Voortgang innovatiebudget Digitale Overheid
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Brief regering
Nummer: 2021D22363, datum: 2021-06-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-761).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -761 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).
Onderdeel van zaak 2021Z10191:
- Indiener: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Volgcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Digitale Zaken
- 2021-06-15 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-06-17 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2021-09-15 12:00: Procedurevergadering (hybride) (let op afwijkend tijdstip) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Digitale Zaken
- 2022-03-22 17:00: Digitale overheid, datagebruik en algoritmen, digitale identiteit (Commissiedebat), vaste commissie voor Digitale Zaken
- 2022-03-24 13:54: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Nr. 761 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 juni 2021
Bij de presentatie van de Agenda Digitale Overheid – NL DIGIbeter1 heb ik aangekondigd te gaan investeren in innovatie ten behoeve van de digitale overheid. Hiervoor heb ik het Innovatiebudget Digitale Overheid (IDO) beschikbaar gesteld vanuit de Investeringspost Digitale Overheid. Dit biedt cofinanciering voor innovatieprojecten van overheidsorganisaties die bijdragen aan betere digitale overheidsdienstverlening en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Met deze brief informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot het IDO en de (tussentijdse) resultaten die in de afgelopen periode zijn gerealiseerd. Voordat ik de resultaten nader toelicht, wil ik u kort meenemen in het doel van het IDO.
Investeren in innovatie
De Agenda Digitale Overheid – NL DIGIbeter kent als uitgangspunt dat innovatie niet het doel op zich is, maar een middel om (versneld) oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken, en om overheidsdienstverlening slim in te richten. Het IDO stelt gedurende 3 jaar (2019–2021) in totaal 18 miljoen euro beschikbaar ten behoeve van innovatie en samenwerking door overheidspartijen2.
Het IDO staat open voor de hele Nederlandse overheid (ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en uitvoeringsorganisaties). Met het ondersteunen van innovaties zet het IDO in op de ontwikkeling van dienstverlening die inclusiever, persoonlijker, gebruiksvriendelijker en veiliger is. Het co-financieren van innovatieve projecten vergroot de ruimte die overheden voor innovatie hebben, en stimuleert een nieuwe manier van werken waarin kennisdeling en samenwerking centraal staan.
Resultaten tot nu toe
Ingediende en gegunde voorstellen
In 2019 zijn er 74 definitieve voorstellen ingediend voor het IDO. Hiervan zijn 20 projecten voor een totaalbedrag van € 4.936.070 gegund3. In 2020 zijn 135 definitieve voorstellen ontvangen. Hiervan zijn 24 projecten voor een totaalbedrag van € 4.677.837 gegund4. Een overzicht van de gegunde projecten van zowel 2019 als 2020 zijn te vinden via de website van Digitale Overheid (www.digitaleoverheid.nl). Het toekennen van innovatiebudget aan projecten gebeurt op basis van selectiecriteria5, volgens een vooraf omschreven proces. De beoordeling wordt gedaan door een jury, bijgestaan door een voorselectiecommissie. Leden komen vanuit de rijksoverheid, decentrale overheden, bedrijfsleven en wetenschap en hebben expertise in onder andere gebruikersgericht ontwerpen, innovatie en de ontwikkeling van de digitale overheid. Enkel projecten die door de jury van voldoende kwaliteit worden bevonden ontvangen een deel cofinanciering uit het IDO. Toegekende projecten kennen een looptijd van een jaar vanaf het moment van gunning. De projecten van 2019 zijn grotendeels afgerond6, de projecten van 2020 bevinden zich in de uitvoerende dan wel afrondende fase, en het selectieproces voor de ingediende voorstellen in 2021 wordt in juli 2021 afgerond. Omdat de resultaten ook potentiële meerwaarde hebben voor andere organisaties wordt voor projecten gekeken naar de mogelijkheden voor ondersteuning bij opschaling dan wel herbruikbaarheid.
Samenwerken aan innovatie
Het IDO ondersteunt overheden om op een andere manier te gaan (samen)werken, namelijk door te experimenteren, ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en connecties aan te gaan met nieuwe partijen. Onder het IDO heeft zich een groot netwerk van samenwerkende overheden gevormd. Elk voorstel wordt door een overheidspartij als regievoerder ingediend en, in lijn met de selectiecriteria, werken zij hiervoor samen met minstens 1, vaak 2 of 3 andere overheidspartijen. Zo hebben in 2019 41 partijen een voorstel ingediend, en in 2020 waren dit 65 partijen (figuur 1, unieke indieners). Gegunde projecten hebben aangegeven dat zij door het ontvangen van centrale financiering en het succesvol doorlopen van de selectieprocedure meer ruimte hebben gekregen binnen hun eigen organisatie om zich in te zetten voor gezamenlijke belangen.
In figuur 1 vindt u een overzicht van aantallen ingediende en gegunde projecten; de verdeling van financiering uit het IDO per type overheidspartij; de verhouding aangevraagd en toegekend budget uit het IDO.
Voorbeelden7
Ter illustratie een tweetal voorbeelden van projecten die met hulp van cofinanciering uit het IDO tot stand zijn gekomen.
De app Perceelwijzer bevordert communicatie en data-uitwisseling tussen agrariërs en waterschappen op perceelniveau. De applicatie is opgeschaald van 1 naar 14 waterschappen, met concrete ambities richting de overige 7 waterschappen. Agrariërs en waterschappen ondervinden voordelen van het gebruik van de app en werken hierdoor nog beter samen. De Stem van Groningen is een participatieplatform waarop inwoners laagdrempelig kunnen meedenken en meebeslissen over zaken die in hun omgeving gebeuren. Het innovatieproject is een samenwerking om de gebruiksvriendelijkheid en professionaliteit van het digitaal participatieplatform te verbeteren, met oog voor opschaalbaarheid. |
Tot slot
De eerste (tussentijdse) resultaten van het IDO, zowel wat betreft projecten, als samenwerking als kennisdeling, lijken veelbelovend. Gedurende de drie edities van het IDO is gekozen voor een wendbare opzet waarin continu geëvalueerd en verbeterd is. Als gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld de selectiecriteria verder aangescherpt: in 2020 en 2021 is bij het beoordelen van de aanvragen meer aandacht voor het betrekken van de eindgebruiker, de levensgebeurtenissenaanpak en open (source) softwareontwikkeling.
Daarnaast wordt het IDO als geheel dit jaar geëvalueerd. In de evaluatie wordt de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het Innovatiebudget als instrument onderzocht, teneinde de opzet, voorwaarden en/of processen hierop aan te passen, en het Innovatiebudget als instrument beter in te kunnen zetten.
De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties,
R.W. Knops
Agenda Digitale Overheid – NL DIGIbeter
https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/nldigibeter/↩︎
Voor het verstrekken van een uitkering in het kader van het IDO aan gemeenten en provincies is het «Tijdelijk besluit specifieke uitkering verbetering digitale dienstverlening» opgesteld: https://wetten.overheid.nl/BWBR0043818/2020-07-11↩︎
Innovatiebudget projecten 2019
https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/20-projecten-ontvangen-innovatiebudget/↩︎
Innovatiebudget projecten 2020
https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/verdeling-innovatiebudget-2020/↩︎
Criteria IDO
https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/innovatie/innovatiebudget/criteria/↩︎
De looptijd van een jaar is een formele voorwaarde vanaf 2020.↩︎
Video Perceelwijzer en Stem van Groningen: https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/innovatie/innovatiebudget/videos/↩︎