[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda informele videoconferentie ministers verantwoordelijk voor EU Cohesiebeleid van 18 mei 2021

Milieuraad

Brief regering

Nummer: 2021D17044, datum: 2021-05-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-08-825).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 08-825 Milieuraad.

Onderdeel van zaak 2021Z07742:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

21 501-08 Milieuraad

Nr. 825 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2021

Hierbij doen wij u de geannoteerde agenda van de informele videoconferentie van de ministers verantwoordelijk voor het EU Cohesiebeleid van 18 mei 2021 toekomen.

De inhoud van deze geannoteerde agenda geeft de meest recente stand van zaken weer. Mocht de agenda op belangrijke punten veranderen, dan zullen wij u hierover in de beantwoording van het schriftelijk overleg informeren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer

GEANNOTEERDE AGENDA

Samenhang van het Cohesiebeleid en de Recovery and Resilience Facility (RRF)

Tijdens de informele videoconferentie zal worden gesproken over de samenhang tussen (de fondsen onder) het cohesiebeleid en de Recovery and Resilience Facility (RRF). De focus van de discussie zal liggen op mogelijke complementariteit en synergie op onderwerpen als beleidsprioriteiten, thematische coördinatie van investeringen, geïntegreerde programmering en de mogelijke territoriale dimensie van interventies uit zowel de fondsen onder het cohesiebeleid als de RRF. Er zijn vooralsnog geen discussievragen gedeeld voor dit enige agendapunt.

Inzet Nederland

Zoals beschreven in de brief aan uw Kamer van 12 januari jl.1 is de RRF opgericht om met investeringen en hervormingen het economisch herstel en weerbaarheid in lidstaten te bevorderen en tegelijkertijd de digitale- en groene transities te ondersteunen. De RRF is daarmee een middel om structurele hervormingen te stimuleren. Het doorvoeren van structurele hervormingen die in lijn zijn met de landspecifieke aanbevelingen uit het Europees Semester was een belangrijke voorwaarde voor het kabinet om in te kunnen stemmen met de oprichting van de RRF. In de RRF-verordening staat de voorwaarde dat ondersteuning uit de RRF additioneel moet zijn aan ondersteuning onder andere EU-programma’s en instrumenten. Een volgend kabinet zal voor Nederland het herstelplan indienen.2

De inzet van het kabinet voor wat betreft het cohesiebeleid is gericht op innovatie, klimaat, menselijk kapitaal en sociale inclusie. Aangezien dit beleid ook sterk dient bij te dragen aan hervormingen en de groene en digitale transitie, acht het kabinet het van belang dat er geen dingen dubbel gedaan worden. Het kabinet verwelkomt dan ook de voorliggende discussie over complementariteit en synergie tussen (de fondsen onder) het cohesiebeleid en de RRF.

Aangezien Nederland nog geen herstelplan heeft ingediend bij de Europese Commissie zal Nederland geen actieve rol innemen tijdens deze informele raad.

Indicatie krachtenveld

Het pakket verordeningen van alle fondsen onder het cohesiebeleid zijn in maart door de lidstaten aangenomen. Voor de RRF geldt dat een groot deel van de lidstaten hun Recovery and Resilience Plan hebben ingediend bij de Commissie. De Commissie zal deze plannen beoordelen aan de hand van de criteria uit de RRF-verordening.


  1. Kamerstuk 21 501-07, nr. 1737.↩︎

  2. Kamerstuk 21 501-20, nr. 1626.↩︎