[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel beantwoording vragen van het lid Snels over publieke country-by-country-reporting

Mededeling (uitstel antwoord)

Nummer: 2021D21081, datum: 2021-06-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-2961).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z07002:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2961

Vragen van het lid Snels (GroenLinks) aan de Staatssecretaris van Financiën over publieke country-by-country-reporting (ingezonden 26 april 2021).

Mededeling van Staatssecretaris Vijlbrief (Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst) (ontvangen 2 juni 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Transparence fiscale des multinationales: l’Europe en quête d’un compromis» van Le Monde, waarin gesteld wordt dat in de EU een vertrouwelijk position paper circuleert waarin naast Frankrijk verschillende lidstaten afzwakkingen voor de Richtlijn publieke country-by-country (CBC)-reporting zouden voorstellen?1

Vraag 2

Bent u bekend met het gegeven dat onder andere Frankrijk in dit position paper bepleit dat (i) multinationals zelf kunnen kiezen geen data te publiceren om «commerciële redenen» voor een periode van zes jaar, (ii) over de winsten buiten de EU niet op CBC-basis gerapporteerd hoeft te worden en (iii) enkele rapportagevariabelen, zoals het verschil tussen intragroeptransacties en die met entiteiten buiten de groep, niet in de Richtlijn meegenomen dienen te worden? Wat is uw reactie hierop?

Vraag 3

Kunt u bevestigen dat Nederland niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van dit position paper, dit paper niet ondersteund en/of ondertekend heeft, en dat dit paper contrair aan de Nederlandse inzet is? Deelt u de mening dat de drie bovengenoemde punten de effectiviteit van een Europese Richtlijn publieke country-by-country reporting ernstig kunnen ondergraven?

Vraag 4

Kunt u meer zeggen over het huidige speelveld in de onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement? Wat is het precieze mandaat van het Portugese voorzitterschap en welke andere landen dan Frankrijk proberen dit af te zwakken? Wat doet Nederland om de kansen voor een effectieve CBCR-Richtlijn te maximaliseren?

Vraag 5

Kunt u de Kamer proactief informeren op het moment dat er een onderhandelingsresultaat is behaald, inclusief kabinetsappreciatie van dit resultaat?

Vraag 6

Kunt u voorgaande vragen één voor één beantwoorden en voor 14 mei aan de Kamer retour zenden?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het Kamerlid Snels (GroenLinks) over de triloog onderhandelingen over publieke country by country reporting2, wil ik u meedelen dat het helaas niet mogelijk is om deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. Omdat het Ministerie van Justitie en Veiligheid deze onderhandelingen, namens het kabinet, voert, zal de Minister voor Rechtsbescherming, mede namens het Ministerie van Financiën, ertoe streven om de antwoorden zo spoedig mogelijk aan uw Kamer te sturen.


  1. Le Monde, 21 april 2021 (https://www.lemonde.fr/economie/article/2021/04/21/transparence-fiscale-des-multinationales-l-europe-en-quete-d-un-compromis_6077548_3234.html)↩︎

  2. Vragen van het lid Snels (GroenLinks) aan de Staatssecretaris van Financien over publieke country by country reporting (ingezonden 26 april 2021), Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2020–2021, nr. 2961↩︎