BIT-advies over het Programma Bouwen Kansrijk Groningen (BKG)
Gaswinning
Brief regering
Nummer: 2021D27896, datum: 2021-07-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-33529-874).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: K.H. Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -874 Gaswinning.
Onderdeel van zaak 2021Z12993:
- Indiener: K.H. Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Volgcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-09-09 14:05: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-09-14 16:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-09-15 14:00: Mijnbouw/Groningen (Commissiedebat), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2021-09-29 13:35: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (š origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
33 529 Gaswinning
Nr. 874 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7Ā juli 2021
Op 28Ā mei jl. heeft het Adviescollege ICT-toetsing het definitieve BIT-advies aangaande het Programma Bouwen Kansrijk Groningen (BKG) aan mij opgeleverd. Hierbij doe ik uw Kamer het betreffende BIT-advies toekomen1.
Het onderzoek heeft geleid tot de bevestiging van pluspunten in het Programma Bouwkundig Kansrijk Groningen (BKG) en tot de duiding van een aantal te verbeteren zaken.
De Nationaal Coƶrdinator Groningen (NCG) is een jonge organisatie met een grote verantwoordelijkheid. Het is voor mij dan ook een geruststelling dat het AcICT bevestigt dat wij op de juiste weg zijn om de vereiste ICT ondersteuning te bieden aan de versterkingsoperatie. Het is mij ook duidelijk dat er een aantal zaken verbetering behoeven, met name in de vervolgfase van het programma. De bevindingen en daaruit volgende adviezen zijn voor mij herkenbaar en worden door BZK en NCG omarmd. Dit houdt in dat voor alle voorgestelde verbeteringen acties worden gedefinieerd en in gang worden gezet, dan wel al in gang zijn gezet.
Het BIT-advies Ā«Versterk het programma met betere kadersĀ» omvat drie deeladviezen:
1. Rond af waar je nu mee bezig bent;
2. Breng betere kaders aan;
3. Houd vaart.
De adviezen zullen worden opgevolgd. Onderstaand beschrijf ik op welke wijze NCG dit zal doen.
Rond af waar je nu mee bezig bent
In lijn met het BIT-advies is de focus gericht op het afronden van het Programma BKG met de realisatie van de zogenaamde Ā«dunne lijnĀ» in BKG. Dit betekent dat NCG uitgaat van de minimaal benodigde ondersteuning door BKG van de processen. Enerzijds met als doel het voorkomen van ongemerkte uitbreiding van de scope. Anderzijds met als doel het voorkomen van de bouw van een Ā«goud omrandeĀ» applicatie. Dit laatste met name met het oog op de eindigheid van de NCG als organisatie, met het gereed zijn van de versterkingsoperatie in Groningen.
De succesvolle afronding van het programma omvat de volgende kenmerken:
ā¢ De vereiste BKG-functionaliteit voor het proces Opname & Normering (O&N) is geconcretiseerd, uitgaande van de minimaal benodigde ondersteuning. De ADR is gevraagd om mee te kijken en adviezen te geven.
ā¢ De optimalisatie in BKG van het proces Ontwerp & Realisatie (O&R) is gefixeerd op de minimale restpunten vanuit de succesvolle live-gang van O&R.
ā¢ Een onafhankelijke toets om zeker te stellen, dat na de oplevering van BKG het systeem NCG2020 daadwerkelijke uitgeschakeld kan worden.
ā¢ Het opstellen van dechargecriteria voor de gehele BKG ontwikkeling. Dit geeft ons het houvast om te sturen op Ā«goed is goed genoegĀ» voor het totaal aan ontwikkelde functionaliteit in BKG.
ā¢ Een strakkere sturing op de uitvoerbaarheid van beleidsregels en wetgeving.
Het zo snel mogelijk bereiken van het punt dat de NCG met Ć©Ć©n systeem (BKG) en Ć©Ć©n set aan data kan werken is cruciaal voor de versterkingsoperatie in Groningen. Blijvend werken met twee systemen (BKG en NCG2020) is complex, kostbaar en traag in verandering en verbetering.
De recente verschuiving van het punt Ā«Ć©Ć©n systeem, Ć©Ć©n datasetĀ» van oktober 2021 naar april 2022 is het gevolg van invoering van nieuwe en gewijzigde beleidsregels en wetgeving, te ondersteunen door BKG. Deze verschuiving was nog niet vormgegeven en bekrachtigd ten tijde van het onderzoek door het AcICT.
Breng betere kaders aan
Bij de omvorming van de NCG in 2019/2020 naar de huidige verantwoordelijkheid en taak is beperkt aandacht gegeven aan de kaders voor het Programma BKG. De opvolging van dit deeladvies omvat de volgende verbeteracties:
ā¢ Voor de vervolgfase van beheer- en doorontwikkeling BKG zal een businesscase worden opgesteld. Hierbij zal expliciet aandacht gegeven worden aan de baten voortkomend uit de doorontwikkeling van BKG;
ā¢ De IT-Raad zal ook in de vervolgfase verantwoordelijk zijn voor de continue prioriteit stelling, waarbij per besluit tot ontwikkeling van BKG functionaliteit de kosten-baten afweging gemaakt zal worden;
ā¢ Het eigenaarschap van de te realiseren baten zal expliciet belegd worden in de lijn bij de verantwoordelijke afdelingshoofden;
ā¢ De IT-architect zal specifiek aandacht geven aan de kaders van veranderingen in beleidsregels en wetgeving in relatie tot processen, data en applicaties. Hiermee zal IT-architectuur mede sturend worden in de IT-keuzes te maken om veranderende vereisten te ondersteunen;
ā¢ Het expliciet helder maken van de ontwerpprincipes van RijksZaak en daarmee het bereik van toepassing, zullen wij samen met DICTU uitvoeren en als richtlijn opnemen in de NCG IT-architectuur.
Houd vaart
Het advies om de rijdende trein geen vaart te laten verliezen, neem ik ter harte. Recentelijk heeft er een herprioritering plaatsgevonden van de te ontwikkelen BKG functionaliteit op de korte termijn. De besluitvorming hierover in de NCG IT-Raad en bevestiging door DT NCG is vlot doorlopen, waardoor er geen stilstand is ontstaan in het Programma BKG. Het programma blijft bijsturen waar nodig, risicoās mitigeren en kennis borgen van BKG en processen bij eigen personeel.
Continu verbeteren
Het ontvangen BIT-advies is onderdeel van het proces van continu verbeteren in het Programma BKG. Een tweetal recente andere voorbeelden:
ā¢ De in april uitgevoerde succesvolle live-gang O&R heeft ons geleerd dat de betrokkenheid van gebruikers op punten nog beter kan. Deze lessons learned nemen wij op in de draaiboeken;
ā¢ Het Programma BKG is gestart met de toepassing van robots (RPA) op het gebied van datamigratie. Op basis van recente positieve ervaring worden de plannen gemaakt om robotisering verder toe te passen binnen de NCG.
Het advies om een procesverbeteraanpak te adopteren, zal worden onderzocht. Dit met als doel dit onderdeel te maken van de vervolgfase BKG.
Samenvattend
De adviezen van het AcICT worden herkend en NCG neemt de verbeteracties voortvarend ter hand. Het Programma BKG zit in een cruciale fase om zorg te dragen dat de ontwikkeling van BKG kan worden afgerond en daarmee NCG2020 uit te schakelen. Het risico bestaat dat nieuwe prioriteiten vanuit de dynamische omgeving van het dossier aardbevingsschade zullen leiden tot het niet snel kunnen afronden van de BKG-ontwikkeling. Mocht dit gebeuren, dan zal dat leiden tot de situatie dat de NCG met twee systemen moet blijven werken, met gevolgen voor kosten, snelheid en complexiteit van de ICT ondersteuning aan het primaire versterkingsproces.
Tot slot
Alle verbeteracties volgend op het BIT-advies worden onderdeel van de reguliere governance binnen het Programma BKG en worden tevens gerapporteerd aan de Directie NCG, CIO BZK en het Driehoeksoverleg o.l.v. de SG.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
K.H. Ollongren
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nlā©ļø