[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over het bericht 'Intimidatie komt aan de voordeur'

Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met versterking van de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit (versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit)

Brief regering

Nummer: 2021D23156, datum: 2021-06-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35564-20).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35564 -20 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met versterking van de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit (versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit).

Onderdeel van zaak 2021Z10590:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

35 564 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met versterking van de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit (versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit)

Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 juni 2021

Hierbij ontvangt uw Kamer mijn reactie op het verzoek van uw vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid d.d. 15 april 2021 om schriftelijk te reageren op het bericht «Intimidatie komt aan de voordeur».

Doxing betreft het vergaren en publiceren van privégegevens van een individu, met de bedoeling om deze persoon te «ontmaskeren», te beschadigen of te intimideren. Doxing is een verzamelterm voor diverse strafbare, onrechtmatige en ongewenste gedragingen, die zich zowel online als in de fysieke wereld kunnen manifesteren.

Doxing kan grote effecten hebben op mensen en hun directe omgeving. De wetenschap dat personen op zoek zijn naar je privégegevens, zonder dat hier een rechtschapen reden aan ten grondslag ligt, zorgt voor gevoelens van angst en onrust. Doxing kan ook invloed hebben op het gedrag van mensen. Zij nemen bijvoorbeeld minder deel aan het publieke debat en bewegen zich minder vrijelijk in eigen omgeving. Het kan ook een negatief effect hebben op het professioneel handelen van mensen die slachtoffer worden van doxing vanwege de functie die zij vervullen. Zo gaat het in het bericht «Intimidatie komt aan de voordeur» over doxing gericht op politieambtenaren. De organisaties waarvoor zij werken moeten soms maatregelen nemen of werkwijzen aanpassen om de veiligheid van hun mensen te garanderen. Zo heroverweegt de politie bestaande interventiestrategieën en heeft ze een zogenoemd Nationaal handelingskader doxing geïmplementeerd.

Dit is een maatschappelijk probleem waar ik met zorg naar kijk. Zoals ik heb aangegeven bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit op 27 mei jl.1 zal ik, mede naar aanleiding van een daartoe strekkend voorstel van het lid Michon-Derksen (VVD)2 3, vóór het zomerreces een wetsvoorstel in consultatie brengen waarmee een aanvullende strafbaarstelling rond het fenomeen doxing wordt geïntroduceerd.

Tot slot verwijs ik naar de antwoorden op Kamervragen van de leden Ellemeet (GL) en Kathmann (PvdA) die tegelijkertijd met deze brief aan uw Kamer worden aangeboden en waarin nader wordt ingegaan op doxing tegen politieambtenaren en het hierboven genoemde handelingskader (Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nrs. 3146 en 3149).

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus


  1. Kamerstuk 35 564, nr. 2.↩︎

  2. Kamerstuk 35 564, nr. 13.↩︎

  3. De motie van het lid Michon-Derksen c.s. is door uw Kamer aangenomen op 1 juni jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 82, Stemmingen)↩︎