Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) “Dodelijk ongeval door breuk achtertros; lessen te leren over veilig werken en toezicht”
Zee- en binnenvaart
Brief regering
Nummer: 2021D13478, datum: 2021-04-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31409-318).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31409 -318 Zee- en binnenvaart.
Onderdeel van zaak 2021Z06114:
- Indiener: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-04-20 16:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-04-21 10:15: Procedurevergadering commissie Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-06-02 13:00: Maritiem (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-06-09 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
31 409 Zee- en binnenvaart
Nr. 318 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 april 2021
Vandaag, 15 april 2021, heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) haar rapport «Dodelijk ongeval door breuk achtertros; lessen te leren over veilig werken en toezicht» gepubliceerd. Bijgaand treft u het rapport aan1. Aanleiding voor dit rapport is het ongeval dat op 2 oktober 2019 heeft plaatsgevonden aan boord van het vrachtschip «Damsterdijk» in de haven van Ipswich (Verenigd Koninkrijk). Bij dit ongeval was de dood van één bemanningslid te betreuren, die werd geraakt door een afgebroken achtertros.
In het rapport doet de OvV vijf aanbevelingen, waarvan er twee (mede) aan mij zijn gericht. Deze luiden:
1. Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat:
Waarborg dat de in een ingediend bemanningsplan voorgestelde bemanningssamenstelling altijd wordt gecontroleerd op uitvoerbaarheid ten aanzien van uit te voeren werkzaamheden, type schip, veiligheidsprocedures en noodprocedures. Geef pas een bemanningscertificaat af indien aan alle voorwaarden is voldaan.
2. Aan de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat:
Onderzoek samen of het uitgangspunt stand kan houden dat een bemanningslid belast met het fysiek toezicht houden op veiligheid, daarnaast ook nog andere taken kan uitvoeren. Pas de uitkomst toe bij het opstellen van de bemanningsplannen en uitgifte van bemanningscertificaten.
Ik dank de OvV voor haar rapport en de gedane aanbevelingen. Conform de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid heeft de OvV mij verzocht mijn standpunt ten aanzien van deze aanbevelingen binnen een half jaar na verschijning van het rapport aan de OvV kenbaar te maken. Ik ga mij echter inspannen om al eerder met een standpunt te komen, wat ik op dat moment ook aan uw Kamer zal aanbieden.
Op dit moment kan ik uw Kamer al melden dat ten aanzien van de eerste aanbeveling de processen binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport ten aanzien van het afgeven van bemanningscertificaten reeds zijn aangepast. Zo zijn voor het beoordelen van bemanningsplannen inmiddels drie inspecteurs aangewezen die op basis van de interne procedures een 4-ogen principe hanteren.
Ten aanzien van de tweede aanbeveling kan ik melden dat deze zal worden meegenomen in het lopende traject van de herziening van de Wet zeevarenden.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎