[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over de Nederlandse inzet tijdens de Subsidiary Bodies sessie juni 2021

Internationale klimaatafspraken

Brief regering

Nummer: 2021D20549, datum: 2021-05-31, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31793-198).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31793 -198 Internationale klimaatafspraken .

Onderdeel van zaak 2021Z09289:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

31 793 Internationale klimaatafspraken

Nr. 198 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2021

De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft Minister Kaag per brief van 20 mei verzocht om een brief met de Nederlandse inzet tijdens de virtuele klimaatonderhandelingen van het UNFCCC, die van 31 mei tot 17 juni 2021 worden gehouden. Als eerstverantwoordelijke binnen het kabinet voor de Nederlandse inbreng in het UNFCCC, informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, met deze brief.

Het verzoek gaat over de zogenoemde SB (subsidiary bodies, ofwel hulporganen)-sessie die normaal gesproken ieder jaar in juni in Bonn gehouden wordt. Dat zijn geen formele onderhandelingen, maar de technische voorbereidingen op de COP.

Dit jaar wordt de sessie voor het eerst virtueel gehouden1 en omdat verschillende partijen bezorgd zijn over de mate waarin er op inclusieve wijze vergaderd kan worden, hebben ze een extra informeel karakter. Dat betekent dat er geen besluiten over voortgang richting de COP worden genomen. Mogelijk zullen de voorzitters van het hulporgaan voor wetenschappelijk en technologisch advies en van het hulporgaan inzake de uitvoering op eigen titel conclusies trekken uit de besprekingen en die vastleggen in non-papers, die tijdens COP26 in november als basis voor de onderhandelingen kunnen dienen.

Zoals gebruikelijk doet de Nederlandse delegatie mee als onderdeel van de EU delegatie. De inzet is er op gericht om, ondanks de moeilijke omstandigheden, de COP in november zo goed als mogelijk voor te bereiden. Inkomend COP26-voorzitter Alok Sharma heeft aangegeven dat wat hem betreft de afronding van het zogenaamde Paris Rulebook een van de belangrijkste opdrachten aan partijen zal zijn tijdens de COP. Dat zijn de besluiten waarmee landen uitvoering kunnen geven aan de afspraken uit de Overeenkomst van Parijs, die grotendeels in 2018 al zijn vastgesteld. Besluiten voor de uitvoering van internationale samenwerking, o.a. via internationale markten, voor de uitvoering van gemaakte rapportage afspraken en voor gemeenschappelijke termijnen van Nationally Determined Contributions resteren nog. Ik deel de opvatting dat afronding van het Rulebook prioriteit heeft en mijn delegatie zal tijdens de juni sessie en in aanloop naar de COP er alles aan doen om die uitkomst mogelijk te maken.

Vooralsnog streeft het Verenigd Koninkrijk er naar om de COP26 in november in fysieke vorm plaats te laten vinden. Zodra er meer bekend is over de organisatie van de COP en over de agenda, zal ik uw Kamer zoals gebruikelijk nader informeren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
D. Yeşilgöz-Zegerius


  1. Voor een overzicht van de verschillende sessies verwijs ik u naar de UNFCCC website: https://unfccc.int/event/may-june-2021-climate-change-conference-sessions-of-the-subsidiary-bodies↩︎