[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Zienswijze aanklacht vijf Kamerleden tegen het kabinet

Verzoek tot het in overweging nemen van een onderzoek naar een aanklacht

Brief regering

Nummer: 2021D16759, datum: 2021-05-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35820-3).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35820 -3 Verzoek tot het in overweging nemen van een onderzoek naar een aanklacht.

Onderdeel van zaak 2021Z07591:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

35 820 Verzoek tot het in overweging nemen van een onderzoek naar een aanklacht

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 mei 2021

Bij brief van 28 april 2021 heeft u de Ministers en Staatssecretarissen in de gelegenheid gesteld hun zienswijze te geven over de aanklacht die enkele leden van uw Kamer hebben ingediend.1 Met deze brief reageer ik mede namens de andere bewindslieden.

In mijn brief van 26 april 2021 naar aanleiding van de berichtgeving van RTL-nieuws heb ik uiteengezet hoe het kabinet uitvoering heeft gegeven aan het verzoek van uw Kamer een volledig feitenrelaas te verschaffen met onder andere wie wanneer welk besluit in CAF-gerelateerde zaken genomen heeft en op basis van welke informatie (motie van het lid Omtzigt c.s., Kamerstuk 35 302, nr. 21). Meer in het bijzonder heb ik aangegeven op welke wijze vanuit het kabinet invulling is gegeven aan de grondwettelijke inlichtingenplicht (artikel 68 Grondwet) die door dit verzoek werd geactiveerd. Daarbij heb ik geschetst hoe deze informatievoorziening past binnen wat destijds staand kabinetsbeleid was. Ook heb ik aangegeven dat dit kabinetsbeleid mede was ingegeven door het uitgangspunt dat het handelen van ambtenaren geen zelfstandig onderdeel van het publieke debat zou moeten worden gemaakt.

De uitvoering van de motie van het lid Omtzigt c.s. (Kamerstuk 35 302, nr. 21), in het licht van artikel 68 Grondwet, is bovendien onderwerp van debat met uw Kamer geweest. Ook los van de specifieke context van de kinderopvangtoeslag zijn de reikwijdte en toepassing van artikel 68 Grondwet een terugkerend onderwerp van parlementair debat. De debatten laten zien dat de opvattingen op onderdelen uiteen kunnen lopen en dat de toepassing van artikel 68 Grondwet ook mede naar aanleiding van deze debatten met de tijd kan wijzigen. In de brief over dit grondwetsartikel uit 2002 wordt dan ook opgemerkt dat «[A]rtikel 68 Grondwet (...) een politiek instrument [is] in de verhouding tussen regering en parlement dat wordt beheerst door de vertrouwensregel».2 Zoals uw Kamer bekend, heeft het kabinet in reactie op het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie van afgelopen januari 2021 gekozen voor een bredere toepassing van artikel 68 Grondwet.

Tegen de achtergrond van hetgeen kabinet en Kamer reeds hebben gewisseld over de uitvoering van de motie van het lid Omtzigt c.s. zie ik geen grond voor een aanklacht zoals vermeld, aangezien van het nalaten uitvoering te geven aan de bepalingen van de Grondwet als bedoeld in artikel 355, aanhef en sub 4, Wetboek van Strafrecht, naar het oordeel van het kabinet geen sprake is geweest.

Ik verzoek u deze zienswijze in uw beslissing te betrekken.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,
M. Rutte


  1. Kamerstuk 35 820, nrs. 1 en 2. Verwezen wordt tevens naar de zienswijzen die de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in 2009 (Kamerstuk 32 158, nr. 3) en de Minister-President in 2016 (Kamerstuk 34 452, nr. 3) uitbrachten ten aanzien van andersluidende klachten van leden van de Tweede Kamer.↩︎

  2. Kamerstuk 28 362, nr. 2, p. 4.↩︎