[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over het Jaarverslag Ministerie van Financiën en Nationale Schuld 2020 (Kamerstuk 35830-IX-1)

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Financiën en Nationale Schuld 2020

Lijst van vragen

Nummer: 2021D20237, datum: 2021-05-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D20237).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z07734:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2021D20237 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over de brief van de Minister van Financiën van 19 mei 2021 houdende het Jaarverslag Ministerie van Financiën en Nationale Schuld 2020 (Kamerstuk 35 830 IX, nr. 1) de navolgende vragen ter beantwoording voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,
Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,
Schukkink

Nr. Vraag
1. Wat is de reden dat bij de actualisatie van de middellangetermijnverkenning (MLT) in maart het Economische en Monetaire Unie (EMU)-saldo structureel (Europese Commissie (EC)-methode) zo is verslechterd ten opzichte van november?
2. Welke invloed heeft de nieuwe prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het arbeidsaanbod precies op de schuld in 2060 in de actualisatie van de MLT van maart en welk deel van de bijstelling wordt door het hogere arbeidsaanbod verklaard?
3. Kunt u een overzicht geven van het structurele EMU-saldo (met en zonder EC-definitie) van de MLT en de actualisaties daarvan?
4. Kunt u aangeven welke signalen zijn ontstaan na het stopzetten van de Fraudesignaleringsvoorziening (FSV)?
5. Kunt u aangeven wanneer de vertraagde onderhandelingen over de implementatie van het kapitaaleisenraamwerk voor banken, Bazel III, in Europese regelgeving en de herziening van de Solvency-II-richtlijn afgerond zullen zijn?
6. Hoe verdraagt de ontvlechting van de Douane en Toeslagen van de Belastingdienst, om als zelfstandige onderdelen een plaats te krijgen binnen het Ministerie van Financiën, zich met de constatering van de Algemene Rekenkamer dat er, gelet op de druk op de organisatie en de geconstateerde zwakheden en tekortkomingen, geen grote wissels op de Belastingdienst mogen worden getrokken?
7. Wat was de aanleiding voor het in 2019 begonnen programma leiderschap en cultuur voor de Belastingdienst, waarover in april 2020 de externe klankbordgroep is gestart die als opdracht heeft de organisatie een spiegel voor te houden op het gebied van leiderschap en cultuur, en waren er al enigszins tastbare resultaten, of is dit zo’n programma waarvan het commitment onmeetbaar en ongrijpbaar zal zijn?
8. Is er een tijdpad beschikbaar met de acties die de Europese Commissie de komende jaren wil ondernemen om haar doelstelling voor een sterkere interne markt met goed ontwikkelde kapitaalmarkten te verwezenlijken?
9. Kunt u aangeven wat er gebeurt met het opgebouwde bedrag van 48 miljoen euro uit de reserve en de daaraan gekoppelde verplichting van 300 miljoen euro die zijn vrijgevallen sinds er geen claim is gedaan op de garantie die de Staat heeft afgegeven aan TenneT?
10. Is er zicht op de hoogte van de garantiepremie en rente van KLM in 2021?
11. Hoe en op welke manier wordt er budgettair rekening gehouden met de voorspelde schadegolf die in 2021 wordt verwacht?
12. Is de verwachting dat een bilaterale garantie die aan de Unie is verstrekt van 6 miljard euro niet tot uitgaven zou leiden bijgesteld?
13. Is de verwachting dat de garantie inzake het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van De Nederlandsche Bank (DNB) niet tot uitgaven zou leiden bijgesteld?
14. Is de verwachting dat de garantieverplichting voor het deel van de Recovery and Resilience Facility (RRF) dat gebruikt kan worden voor het verstrekken van leningen aan lidstaten niet tot uitgaven zou leiden bijgesteld?
15. Kunt u een inschatting geven hoeveel financiële instellingen op Europees niveau het advies van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben opgevolgd om als gevolg van de coronacrisis in 2020 geen dividend meer uit te keren?
16. Wat zijn de oorzaken dat onzekerheid omtrent kredietkwaliteit is toegenomen?
17. Kunt u aangeven waarom er bij sommige staatsdeelnemingen geen evaluatiemoment van het aandeelhouderschap is gepland?
18. Kunt u aangeven waarom de streefwaarde voor het aantal deelnemingen waarvan het aandeelhouderschap is geëvalueerd in het begrotingsjaar 2020 niet is gehaald?
19. Waarom slaat het budgettaire effect voor Nederland van het subsidiedeel van Next Generation EU (NGEU) pas neer in de raming van de Nederlandse afdrachten op de begroting van Buitenlandse Zaken vanaf 2028?
20. Kunt u een overzicht geven van de committering van het budget dat de Wereldbank middels een steunpakket van 160 miljard dollar heeft geïntroduceerd?
21. Wordt dit steunpakket uitgebreid nu ongeveer 80 procent van dit toegekende budget is gecommitteerd?
22. Kunt u aangeven of er gedurende de coronacrisis sprake is van een gelijk speelveld als het gaat om internationale afspraken rondom exportondersteuning?
23. Zal gezien de coronacrisis het renterisicokader ook vaker geëvalueerd worden?
24. Wat gebeurt er indien het renterisicobedrag de grens van 30 procent overschrijdt?
25. Kunt u aangeven of, en zo ja hoe er budgettair rekening wordt gehouden met het eventueel stijgen van de rente in de context van de volgende zin: «Mede door de lage rente is het Agentschap erin geslaagd de nieuw te financieren schuld tegen rentebaten of relatief beperkte rentekosten te financieren, met een acceptabel risico voor de Rijksbegroting.»?
26. Kunt u aangeven welke sancties Nederland kan verwachten inzake het te laat implementeren van het Ultimate Benificial Owner (UBO)-register voor trusts?
27. Wanneer wordt verwacht dat de werkafspraken rondom het vertrouwelijk informeren van de Eerste Kamer, bijvoorbeeld over aandelenverwerving, bekrachtigd zullen worden?
28. Kunt u een overzicht geven van de ICT-systemen waar sprake is van een hoger dan gemiddelde technische schuld en waarbij de continuïteit een belangrijk risico is?
29. Waarom zal ontvlechting van de Belastingdienst moeten zorgen voor een betere dienstverlening aan burgers en bedrijven?
30. Is er nu sprake van een betere dienstverlening bij de Belastingdienst in verband met de toeslagenaffaire?
31. Is er feitelijke verbetering van de dienstverlening bij de Belastingdienst?
32. In hoeverre is het Ministerie van Financiën mede verantwoordelijk voor de maatregelen in de nood- en steunpakketten?
33. Hoe zit deze verantwoordelijkheid feitelijk in elkaar ten opzichte van het Ministerie van VWS en het Ministerie van Buitenlandse zaken (handel)?
34. Hoe kunnen we feitelijk terugzien in het jaarverslag dat de aanpak van de coronacrisis laat zien dat onze welvaart om meer draait dan alleen het materiële?
35. Hoe gaat het ministerie om met de kwaliteit van het leven, voor nu en voor later, in het licht van de toeslagenaffaire?
36. Zijn de risico’s van de hoge Nederlandse hypotheekschulden ondervangen?
37. Waarom zijn de risico's van de hoge Nederlandse hypotheekschulden nog niet ondervangen?
38. Wat heeft Nederland met de voortrekkersrol gedaan in het onderzoek en debat over de voordelen van digitaal geld om de risico’s te verminderen?
39. Hoe gaat het ministerie meer menselijke maat meten?
40. Waarom is de stand van het achterstallig onderhoud van de ICT die eind 2020 is uitgekomen op 36 procent, zo laag?
41. Waarom zijn er zo weinig gerealiseerde beleidsdoorlichtingen op punt 5. Exportkredietverzekeringen afgelopen jaren?
42. Hoeveel geld in totaal is betaald aan de consultants om advies te krijgen over bedrijfsvoering van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)?