[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Jaarbericht Agentschap Telecom 2020

Frequentiebeleid

Brief regering

Nummer: 2021D21314, datum: 2021-06-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24095-541).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24095 -541 Frequentiebeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z09666:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

24 095 Frequentiebeleid

Nr. 541 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juni 2021

Hierbij informeer ik uw Kamer over het verschijnen van het Jaarbericht 2020 van Agentschap Telecom. Het agentschap heeft een uitvoerende en toezichthoudende rol als het gaat om frequentiegebruik, de telecommunicatie- en IT-netwerken alsook de meet- en weeginfrastructuur in Nederland. In het jaarbericht legt het agentschap verantwoording af over haar werkzaamheden binnen de verschillende werkgebieden.

Terugblikkend op het afgelopen jaar constateert Agentschap Telecom dat de digitale wereld steeds complexer wordt en meer en meer verweven raakt met het dagelijks leven, thuis en op het werk. Het agentschap stelt dat de digitale infrastructuur een onmisbare schakel vormt in het digitale ecosysteem. Daarbij waakt het agentschap, in samenwerking met andere partijen, over de beschikbaarheid, continuïteit en veiligheid ervan. De taken en werkvelden van Agentschap Telecom zijn in de afgelopen jaren verruimd, waarbij het is gaan toezien op meerdere lagen en dimensies van de digitale infrastructuur.

Hieronder beschrijf ik de hoofdpunten uit het jaarbericht, welke is bijgevoegd bij deze brief1.

Beschikbaarheid van technische infrastructuur

De werkzaamheden van het Agentschap Telecom richtten zich op verschillende aspecten van de beschikbaarheid van de technische infrastructuur. Zo is met de multibandveiling frequentieruimte vrijgemaakt om aan de groeiende datavraag tegemoet te komen. Er is toezicht gehouden op de verplichtingen uit de continuïteitsplannen van de aanbieders voor de hoge antenne-opstelpunten. Ook is er extra aandacht gevraagd voor het belang van zorgvuldig graven en is het agentschap gestart met een programmatische aanpak voor het verbeteren van de naleving van de gebruiksvoorwaarden voor landmobiele radioapparatuur.

Veiligheid en weerbaarheid van netwerken en diensten

Op het gebied van veiligheid en weerbaarheid van netwerken en diensten heeft het agentschap via de methode «Telekwetsbaarheid» ingezet op het weerbaar maken van organisaties uit verschillende sectoren, waaronder zorg en industrie, tegen ICT-uitval. Ook is er samengewerkt met andere toezichthouders op het gebied van artificiële intelligentie (AI) om van elkaar te leren, en heeft het agentschap risicogericht toezicht op AI actief vorm gegeven. Ten slotte werkte het agentschap samen met telecombedrijven en andere overheidsorganisaties aan veilige en integere telecomnetwerken.

Het gebruik en de veiligheid van apparaten

Terugblikkend op de activiteiten van Agentschap Telecom op het gebied van het vertrouwen in het gebruik en de veiligheid van apparaten, heeft het agentschap een groot aantal metingen verricht naar de elektromagnetische velden van 5G-antennes. Verder heeft het agentschap, vanuit de wisselwerking tussen de digitale transitie en de energietransitie, maatregelen getroffen om de kans op frequentieverstoringen door zonnepanelen te minimaliseren. Ook heeft het agentschap, vanuit het belang dat apparaten ongestoord moeten werken, toezicht gehouden op de markt waar een toenemend aantal draadloze apparaten ongewild stoorsignalen produceren en is het een onderzoek gestart naar verstoringen op GPS-ontvangers.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎