[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag houdende een lijst van vragen over de Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (Kamerstuk 35850-XV)

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2021 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Lijst van vragen

Nummer: 2021D22988, datum: 2021-06-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D22988).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z08793:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2021D22988 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De fungerend voorzitter van de commissie,
Peters

De adjunct-griffier van de commissie,
Blom

Nr Vraag
1 Welk bedrag heeft het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) betaald aan vergoedingen op meldingen «te late beslissingen» en kunt u dit aangeven voor de afgelopen vijf jaar, per jaar? Kunt u ook aangeven hoe het volume zich voor het lopende jaar ontwikkelt ten opzichte van eerdere jaren?
2 In hoeverre zijn de wachttijden voor beslissingen bij het UWV opgelopen in 2020 en 2021 ten opzichte van de voorafgaande jaren?
3 Worden alle aanvragen die binnenkomen bij het UWV gelijk in behandeling genomen? Komt het voor dat binnenkomende aanvragen afgehouden worden of vertraagd?
4 Klopt het dat er bij het Centraal Planbureau (CPB) wel nog lage-inkomensvoordeel (LIV) in het basispad van de middellange termijn verkenning (MLT) zit en in de begrotingscijfers van de departementen niet?
5 Is de huidige verwachting dat het Stimulans ArbeidsmarktPositie (STAP)-budget per januari kan starten?
6 Hoe verhouden de extra middelen die nu worden ingezet voor dienstverlening in het kader van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) zich tot de kwantificering van het rapport Werk aan Uitvoering?
7 Kunt u aangeven wat de meerjarige budgettaire gevolgen zijn van de nieuwe bevolkingsprognose voor de Algemene Ouderdomswet (AOW)-uitgaven?
8 Kunt u het verschil tussen de oorspronkelijke raming van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (CRTV-LAO) en de realisatie weergeven?
9 Kunt u uiteenzetten hoe de raming voor de compensatie voor de begeleiding van de ondertussen-groep bij inburgering tot stand is gekomen?
10 Kunt u de Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)-kasschuiven per mutatie inzichtelijk maken?
11 Kunt u onder de kop diversen bij de SZW-tabel de reeksen voor Algemene Kinderbijslagwet (AKW), Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en geboorteverlof specificeren?
12 Kunt u de neerwaartse bijstelling op de AKW inzichtelijk maken en toelichten welk gedeelte indexatie is en wat het gevolg is van beleidsmatige keuze?
13 Hoe verklaart u dat sinds de invoering van de loonkostenvoordelen (LKV) op 1 januari 2018 de realisaties achterblijven bij de verwachtingen? Wanneer verwacht u de uitgaven hiervoor te realiseren?
14 Blijft het LKV-budget beschikbaar voor deze doelen en doelgroepen, wat gaat u ondernemen om de doelen te halen, wat zijn de consequenties van deze ontwikkelingen?
15 Wat onderneemt u om de systematiek van de loonkostenvoordelen meer bekendheid te geven bij werkgevers?
16 In hoeverre is de verwachting dat bij een grotere bekendheid de onderbenutting van LKV kan worden tegengegaan?
17 Kunt u toelichten waarom NL leert door naar beneden wordt bijgesteld en of er budget beschikbaar blijft voor de doelgroep? Wat zijn de consequenties van deze bijstelling voor de praktijk?
18 Wat is de reden dat de Stimuleringsregeling Leven Lang Ontwikkelen MKB en de Maatregel Duurzaam Inzetbaar & Eerder uittreden niet tot besteding komen in 2021 maar worden doorgeschoven naar 2022–2026?
19 Welke besteding wordt er voor dit jaar precies verwacht voor de Maatregel Duurzaam Inzetbaar & Eerder Uittreden en waar wordt dit aan besteed?
20 Zijn de extra middelen voor de Inspectie SZW uit het regeerakkoord die volgden uit het Inspectie Control Framework al volledig tot besteding gekomen?
21 Wat is er nodig om de gewenste verhouding tussen reactieve en actieve inspecties weer te herstellen?
22 Is de verwachting dat de compensatieregeling langdurige arbeidsongeschiktheid ook structureel meer zal kosten?
23 Wat is de reden dat er langere dienstverbanden zijn dan verwacht?
24 Is het mogelijk om te onderscheiden welk deel van de neerwaartse bijstelling van gebruik van de AIO komt door een kleiner dan geraamde doelgroep en welk deel door hoger niet-gebruik dan verwacht?
25 Aan welke subsidievoorwaarden is niet voldaan bij de bezwaarzaak die wordt genoemd in het kader van de subsidies experimenten 50+?
26 Wat is de reden dat bemiddelingen met werkgevers over de Tegemoetkoming Asbest Slachtoffers (TAS) steeds lastiger zijn?
27 Is er een onderliggende oorzaak te vinden bij het hoger dan verwacht aantal ziekmeldingen bij zwangerschappen?
28 Wat is de huidige stand van de vermogenspositie van het Ouderdomsfonds sinds het de afgelopen jaren telkens is aangevuld, het ook in 2019 slechter was dan verwacht, en de rijksbijdrage aan het Vermogenstekort Ouderdomsfonds van 2020 ook is verhoogd om het Vermogenstekort Ouderdomsfonds aan te vullen?