Reactie op verzoek commissie inzake studie EC over de effecten van de landbouwhervormingen en de biodiversiteitsstrategie
Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Brief regering
Nummer: 2021D23307, datum: 2021-06-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28625-290).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 28625 -290 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Onderdeel van zaak 2021Z10690:
- Indiener: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-06-23 10:00: Landbouw- en Visserijraad (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-06-24 14:39: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-06-30 11:15: Procedurevergadering LNV (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-09-29 13:35: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
28 625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Nr. 290 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 14 juni 2021
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij op 3 juni jl. verzocht om de initiële studie van de Europese Commissie over de effecten van de landbouwhervormingen en de biodiversiteitsstrategie voor de landbouw, waarover FarmEurope eerder publiceerde1, aan uw Kamer te sturen en daarvan een appreciatie te geven. De studie van de Europese Commissie over de effecten van de landbouwhervormingen en de biodiversiteitsstrategie voor de landbouw is nog niet gepubliceerd.
De vaste commissie heeft mij gevraagd om – indien het nog niet mogelijk was deze studie vrij te geven – een appreciatie te geven van de weergave van deze studie door FarmEurope. Met betrekking tot de studie van FarmEurope naar de gevolgen voor de belangrijkste landbouwsectoren van nieuwe onderdelen van het GLB en van de gewasbeschermings- en mestgebruik-reductiedoelstellingen van de «Van boer tot bord»- en de Europese Biodiversiteitsstrategie heeft FarmEurope alleen de uitkomsten gepubliceerd. De onderbouwing ervan ontbreekt nog en volgens FarmEurope volgt deze na de zomer. Ik kan daarom op dit moment de FarmEurope-studie niet goed beoordelen, maar ik ben wel benieuwd naar de inhoud ervan. Het lijkt er wel op dat FarmEurope slechts een beperkte selectie – en niet alle – van de in de strategieën aangekondigde maatregelen heeft beoordeeld.
Het is mogelijk dat realisatie van de doelen die in de verschillende strategieën worden gedefinieerd tot belangrijke veranderingen zullen leiden, ook voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Daarom is het belangrijk dat de Commissie met een analyse van de potentiële impact komt. Ik ben dan ook in afwachting van de ex-ante studie van de Europese Commissie die moet bijdragen aan een beter inzicht in de effecten van de «Van boer tot bord»-strategie als geheel. Ik zal daar naar informeren en uw Kamer daarover informeren. Wel ben ik van mening dat een ex-ante studie naar de effecten van de «Van boer tot bord»-strategie gericht zou moeten zijn op álle in de strategie aangekondigde maatregelen – en niet slechts op een selectie van de maatregelen. Een dergelijke studie zou dus moeten ingaan op zowel de (bedrijfs)economische, als de milieu en sociale effecten.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten
FarmEurope, 26 mei 2021, «Impact on the EU agricultural sectors of the reformed CAP and the Farm to Fork and Biodiversity strategies proposals of the European Commission»↩︎