[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Ontwerpregeling beschikbaarheid en bereikbaarheid acute zorg

Acute zorg

Brief regering

Nummer: 2021D24506, datum: 2021-06-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29247-332).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29247 -332 Acute zorg.

Onderdeel van zaak 2021Z11309:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

29 247 Acute zorg

Nr. 332 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2021

Onlangs is de algemene maatregel van bestuur (amvb) houdende wijziging van het Uitvoeringsbesluit Wkkgz en het Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG in verband met het stellen van eisen omtrent de voorbereiding, beschikbaarheid en bereikbaarheid van acute zorg in het Staatsblad gepubliceerd (Stb. 2021, nr. 291). De amvb gaat over het regionaal overleg acute zorgketen en de besluitvormingsprocedure die zorgaanbieders moeten volgen als zij overwegen het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te sluiten. Deze amvb is tweemaal aan uw Kamer voorgelegd1. In het verslag van een schriftelijk overleg2 en in een stand van zaken brief over de (Aanpassingswet) Wet toetreding zorgaanbieders3 is toegezegd u ook de ministeriële regeling in concept voor te leggen. Deze regeling is een nadere invulling van de genoemde amvb. Hierbij doe ik u de ontwerp-regeling toekomen4 en voldoe ik aan deze toezeggingen.

De ontwerp-ministeriële regeling geeft op een drietal punten een nadere invulling aan de amvb: het functioneren van het regionaal overleg acute zorgketen, de normen voor de bereikbaarheid van de acute zorg en het besluitvormingsproces bij eventuele plannen om het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie geheel of gedeeltelijk te beëindigen of op te schorten.

De artikelen 8a tot en met 8d gaan over het functioneren van het regionale overleg acute zorgketen. De bepalingen gaan over de frequentie van het overleg, de aanwezigheid bij het overleg, uitnodiging, agendering, verslaglegging en de onderwerpen waarover afspraken moeten worden gemaakt in het overleg.

In het regionaal overleg acute zorgketen moeten afspraken worden gemaakt over onder meer de bereikbaarheid van de acute zorg in de regio. De normen voor de bereikbaarheid van de acute zorg (artikel 8f van deze regeling) spelen in dat kader een belangrijke rol. Het vraagstuk of aan die bereikbaarheidsnormen wordt voldaan, is met name aan de orde als er plannen zijn om het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie geheel of gedeeltelijk op te schorten of geheel of gedeeltelijk te beëindigen. In dat geval moet voorkomen worden dat niet langer aan de normen wordt voldaan. In artikel 8f van deze regeling staan normen geformuleerd voor de afdelingen spoedeisende hulp, afdelingen acute verloskunde, aanbieders van huisartsenzorg in huisartsenposten en beoordelingslocaties acute psychiatrie. Deze normen sluiten aan bij bestaande wettelijke normen of bestaande veldnormen. De normen zijn zodanig geformuleerd dat het RIVM op basis hiervan bereikbaarheidsanalyses kan uitvoeren, zoals het RIVM dat ook in de praktijk al doet.

Als een zorgaanbieder plannen heeft om het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie geheel of gedeeltelijk op te schorten of geheel of gedeeltelijk te beëindigen, dient hij een zorgvuldig besluitvormingsproces te volgen met alle betrokkenen. Het doel hiervan is om te bevorderen dat de beschikbaarheid en de bereikbaarheid van de acute zorg zo goed mogelijk geborgd zijn, ook bij een eventuele opschorting of beëindiging. Dit proces moet gevolgd worden ongeacht of de bereikbaarheidsnorm in het geding is of niet. De artikelen 8g tot en met 8n gaan over het informeren van de Inspectie en het traumacentrum, de bereikbaarheidsanalyse die aan het RIVM gevraagd moet worden, het overleg met zorgaanbieders en zorgverzekeraars, het informeren van en organiseren van bijeenkomsten met gemeenten, inwoners en de voorzitter van de veiligheidsregio en het continuïteitsplan. Bij de inrichting van de artikelen is rekening gehouden met en in de toelichting is aandacht besteed aan een aantal moties5.

Hierbij stel ik u in de gelegenheid uiterlijk 14 september 2021 uw eventuele opmerkingen kenbaar te maken. De amvb en de ontwerp-regeling zijn gebaseerd op een aanpassing van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) in de Aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders. De aanpassing van de Wkkgz, de onderhavige amvb en regeling zijn beoogd per 1 januari 2022 in werking te treden. Met het oog op tijdige duidelijkheid voor het veld streef ik ernaar de regeling in oktober 2021 te publiceren.

De Minister voor Medische Zorg,
T. van Ark


  1. Kamerstuk 29 247, nrs. 264 en 312.↩︎

  2. Kamerstuk 29 247, nr. 316.↩︎

  3. Kamerstuk 34 767, nr. 57.↩︎

  4. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  5. Motie van de leden Van den Berg en Veldman, Kamerstuk 35 570 XVI, nr. 121, tweede nader gewijzigde motie van het lid Geleijnse, Kamerstuk 31 016, nr. 181, gewijzigde motie van het lid Van den Berg, Kamerstuk 29 247, nr. 322, motie van het lid Van den Berg, Kamerstuk 31 016, nr. 198, motie van de leden Dik-Faber en Arno Rutte, Kamerstuk 29 247, nr. 279, gewijzigde motie van de leden Slootweg en Raemakers, Kamerstuk 35 138, nr. 5 en motie van het lid Van den Berg, Kamerstuk 29 247, nr. 299.↩︎