Verslag van de Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 14 juni 2021
Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken
Brief regering
Nummer: 2021D24478, datum: 2021-06-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-31-619).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: W. Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 21501 31-619 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken.
Onderdeel van zaak 2021Z11290:
- Indiener: W. Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2021-06-22 16:00: Regeling van Werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-07-02 12:00: Informele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 8-9 juli 2021 (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2021-07-06 16:30: Procedures en brieven commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (digitaal) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- 2022-09-08 14:35: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken
Nr. 619 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 juni 2021
Hierbij ontvangt u het verslag van de Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 14 juni 2021. Tevens is het onderzoek naar telewerken van het Europees parlement uit april 2021 bijgevoegd1. Hiermee geef ik invulling aan de toezegging aan uw Kamer tijdens het Commissiedebat van 9 juni ter voorbereiding op de Raad WSB.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
W. Koolmees
VERSLAG RAAD WERKGELEGENHEID EN SOCIAAL BELEID (WSBVC) 14 JUNI 2021
De Raad heeft de volgende documenten aangenomen:
– Aanbeveling over een Europese kindergarantie
– De opinies van het Werkgelegenheidscomité en Sociaal Beschermings Comité over de Europees Semester cyclus 2021 en het Sociale Scoreboard en de conclusies bij het 2021 Long-Term Care Report en het Pension Adequacy Report
– Conclusies over de socio-economische impact van COVID-19 op gendergelijkheid
– Conclusies over werken op afstand – uitdagingen, risico’s en kansen
– Conclusies over de rechten van personen met een handicap
Richtlijn gelijke behandeling buiten arbeid
De Raad heeft kennis genomen van een voortgangsrapportage ten aanzien van de onderhandelingen over de Richtlijn gelijke behandeling buiten arbeid. Nederland heeft, gezamenlijk met een aantal andere lidstaten, opgeroepen tot snelle aanname van het voorstel.
Beleidsdebat follow up sociale top
Tijdens de Raad vond een beleidsdebat plaats over de follow up van de sociale top van 7 en 8 mei in Porto. De resultaten van de top werden verwelkomd door de lidstaten. Meerdere lidstaten, waaronder Nederland, gaven aan het positief te vinden dat lidstaten zelf nationale doelen (targets) mogen stellen. Op deze manier kunnen nationale en lokale omstandigheden worden meegenomen. Een aantal lidstaten benadrukte het belang van het Europees Semester en dat snel teruggekeerd zou moeten worden naar het reguliere Semester. Het belang van samenwerking en coördinatie tussen EPSCO en ECOFIN werd benadrukt. Verschillende lidstaten zeiden te hopen dat de uitvoering van de Recovery and Resilience Plans zal gaan bijdragen aan de implementatie van de sociale pijler.
Beleidsdebat over het richtlijnvoorstel over toereikende minimumlonen in de EU
Tijdens de Raad vond een beleidsdebat plaats over het richtlijnvoorstel over toereikende minimumlonen in de EU. Tevens heeft het Portugees voorzitterschap een voortgangsrapport gepresenteerd.
Gedurende het beleidsdebat maakten meerdere lidstaten duidelijk achter de doelstellingen van het richtlijnvoorstel te staan. Deze lidstaten wezen onder andere op het verwachte positieve effect voor sociaaleconomische convergentie in de EU. Een aantal lidstaten heeft de wens van behoud van het ambitieniveau uitgesproken. Een groot aantal lidstaten, waaronder Nederland, heeft benadrukt dat het richtlijnvoorstel brede steun moet genieten voordat er aan een Algemene Oriëntatie kan worden gewerkt. Een beperkt aantal lidstaten heeft daarbij de voorkeur voor een Raadsaanbeveling uitgesproken, waaronder Nederland. Een aanzienlijk aantal lidstaten gaf aan dat de compromistekst van de Portugees Voorzitterschap er één was in de goede richting, maar dat de tekst meer flexibiliteit behoeft. Veel genoemde aandachtspunten zagen op het respecteren van de huidige competentieverdeling, de autonomie van sociale partners en het rekening houden met de inrichting van nationale stelsels. Andere lidstaten gaven aan geen verwatering van de ambitie te willen.
Beleidsdebat nieuwe uitdagingen sociale dialoog en collectief onderhandelen
Tijdens de Raad vond een beleidsdebat plaats over nieuwe uitdagingen voor sociale dialoog en collectief onderhandelen.
Alle lidstaten, waaronder Nederland, benadrukten het grote belang van sociale dialoog. Sociale partners hebben een belangrijke rol gespeeld bij de aanpak van de coronacrisis en hun inbreng (kennis en feedback) is essentieel bij de nieuwe uitdagingen op de arbeidsmarkt waarvoor we gesteld zijn, zoals de digitale en groene transitie en de vergrijzing. Veel lidstaten gaven aan dat de sociale partners betrokken zijn bij de Recovery and Resilience Plans, zowel bij de formulering als bij de implementatie. Sommige lidstaten zeiden de «capacity building« van sociale partners te ondersteunen door financiële middelen te verschaffen. Een behoorlijk aantal lidstaten benadrukte dat iedere werkende moet kunnen profiteren van collectief onderhandelen, met in acht neming van het mededingingsrecht, en daarom toegang daartoe moet hebben. Sommige lidstaten betrekken platformwerkers al. Een aantal lidstaten meldde dat de prioriteit moet liggen bij het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Het feit dat de Commissie nader kijkt naar het bevorderen van de sociale dialoog en collectief onderhandelen, ook met het oog op nieuwe groepen, werd algemeen verwelkomd.
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎