Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake toezeggingen gedaan tijdens debatten inzake energielabel (Kamerstuk 30196-753)
Duurzame ontwikkeling en beleid
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2021D17939, datum: 2021-05-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D17939).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. (Martin) Bosma, Tweede Kamerlid (PVV)
- Mede ondertekenaar: C.J.M. Roovers, griffier
Onderdeel van zaak 2021Z06472:
- Indiener: K.H. Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-04-21 15:07: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-04-22 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-05-12 14:00: Toezeggingen gedaan tijdens debatten inzake energielabel (30196-753) (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-07-08 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-10-06 13:00: Klimaatakkoord gebouwde omgeving (Commissiedebat), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-10-27 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2021D17939 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft enkele vragen en opmerkingen over de brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dd. 20 april 2021 inzake Toezeggingen gedaan tijdens debatten over energielabel (Kamerstuk 30 196, nr. 753).
De fungerend voorzitter van de commissie,
Bosma
De griffier van de commissie,
Roovers
Toezeggingen gedaan tijdens debatten inzake energielabel (Kamerstuk 30 196, nr. 753)
De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de stukken over de toezeggingen die zijn gedaan tijdens de debatten inzake het energielabel. Zij hebben hierbij meerdere vragen.
De leden van de VVD-fractie hebben naar aanleiding van Radar hun zorgen geuit over de kwaliteit van het nieuwe energielabel. Zij lezen in de brief dat de Minister de sector nauwlettend gaat volgen. De leden van de VVD-fractie willen graag weten welke sector de Minister precies bedoelt en hoe zij de sector precies gaat volgen. Deze leden lezen ook in de brief dat de Minister een gesprek gaat voeren met InstallQ, die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsborging van het nieuwe energielabel. De leden van de VVD-fractie willen graag weten wat de uitkomsten van dit gesprek zijn en wat de Minister met de uitkomsten gaat doen. Is de Minister het met de leden van de VVD-fractie eens dat huiseigenaren, naar aanleiding van Radar, het vertrouwen in het nieuwe energielabel zijn verloren. Deze leden willen graag weten wat de Minister gaat doen om het vertrouwen te herstellen.
De leden van de VVD-fractie constateren dat huiseigenaren onnodig op hoge kosten worden gejaagd door het nieuwe energielabel. Zij lezen in de brief dat de Minister een gesprek gaat voeren met de branchevereniging van energie-experts om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. De leden van de VVD-fractie willen graag weten welke ontwikkelingen de Minister precies bedoelt en hoe de Minister de ontwikkelingen precies gaat volgen. Tevens willen zij graag weten wat de uitkomsten van dit gesprek zijn en wat de Minister met de uitkomsten gaat doen. De leden van de VVD-fractie willen tot slot graag weten of de Minister hun zorgen omtrent de kwaliteit en de prijs van het nieuwe energielabel heeft overgebracht aan de branchevereniging. Hoe heeft de branchevereniging hierop gereageerd?
De leden van de VVD-fractie constateren dat de gemiddelde prijs van 198 euro die de Minister hanteerde niet gehaald wordt. Is de Minister het met de leden van de VVD-fractie eens dat het hanteren van een tijdelijke maximumprijs nodig is om huiseigenaren niet onnodig in de kosten te jagen. Deze leden vragen daarom wat de bezwaren zijn tegen het invoeren van een tijdelijke maximumprijs.
De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van de toezeggingen gedaan tijdens debatten inzake energielabel. De leden hebben nog enkele vragen die ze aan de regering wil voorleggen.
De leden van de D66-fractie constateren dat er medio mei circa 1.000 vakbekwame energieadviseurs zijn opgeleid voor het nieuwe label. Deze leden vragen in hoeverre dit aantal voldoende wordt geacht om aan de vraag naar het nieuwe label te voldoen? De leden vragen daarnaast op welke wijze wordt geborgd dat de beschikbare adviseurs aan de vernieuwde kwaliteitseisen zullen voldoen?
De leden van de D66-fractie vernemen dat de Minister voornemens is brede bekendheid te geven aan de noodzaak van het tijdig benaderen van een adviseur bij woningverkoop. Deze leden ondersteunen dit, en vragen op welke wijze hieraan invulling wordt gegeven, om zo te voorkomen dat potentiele verkoper te laat over gaan tot het vaststellen van hun label? Deze leden vragen ook hoe er met de sector gekeken gaat worden naar een betere vindbaarheid van de energieadviseurs?
De leden van de SP-fractie hebben kennis genomen van voorliggende toezeggingen. Zij hebben nog wel enkele vragen.
Het nieuwe energielabel is ingevoerd met de belofte dat het een hogere kwaliteit zou hebben dan het voorgaande label. De leden van de SP-fractie zijn geschrokken door de uitzending van Zembla waaruit blijkt dat de kwaliteit nog steeds ondermaats kan zijn. De Minister kondigt aan de sector hierop «nauwlettend te volgen». De leden van de SP-fractie zijn benieuwd wat zij moeten verstaan onder «nauwlettend te volgen». Voorts zijn deze leden benieuwd of het aangekondigde gesprek met InstallQ inmiddels heeft plaatsgevonden en welke afspraken er zijn gemaakt.
Voor invoering van het nieuwe energielabel is de Tweede Kamer verteld dat de geschatte kosten gemiddeld tussen de ca 100 en 190 euro zouden komen te liggen. De leden van de SP-fractie zijn geschrokken dat deze kosten in de praktijk op een gemiddelde van 256 euro uit blijken te komen. De SP-fractie zou er voorstander van zijn de prijzen voor het label niet aan de markt te laten maar een maximum vast te stellen.
De leden van de SP-fractie constateren dat het succes van het vernieuwde energielabel sterk afhankelijk is van het aantal vakbekwame energieadviseurs. Voorts constateren deze leden dat er de afgelopen periode sprake was van een tekort. Het kabinet geeft aan dat mede op basis van de recent geconstateerde toenemende interesse tot opleiding van energieadviseur en de groei van aanmeldingen voor met name de fysieke examens, de verwachting is dat het aantal vakbekwame energieadviseurs de komende periode toe zal blijven nemen. De SP-fractie is benieuwd of er inschattingen kunnen worden gemaakt hoeveel vakbekwame energieadviseurs er de komende tijd bij zullen komen.
Voor de leden van de SP-fractie is het cruciaal dat huurwoningen verbeterd en verduurzaamd worden. Volgens deze leden moeten huurders zelf het initiatief kunnen nemen om verhuurders verduurzamingsvoorstellen te laten nemen. Bij misstanden moeten huurders volgens deze leden de mogelijkheid hebben in bezwaar te gaan. Voor dit alles is het volgens de SP-fractie cruciaal dat huurders allereerst inzicht krijgen in het energielabel van hun woning. De leden van deze fractie zijn benieuwd op welke termijn dit realiteit zal zijn. Voorts zijn zij benieuwd wanneer de aangekondigde extra procedure bij de huurcommissie zal zijn gerealiseerd.
De leden van de fractie van GroenLinks hebben met interesse kennis genomen van de brief van de regering inzake de toezeggingen over het energielabel. Deze leden vernemen graag van de regering of er inmiddels een beeld is met betrekking tot het aantal energielabels, uitgesplitst per label, dat er sinds de invoering van het nieuwe energielabel is uitgereikt? Kan de regering ook aangeven of er nu al een verschil zichtbaar is ten opzichte van de eerdere periode waarin online energielabels aangevraagd konden worden?
De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de verzamelbrief van de Minister met daarin de invulling van gedane toezeggingen en moties. Zij hebben daarover de volgende vragen.
De leden van de ChristenUnie-fractie zien dat de geschatte prijs voor een energielabel hoger uitpakt (gemiddeld € 256 euro) dan vooraf geschat door SIRA (100 voor appartementen, 190 voor eengezinswoningen). Kan de Minister uitleggen hoe het kan dat de prijs zoveel hoger ligt? De Minister laat weten in gesprek te zijn met de branche van energieadviseurs om ontwikkelingen nauwlettend te volgen en te bespreken hoe hiermee om te gaan. De leden van de ChristenUnie-fractie zijn benieuwd wat de Minister voor ideeën heeft om de hogere prijs voor een energielabel te drukken, en of ze deze al heeft besproken met de branche van energieadviseurs.
Met zorgen hebben de leden van de ChristenUnie-fractie gekeken naar de uitzending van Radar van 29 maart jl. De vereniging Eigen Huis laat weten dat het nieuwe energielabel té snel en onzorgvuldig is geïmplementeerd. Bovendien is het energielabel gemiddeld een stuk duurder dan de door de Minister beloofde prijs. Hoe denkt de Minister te voorkomen dat woningeigenaren met lage inkomens het energielabel niet kunnen betalen?
De leden van de SGP-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de brief van de Minister over de toezeggingen gedaan tijdens debatten inzake het energielabel. Zij hebben daarover enkele vragen.
De leden van de SGP-fractie vragen om een actuele status van het aantal energieadviseurs.
De leden van de SGP-fractie lezen dat uit de evaluatie onder certificaathouders blijkt dat circa driekwart van de labels en BENG-berekeningen binnen de gewenste doorlooptijd of maximaal twee weken later wordt geleverd. Hoeveel procent van de labels en BENG-berekeningen wordt binnen de gewenste doorlooptijd geleverd? Verwacht de Minister dat deze percentages stijgen als de markt meer in evenwicht komt, en zo nee, welke stappen zijn nodig om meer labels en BENG-berekeningen binnen de doorlooptijd te leveren?
De leden van de SGP-fractie vragen om een overzicht van de registraties per maand van het vereenvoudigd energielabel in 2020 en het aantal afgegeven energielabels per maand in de eerste maanden van 2021.
De leden van de SGP-fractie maken zich zorgen over de prijs van het energielabel, nu deze is gestegen naar een gemiddelde prijs van 256 euro, terwijl eerder 100 respectievelijk 190 euro is gecommuniceerd. Kan de Minister aangeven wat de oorzaak van deze forse stijging is? Welke factoren maken het label duurder dan verwacht?
De leden van de SGP-fractie zijn verheugd over het feit dat de marktconsultatie, om het nieuwe energielabel ook digitaal aan te kunnen vragen, inmiddels loopt. Zij zien de resultaten van deze consultatie met belangstelling tegemoet. In dat licht vragen deze leden wanneer de Kamer deze uitkomsten tegemoet kan zien.