijn 177.840 doses (meer dan 100% van de vrije voorraad op 21 maart) uitgeleverd aan de priklocaties. Dat is in lijn met mijn besluit op 18 maart om de veiligheidsvoorraad verder terug te brengen van 5 naar 3 prikdagen.

Vraag 5

Kunt u in een tabel per week, met een vaste dag in de week als peildatum, vanaf 1 januari jl. tot nu een overzicht per type vaccin geven van het totaal aantal gezette vaccinaties en het totaal aantal geleverde vaccins, het totaal aantal vaccins in de beschikbare voorraad en het totaal aantal vaccins in de niet-beschikbare voorraad?

Antwoord 5

De tabellen tot en met week 13 zijn te vinden in bijlage 1 (leveringen) en bijlagen 2, 3 en 4 (voorraad per vaccin). Het aantal gezette prikken per vaccin per week is terug te vinden op het Coronadashboard. Afgelopen week, in week 14, zijn de voorraden per vaccin naar een minimum gaan. Voor BioNTech/Pfizer bedroeg de minimale beschikbare voorraad 194.220 doses. Voor Moderna bedroeg de minimale beschikbare voorraad 44.350 doses. Voor AstraZeneca bedroeg de minimale beschikbare voorraad 21.163 doses.

Vraag 6

Kunt u in een tabel per week, met een vaste dag in de week als peildatum (dezelfde dag als genoemd in vraag 5) vanaf 1 januari jl. tot nu een overzicht per type vaccin geven van het totaal aantal vaccins in de beschikbare voorraad en vervolgens uitgesplitst in vrije voorraad, veiligheidsvoorraad en elk ander type voorraad dat valt onder de beschikbare voorraad?

Antwoord 6

Zie bijlagen 2 t/m 4 voor het antwoord.

Vraag 7

Kunt u in een tabel per week, met een vaste dag in de week als peildatum (dezelfde dag als vraag 5) vanaf 1 januari jl. tot nu een overzicht per type vaccin geven van het totaal aantal vaccins in de niet-beschikbare voorraad en vervolgens uitgesplitst in voorraad ten behoeve van kwaliteitscontrole, geblokkeerde voorraad en elk ander type voorraad dat valt onder de niet-beschikbare voorraad?

Antwoord 7

Zie bijlagen 2 t/m 4 voor het antwoord.

Vraag 8

Zijn er naast de beschikbare en de niet-beschikbare voorraad nog andere type voorraden die vallen onder de totale voorraad? Zo ja, welke vormen van voorraad zijn dat?

Antwoord 8

De totale voorraad vaccin bij de centrale opslag omvat alle doses die op een bepaald moment daar aanwezig zijn. Die totale voorraad bij de opslag bestaat uit:

Beschikbare voorraad. De beschikbare voorraad is direct beschikbaar om uit gereden te worden rijden richting priklocaties. De beschikbare voorraad bestaat uit vrije voorraad en veiligheidsvoorraad. De veiligheidsvoorraad is bedoeld, zoals hierboven al even benoemd, om tegenvallende leveringen aan Nederland op te kunnen vangen. Een tegenvallende levering leidt hierdoor niet direct tot een zodanig tekort aan vaccin dat gemaakte afspraken in het geding komen.

Niet-beschikbare voorraad. Niet-beschikbare voorraad bestaat voornamelijk uit voorraad in kwaliteitscontrole (maar kan ook geblokkeerde voorraad omvatten, zoals de week van de prikpauze ontstond voor AstraZeneca). Niet-beschikbare voorraad kan niet uitgereden worden richting de priklocaties.

Vraag 9

Tellen de beschikbare en de niet-beschikbare voorraad altijd op tot het totaal aantal geleverde vaccins? Zo nee, onder welke categorieën vallen deze overige vaccins en kunt u deze categorieën toevoegen aan de tabellen uit vraag 6 en 7 zodat het totaal wel komt tot het aantal geleverde vaccins?

Antwoord 9

De beschikbare en de niet-beschikbare voorraad tellen nooit op tot het totaal aantal geleverde vaccins, omdat ook de vaccins die zijn uitgereden naar de priklocaties mee gerekend moeten worden en vaccins die zijn gezet. Zie verder de tabellen van vraag 6 en 7 voor het aantal uitgereden vaccins.

Vraag 10

Bent u bereid de tabellen van vraag 5 tot en met 7 op wekelijkse basis te publiceren via de rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of twee wekelijks met de Kamer te delen via de voortgangsbrief? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 10

Op het coronadashboard van de rijksoverheid zullen vanaf deze week de voorraden worden getoond. Hier is in een wekelijkse update te zien per vaccin wat de totale- en beschikbare voorraad is geweest per dag.

Vraag 11

Op welke datum is het besluit genomen om de veiligheidsvoorraad van het Pfizer-vaccin maximaal vijf dagen te houden?

Antwoord 11

In de Kamerbrief4 van 2 februari jl. heb ik naar de Tweede Kamer gecommuniceerd dat voor het BioNTech/Pfizer vaccin een veiligheidsvoorraad van minimaal 5 dagen wordt aangehouden.

Vraag 12

Was de veiligheidsvoorraad van het Pfizer-vaccin sinds dat moment altijd onder of op vijf dagen? Zo ja, kunt u in een tabel per dag aangeven hoeveel de veiligheidsvoorraad sinds dat moment was?

Antwoord 12

Het beleid was erop gericht een veiligheidsvoorraad van het BioNTech/Pfizer-vaccin van minimaal vijf prikdagen aan te houden, wat inmiddels is aangepast naar minimaal drie prikdagen. Vlak na een nieuwe levering (als die levering nog niet tot de beschikbare voorraad behoort) bereiken we die veiligheidsvoorraadstand bijna of zitten we er net onder (zie bijlage5.

Vraag 13

Op welke datum is het besluit genomen om de veiligheidsvoorraad van het Pfizer-vaccin op maximaal drie dagen te houden?

Antwoord 13

Op 18 maart jl.

Vraag 14

Herinnert u uw uitspraak tijdens het coronadebat van 10 maart jongstleden: «Is er op de voorraad nog sneller te sturen? Het antwoord op die vraag is: nee, dat zou ik echt niet verantwoord vinden. Niemand die ons adviseert, vindt dat verantwoord.»

Antwoord 14

Ja.

Vraag 15

Welke nieuwe inzichten waren er sinds dat moment om daarna toch de veiligheidsvoorraad naar drie dagen te brengen gezien het feit dat toen al bekend was dat er meer leveringszekerheid was van Pfizer en dat ze hun leveringen zouden verhogen?

Antwoord 15

De afweging wat verantwoord en verstandig is in het voorraadbeleid wordt continu gemaakt. In de brief van 2 februari6 jl. heb ik aangegeven meer risico te kunnen nemen in het voorraadbeheer zodra leveringen van een vaccin stabiel blijken te zijn. De aanpassing op het voorraadbeleid van het BioNTech/Pfizer-vaccin was de eerste uitwerking hiervan. Bij dit vaccin blijken de leveringen stabiel in zowel de leveringsmomenten als de beloofde omvang.

Vraag 16

Waarom is het problematisch om een afspraak voor een eerste prik af te zeggen als er een levering tegenvalt?

Antwoord 16

Een afspraak afzeggen voor een prik is niet problematisch. Maar het gaat bij tegenvallende leveringen al snel om vele tienduizenden afspraken. Dat is problematisch voor de mensen die de vaccins willen krijgen en hiervoor bijvoorbeeld zaken thuis of op het werk hebben moeten regelen, wat ook invloed kan hebben op de vaccinatiebereidheid. Zo heb ik bijvoorbeeld in de Kamerbrief van 31 maart jl. toegelicht naar aanleiding van de prikpauze met AstraZenca, dat gezien het werkrooster van zorgverleners, deze zorgverleners lang niet allemaal meteen weer een nieuwe afspraak konden maken. Dit praktische punt heeft er toen ook mede toe geleid dat beschikbare time slots niet meteen opgevuld konden worden. Ook is het problematisch voor de uitvoering vanwege het plannen van veel nieuwe afspraken op momenten dat al andere afspraken zijn ingepland. Dat legt extra druk op de uitvoering en de planning.

Vraag 17

Bent u het eens met de stelling dat het afzeggen van een eerste prik door tegenvallende levering zou betekenen dat er een zo minimaal als mogelijk veiligheidsvoorraad werd aangehouden en dat daardoor veel andere mensen juist eerder een prik hebben gehad?

Antwoord 17

Ik wil voorop stellen dat het mijn inzet is dat niet meer voorraad per vaccin wordt aangehouden dan nodig is. Als een tegenvallende levering nu zou plaatsvinden, ontstaat het risico dat afspraken voor een eerste prik moeten worden afgezegd. Die kans wordt zo klein mogelijk gehouden door een veiligheidsvoorraad aan te houden van een aantal dagen. Als een levering dan bijvoorbeeld maar de helft van het aantal doses bevat van wat verwacht werd, dan hoeven niet, of maar een beperkt aantal mensen afgebeld te worden.

Indien geen veiligheidsvoorraad worden aangehouden, dan betekent een tegenvallende levering direct het afbellen van grote aantallen gemaakte afspraken. Naast frustratie en teleurstelling bij diegene die rekende op hun vaccinatie is het ook om logistieke redenen onwenselijk en bevordert dat de snelheid van de vaccinatieoperatie niet.

Vraag 18

Binnen hoeveel dagen is een nieuwe afspraak gepland als afspraken voor een eerste prik bij een GGD-priklocatie zouden moeten worden afgezegd?

Antwoord 18

Het is afhankelijk van de leveringen van de producent wanneer een nieuwe afspraak gemaakt kan worden als een afspraak voor een eerste prik moet worden afgezegd. Zodra een persoon het callcenter van de GGD opbelt, of digitaal een afspraak wil maken via het portaal, wordt gezocht naar een eerstvolgende passende mogelijkheid om te vaccineren. De GGD zet op basis van de aantallen beschikbare vaccins, de tijdslots open voor vaccinatie.

Vraag 19

Zijn de flexibiliteit van het opnieuw inplannen van afspraken en de logistiek de redenen om een veiligheidsvoorraad aan te houden? Zo ja, kan deze uitvoering verbeterd worden zodat nog minimalere veiligheidsvoorraden aan kunnen worden gehouden? Zo nee, kunt u een uitputtende lijst van redenen geven voor het aanhouden van veiligheidsvoorraden en aangeven of hier procesverbeteringen mogelijk zijn?

Antwoord 19

Het moeten afbellen van afspraken en opnieuw inplannen ervan heeft inderdaad logistieke en planningsconsequenties. Dat is echter niet de enige reden om een veiligheidsvoorraad aan te houden. Zo geldt dat afbellen van afspraken medische consequenties kan hebben als het beoogde prikinterval niet wordt gehaald. Ook is het voor mensen die in de aankomende dagen een afspraak hebben voor een vaccinatie frustrerend en teleurstellend als die afspraak wordt afgezegd, wat invloed kan hebben op de vaccinatiebereidheid. Bovendien kan dit de praktische consequentie hebben dat niet iedereen zomaar op een eerst mogelijk volgende moment kan komen, bijvoorbeeld vanwege werkroosters. Om vertraging in een tweede prik te voorkomen, en om logistieke vertraging minimaal en de vaccinatiebereidheid maximaal te houden, worden veiligheidsvoorraden aangehouden. Zoals ik beantwoording van vraag 15 heb toegelicht, wordt constant een afweging gemaakt van wat verantwoord en verstandig is in het voorraadbeleid. Omdat sommige vaccinleveranciers nog steeds wisselende leveringen bieden, is het behouden van een veiligheidsvoorraad voor deze vaccins noodzakelijk.

Vraag 20

Wat was uw bron bij uw uitspraak bij het programma Op1 van 2 maart jongstleden: «We bungelden natuurlijk een beetje onderaan. Inmiddels staan we in het linker rijtje, behoorlijk bovenaan het linker rijtje»?

Antwoord 20

Voor vergelijkingen wordt doorgaans gekeken naar de publicaties van Our World in Data en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). De bron voor deze uitspraak was de publicatie van Our World in Data waarin per land de vaccinatiecijfers worden gemeld. Het betrof hier de data 25 februari. Our World in Data haalt de cijfers van de website van het RIVM. Op de ranking van OWID destijds stond Nederland boven andere EU landen als Frankrijk, Duitsland, België, en Italië. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat er verschillende factoren zijn die het vergelijken van landen op aantal gezette prikken moeilijk maakt. Zo meldt ECDC dat bij de gepubliceerde grafieken eigenlijk rekening gehouden moet worden met onder andere de vaccinatiestrategie per land en compleetheid van data (denk aan verschillende aannames bij de berekeningen) waardoor een accurate vergelijking tussen landen lastig te maken is.

Vraag 21

Welke exacte positie neemt Nederland nu in binnen Europa?

Antwoord 21

Nederland rapporteert volgens afspraak 2 keer per week aan het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding (ECDC). Het ECDC verwerkt deze gegevens en stelt op basis van die gegevens ranglijsten op van het percentage personen binnen de EU/EEA landen die een eerste dosis hebben ontvangen als van het percentage personen die volledig gevaccineerd zijn. Deze overzichten zijn momentopnamen en verschillen van week tot week. Nederland neemt in het meest recente overzicht, van 7 april 2021 op de ECDC COVID-19 vaccine tracker een positie in een grote groep landen, tussen Duitsland en Noorwegen. Woensdag 14 april zal het ECDC naar verwachting met een nieuwe publicatie komen.

Ook hier moet de kanttekening gemaakt worden dat er verschillende factoren zijn die het vergelijking van landen op vaccinatiegraad moeilijk maakt. Zo meldt ECDC dat bij de gepubliceerde grafieken eigenlijk rekening gehouden moet worden met onder andere de vaccinatiestrategie per land en compleetheid van data (denk aan verschillende aannames bij de berekeningen) waardoor een accurate vergelijking tussen landen lastig te maken is. Bij VWS en het RIVM is niet bekend hoe andere landen tot de berekening van de cijfers komen die zij aan ECDC doorgeven.

Vraag 22

Herinnert u uw uitspraak van 23 maart jongstleden «Dus eer dat een binnengebracht vaccin daadwerkelijk in een bovenarm zit, daar kan echt een paar weken tussen zitten»?7

Antwoord 22

Ja.

Vraag 23

Kunt u per vaccin, op hoofdlijnen, een lijst geven van stappen die doorlopen moeten worden vanaf het moment dat een vaccin wordt geleverd tot en met het daadwerkelijk toedienen van een vaccin? Zo ja, kunt u per stap in een tabel aangegeven hoeveel dagen deze gemiddeld in beslag nemen zodat deze optellen tot de gemiddelde termijn van levering tot vaccinatie?

Antwoord 23

Zoals in de tabel hieronder wordt geïllustreerd, is de duur van ontvangst tot en met transport naar de priklocatie van een vaccin 5 dagen. De ontvangst, kwaliteitscontrole en vrijgifte van het vaccin duurt minimaal 3 dagen. Parallel hieraan kan het bestelproces plaatsvinden, wat een dag duurt. Daarna volgt een optionele stap om de vaccins om te pakken in kleinere verpakkingen. Hierna vindt de stap plaats om de vaccins verzend gereed te maken. Dit duurt ook een dag. Ten slotte duurt de transport naar de vaccinatielocatie ook vervolgens één dag. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als een levering heel klein is, kan dit proces in totaal iets sneller.

Vraag 24

Zijn er stappen, genoemd in de vorige vraag, die sneller kunnen worden uitgevoerd zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en veiligheid?

Antwoord 24

Nee, voor het reguliere proces het zijn al zijn dit de minimale termijnen. Onder bijzondere omstandigheden, bij bijvoorbeeld kleine leveringen, is het voorgekomen dat het in minder dan 5 dagen is vrijgegeven. Alles is erop gericht dat aan Nederland toegeleverde vaccins zo snel mogelijk aan priklocaties worden geleverd, zodat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd kunnen worden.

Vraag 25

Kunt u deze vragen ieder afzonderlijk en uiterlijk voor het volgende coronadebat beantwoorden?

Antwoord 25

Ja.

Bijlage 1 – Leveringen

Bijlage 2 Pfizer

In de periode van de eerste leveringen was het beleid erop gericht om de tweede prik op voorraad te houden. 25 januari is op advies van de EMA het interval tussen de twee prikken opgehoogd van 3 weken naar 5,5 week. Toen kon er dus minder veiligheidsvoorraad aangehouden worden. Vanaf half februari is afgesproken de veiligheidsvoorraad terug te brengen naar 50% van de tweede prik. Vanaf 12 maart is besloten om 5 dagen prikvoorraad aan te houden als veiligheidsvoorraad en op 18 maart is besloten om de veiligheidsvoorraad af te bouwen naar 3 dagen prikvoorraad. Dit is gerealiseerd op 2 april. In onderstaande tabel is een veiligheidsvoorraad van 5 dagen weer gegeven tot 25 maart.

In de tabel zijn negatieve vrije voorraden terug te vinden. Dit laat zien dat op bepaalde momenten meer doses zijn uitgereden dan dat er vrije voorraad was, waardoor er gebruik is gemaakt van het veiligheidsvoorraad op dat moment.

26-12-2020 11.700 11.700 11.700
27-12-2020 11.700 11.700
28-12-2020 186.030 197.730 197.730
29-12-2020 197.730 186.030 11.700 836 10.864
30-12-2020 197.730 186.030 11.700 12.536 – 836
31-12-2020 197.730 186.030 11.700 23.400 – 11.700
1-1-2021 197.730 186.030 11.700 28.414 – 16.714
2-1-2021 197.730 186.030 11.700 28.414 – 16.714
3-1-2021 197.730 186.030 11.700 30.921 – 19.221
4-1-2021 197.730 186.030 11.700 35.936 – 24.236
5-1-2021 148.590 345.150 1.170 148.590 196.560 35.100 161.460
6-1-2021 328.770 16.380 148.590 180.180 24.236 155.944
7-1-2021 313.560 15.210 148.590 164.970 20.893 144.077
8-1-2021 306.540 7.020 0 306.540 29.250 277.290
9-1-2021 306.540 0 306.540 34.264 272.276
10-1-2021 303.030 3.510 0 303.030 38.443 264.587
11-1-2021 296.010 7.020 0 296.010 56.829 239.181
12-1-2021 296.010 0 296.010 63.514 232.496
13-1-2021 184.860 479.700 1.170 184.860 294.840 64.350 230.490
14-1-2021 469.170 10.530 184.860 284.310 56.829 227.481
15-1-2021 450.450 18.720 0 450.450 43.457 406.993
16-1-2021 443.430 7.020 0 443.430 38.443 404.987
17-1-2021 434.070 9.360 0 434.070 64.350 369.720
18-1-2021 401.310 32.760 0 401.310 62.679 338.631
19-1-2021 391.950 9.360 0 391.950 72.707 319.243
20-1-2021 92.430 482.040 2.340 92.430 389.610 102.236 287.374
21-1-2021 482.040 92.430 389.610 130.286 259.324
22-1-2021 482.040 0 482.040 155.079 326.961
23-1-2021 482.040 0 482.040 164.271 317.769
24-1-2021 436.410 45.630 0 436.410 141.707 294.703
25-1-2021 405.990 30.420 0 405.990 154.243 251.747
26-1-2021 382.590 23.400 0 382.590 164.636 217.954
27-1-2021 186.030 524.940 43.680 186.030 338.910 151.821 187.089
28-1-2021 485.670 39.270 186.030 299.640 153.021 146.619
29-1-2021 5.850 456.810 34.710 104.130 352.680 154.136 198.544
30-1-2021 443.940 12.870 104.130 339.810 159.150 180.660
31-1-2021 429.900 14.040 104.130 325.770 149.121 176.649
1-2-2021 381.930 47.970 104.130 277.800 146.614 131.186
2-2-2021 343.980 37.950 98.280 245.700 138.729 106.971
3-2-2021 159.120 477.360 25.740 159.120 318.240 146.250 171.990
4-2-2021 436.410 40.950 159.120 277.290 146.250 131.040
5-2-2021 400.140 36.270 0 400.140 146.250 253.890
6-2-2021 380.250 19.890 0 380.250 162.964 217.286
7-2-2021 380.250 0 380.250 180.514 199.736
8-2-2021 335.790 44.460 40.950 294.840 177.171 117.669
9-2-2021 308.880 26.910 40.950 267.930 172.993 94.937
10-2-2021 159.120 431.730 36.270 200.070 231.660 157.114 74.546
11-2-2021 390.780 40.950 159.120 231.660 150.429 81.231
12-2-2021 354.510 36.270 159.120 195.390 152.936 42.454
13-2-2021 311.220 43.290 159.120 152.100 137.893 14.207
14-2-2021 286.650 24.570 0 286.650 137.893 148.757
15-2-2021 246.870 39.780 0 246.870 170.486 76.384
16-2-2021 225.810 21.060 0 225.810 183.857 41.953
17-2-2021 193.050 404.820 14.040 193.050 211.770 173.829 37.941
18-2-2021 373.230 31.590 193.050 180.180 172.157 8.023
19-2-2021 333.450 39.780 0 333.450 157.950 175.500
20-2-2021 311.220 22.230 0 311.220 151.264 159.956
21-2-2021 286.650 24.570 0 286.650 147.921 138.729
22-2-2021 201.240 85.410 0 201.240 117.000 84.240
23-2-2021 161.460 39.780 0 161.460 112.821 48.639
24-2-2021 200.070 361.530 0 200.070 161.460 142.071 19.389
25-2-2021 332.280 29.250 200.070 132.210 139.564 – 7.354
26-2-2021 312.390 19.890 0 312.390 139.564 172.826
27-2-2021 299.520 12.870 0 299.520 139.564 159.956
28-2-2021 279.630 19.890 0 279.630 140.400 139.230
1-3-2021 237.510 42.120 0 237.510 141.236 96.274
2-3-2021 203.580 33.930 0 203.580 150.429 53.151
3-3-2021 208.260 370.890 40.950 208.260 162.630 137.057 25.573
4-3-2021 345.150 25.740 208.260 136.890 138.729 – 1.839
5-3-2021 325.260 19.890 0 325.260 141.236 184.024
6-3-2021 312.390 12.870 0 312.390 146.250 166.140
7-3-2021 291.330 21.060 0 291.330 146.250 145.080
8-3-2021 248.040 43.290 0 248.040 141.236 106.804
9-3-2021 201.240 46.800 0 201.240 127.864 73.376
10-3-2021 218.790 397.800 22.230 218.790 179.010 137.057 41.953
11-3-2021 369.720 28.080 218.790 150.930 137.893 13.037
12-3-2021 346.320 23.400 218.790 127.530 142.907 – 15.377
13-3-2021 326.430 19.890 0 326.430 142.071 184.359
14-3-2021 305.370 21.060 0 305.370 139.564 165.806
15-3-2021 269.100 36.270 0 269.100 150.429 118.671
16-3-2021 241.020 28.080 0 241.020 161.293 79.727
17-3-2021 218.790 424.710 35.100 218.790 205.920 152.936 52.984
18-3-2021 395.460 29.250 218.790 176.670 148.757 27.913
19-3-2021 365.040 30.420 0 365.040 152.936 212.104
20-3-2021 346.320 18.720 0 346.320 159.621 186.699
21-3-2021 328.770 17.550 0 328.770 163.800 164.970
22-3-2021 277.290 51.480 0 277.290 170.486 106.804
23-3-2021 234.000 43.290 0 234.000 168.814 65.186
24-3-2021 326.430 537.030 23.400 326.430 210.600 185.529 25.071
25-3-2021 513.630 23.400 326.430 187.200 132.879 54.321
26-3-2021 477.360 36.270 0 477.360 135.887 341.473
27-3-2021 449.280 28.080 0 449.280 136.890 312.390
28-3-2021 425.880 23.400 0 425.880 144.913 280.967
29-3-2021 365.040 60.840 0 365.040 137.893 227.147
30-3-2021 324.090 40.950 0 324.090 139.629 184.461
31-3-2021 326.430 603.720 46.800 326.430 277.290 147.947 129.343
1-4-2021 530.010 73.710 326.430 203.580 135.643 67.937
2-4-2021 486.720 43.290 326.430 160.290 149.233 11.057
3-4-2021 456.300 30.420 0 456.300 155.481 300.819
4-4-2021 414.180 42.120 0 414.180 159.501 254.679
5-4-2021 369.720 44.460 0 369.720 162.488 207.232

Bijlage 3 Moderna

In de periode van de eerste levering is besloten om een tweede prik op voorraad te houden. Vervolgens is besloten om geen voorraad aan te houden, gegeven de kleine aantallen. Wel is het zo dat wanneer Moderna aan gaf dat leveringen later zouden komen een voorraad langzamer is uitgereden naar de priklocaties, om te voorkomen dat tweede prikken in het gedrang kwamen.

11-1-2021 13.200 13.200 13.200
12-1-2021 0 13.200 13.200
13-1-2021 13.200 13.200
14-1-2021 13.200 13.200
15-1-2021 13.200 0 13.200
16-1-2021 13.200 0 13.200
17-1-2021 13.200 0 13.200
18-1-2021 13.200 0 13.200
19-1-2021 13.200 0 13.200
20-1-2021 13.200 0 13.200
21-1-2021 13.200 0 13.200
22-1-2021 13.200 0 13.200
23-1-2021 13.200 0 13.200
24-1-2021 1.100 12.100 0 1.100
25-1-2021 1.100 0 1.100
26-1-2021 1.100 0 1.100
27-1-2021 200 900 0 200
28-1-2021 200 0 200
29-1-2021 200 0 200
30-1-2021 19.200 19.400 19.200 200
31-1-2021 19.400 19.200 200
1-2-2021 19.400 0 19.400
2-2-2021 19.400 0 19.400
3-2-2021 19.400 0 19.400
4-2-2021 11.900 7.500 0 11.900
5-2-2021 11.900 0 11.900
6-2-2021 11.900 0 11.900
7-2-2021 11.900 0 11.900
8-2-2021 11.900 0 11.900
9-2-2021 6.000 5.900 0 6.000
10-2-2021 6.000 0 6.000
11-2-2021 38.400 44.400 38.400 6.000
12-2-2021 44.400 38.400 6.000
13-2-2021 44.400 38.400 6.000
14-2-2021 44.400 0 44.400
15-2-2021 44.400 0 44.400
16-2-2021 44.400 0 44.400
17-2-2021 18.800 25.600 0 18.800
18-2-2021 15.700 3.100 0 15.700
19-2-2021 4.400 11.300 0 4.400
20-2-2021 4.400 0 4.400
21-2-2021 4.400 0 4.400
22-2-2021 4.400 0 4.400
23-2-2021 4.400 0 4.400
24-2-2021 2.400 2.000 0 2.400
25-2-2021 72.000 74.400 72.000 2.400
26-2-2021 74.400 72.000 2.400
27-2-2021 74.400 72.000 2.400
28-2-2021 74.400 0 74.400
1-3-2021 74.400 0 74.400
2-3-2021 74.400 1.400 73.000
3-3-2021 48.400 26.000 1.400 47.000
4-3-2021 46.700 1.700 1.400 45.300
5-3-2021 42.000 4.700 1.400 40.600
6-3-2021 42.000 1.400 40.600
7-3-2021 42.000 1.400 40.600
8-3-2021 42.000 1.400 40.600
9-3-2021 36.400 5.600 1.400 35.000
10-3-2021 36.400 0 36.400
11-3-2021 35.700 700 0 35.700
12-3-2021 35.700 0 35.700
13-3-2021 35.700 0 35.700
14-3-2021 35.700 0 35.700
15-3-2021 35.600 100 0 35.600
16-3-2021 33.120 2.480 0 33.120
17-3-2021 4.450 28.670 0 4.450
18-3-2021 2.750 1.700 0 2.750
19-3-2021 2.690 60 0 2.690
20-3-2021 96.000 98.690 96.000 2.690
21-3-2021 98.690 0 98.690
22-3-2021 98.690 0 98.690
23-3-2021 41.690 57.000 0 41.690
24-3-2021 41.090 600 0 41.090
25-3-2021 39.890 1.200 0 39.890
26-3-2021 38.790 1.100 0 38.790
27-3-2021 38.790 0 38.790
28-3-2021 38.790 0 38.790
29-3-2021 38.690 100 0 38.690
30-3-2021 38.690 0 38.690
31-3-2021 145.200 161.990 21.900 145.200 16.790
1-4-2021 161.900 90 145.200 16.700
2-4-2021 160.500 1.400 145.200 15.300
3-4-2021 160.500 0 160.500
4-4-2021 160.500 0 160.500

Bijlage 4 AstraZeneca

Voor Astra Zeneca is geprobeerd een voorraad van 5 prikdagen aan te houden. Door tegenvallende leveringen (keer op keer) is de planning herhaaldelijk herzien, waardoor regio’s over een periode van twee weken in plaats van 1 week beleverd konden worden en sommige regio’s weken later beleverd konden worden dan gepland. Door een prikpauze gecombineerd met een aantal leveringen en een tegenvallend aantal afspraken nadat het prikken hervat werd is de voorraad Astra Zeneca vrij hoog half maart, direct na de prikstop.

5-2-2021 79.200 79.200 79.200
6-2-2021 79.200 79.200
7-2-2021 79.200 0 79.200
8-2-2021 79.200 0 79.200
9-2-2021 79.200 0 79.200
10-2-2021 95.040 174.240 95.040 79.200
11-2-2021 172.810 1.430 95.040 77.770
12-2-2021 172.810 95.040 77.770
13-2-2021 144.980 27.830 95.040 49.940
14-2-2021 135.850 9.130 95.040 40.810
15-2-2021 113.630 22.220 0 113.630
16-2-2021 109.450 4.180 0 109.450
17-2-2021 161.040 243.650 26.840 161.040 82.610
18-2-2021 206.800 36.850 0 206.800
19-2-2021 193.600 13.200 0 193.600
20-2-2021 183.700 9.900 0 183.700
21-2-2021 163.900 19.800 0 163.900
22-2-2021 117.370 46.530 0 117.370
23-2-2021 78.870 38.500 0 78.870
24-2-2021 80.850 – 1.980 0 80.850
25-2-2021 79.750 1.100 0 79.750
26-2-2021 37.730 42.020 0 37.730
27-2-2021 37.730 0 37.730
28-2-2021 148.390 184.360 1.760 148.390 35.970
1-3-2021 181.830 2.530 148.390 33.440
2-3-2021 181.830 148.390 33.440
3-3-2021 181.830 148.390 33.440
4-3-2021 178.530 3.300 148.390 30.140
5-3-2021 177.430 1.100 0 177.430
6-3-2021 167.530 9.900 0 167.530
7-3-2021 216.480 370.260 13.750 216.480 153.780
8-3-2021 364.210 6.050 216.700 147.510
9-3-2021 310.860 53.350 220 310.640
10-3-2021 266.090 44.770 220 265.870
11-3-2021 95.040 351.450 9.680 95.260 256.190
12-3-2021 343.750 7.700 95.260 248.490
13-3-2021 333.740 10.010 220 333.520
Tijdelijke prikstop
14-3-2021 333.740 333.740 0
15-3-2021 333.740 333.740 0
16-3-2021 333.740 333.740 0
17-3-2021 333.740 333.740 0
18-3-2021 44.880 378.620 45.100 333.520
19-3-2021 378.620 220 378.400
20-3-2021 378.620 220 378.400
21-3-2021 378.620 220 378.400
22-3-2021 341.770 36.850 220 341.550
23-3-2021 297.880 43.890 220 297.660
24-3-2021 290.059 7.821 220 289.839
25-3-2021 44.880 327.239 7.700 45.100 282.139
26-3-2021 314.644 12.595 220 314.424
27-3-2021 302.544 12.100 220 302.324
28-3-2021 297.594 4.950 220 297.374
29-3-2021 255.904 41.690 220 255.684
30-3-2021 430.320 649.594 36.630 432.190 217.404
31-3-2021 582.230 67.364 432.190 150.040
1-4-2021 550.869 31.361 1.870 548.999
2-4-2021 478.819 72.050 1.870 476.949
3-4-2021 478.819 1.870 476.949
4-4-2021 478.819 1.870 476.949
5-4-2021 478.819 1.870 476.949

  1. NOS, 23 maart 2021, «Ministerie belooft sneller te prikken, met 600.000 vaccins op de plank» (https://nos.nl/collectie/13850/artikel/2373796-ministerie-belooft-sneller-te-prikken-met-600-000-vaccins-op-de-plank).↩︎

  2. https://nos.nl/collectie/13850/artikel/2373796-ministerie-belooft-sneller-te-prikken-met-600–000-vaccins-op-de-plank↩︎

  3. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/03/23/letterlijke-tekst-persconferentie-minister-president-rutte-en-minister-de-jonge-23-maart-2021↩︎

  4. Kamerstuk 25 295, nr. 950↩︎

  5. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/03/23/letterlijke-tekst-persconferentie-minister-president-rutte-en-minister-de-jonge-23-maart-2021↩︎

  6. Kamerstuk 25 295, nr. 950↩︎

  7. Rijksoverheid, 23 maart 2021, «Letterlijke tekst persconferentie Minister-President Rutte en Minister De Jonge» (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/03/23/letterlijke-tekst-persconferentie-minister-president-rutte-en-minister-de-jonge-23-maart-2021).↩︎