[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Financiering bloedtesten drugs in het verkeer

Maatregelen verkeersveiligheid

Brief regering

Nummer: 2021D28371, datum: 2021-07-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29398-952).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29398 -952 Maatregelen verkeersveiligheid.

Onderdeel van zaak 2021Z13288:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 952 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2021

Met deze brief informeer ik u graag over de financiering van bloedonderzoeken voor drugs in het verkeer. Aangezien ik de zomerperiode wil benutten om verder in overleg te treden over dit vraagstuk met betrokken partijen, waaronder de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, hecht ik eraan u hiervan alvast op de hoogte te stellen.

Op 1 juli 2017 is de wet Drugs in het verkeer in werking getreden. De politie is sinds de inwerkingtreding van deze wet uitgerust met speekseltesters waarmee het gebruik van verschillende soorten drugs kan worden gedetecteerd. Op het moment dat sprake is van een positieve speekseltest wordt bloed bij de verdachte afgenomen. Dit wordt vervolgens naar één van de laboratoria waaraan het NFI onderzoeken uitbesteedt of het NFI zelf gestuurd voor een analyse. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een toename van het aantal bloedonderzoeken naar het gebruik van drugs in het verkeer. Op basis van de uitkomst van het bloedonderzoek kan de bestuurder worden vervolgd voor artikel 8 WVW 1994. Voor een vervolging voor rijden onder invloed van drugs is een bloedonderzoek nodig. Alleen een positieve speekseltest is geen wettig bewijsmiddel.

De speekseltesten kunnen namelijk een vals positief resultaat geven.

Het NFI ontving tot nu toe elk jaar aanvullend budget specifiek geoormerkt voor de bloedonderzoeken drugs in het verkeer, zodat er bij elke positieve speekseltest een bloedonderzoek uitgevoerd kon worden. Bij de inwerkingtreding van de wet zijn voor de uitvoering van deze bloedonderzoeken echter geen structurele middelen geregeld omdat onduidelijk was welk bedrag nodig zou zijn. Eerst moest worden bezien hoe het aantal bloedonderzoeken zich daadwerkelijk zou ontwikkelen. Er zouden bijvoorbeeld gedragseffecten kunnen optreden, zowel aan de kant van de bestuurders (die misschien minder vaak drugs gebruiken als ze weten dat ze tegen de lamp kunnen lopen) als aan de kant van de handhavers (die misschien beter leren inschatten wanneer een bestuurder tekenen van drugsgebruik vertoont). Het aantal bloedonderzoeken liep echter snel op van ongeveer 1100 per jaar naar ongeveer 13.000 in 2020.

De afgelopen jaren kon de geoormerkte financiering worden bekostigd vanuit een eenmalig overschot uit het verkeershandhavingsbudget van het OM aangevuld met generale middelen vanuit mijn departement. Vanaf 2022 zijn er echter binnen mijn departement onvoldoende middelen beschikbaar voor deze aanvullende financiering. Het gaat hier om een bedrag van € 2,2 miljoen op jaarbasis. Om hiervoor tot een oplossing te komen voer ik hierover gesprekken binnen het kabinet. Op dit moment ontbreekt nog financiering voor het jaar 2022. Daarom zie ik me genoodzaakt om de politie, OM en het NFI alvast te verzoeken om deze zomer te verkennen op welke manier prioritering binnen een lager beschikbaar budget plaats kan vinden. Over de financiering van de bloedonderzoeken voor drugs in het verkeer in 2022, en mogelijk gevolgen van onvolledige financiering, zal ik u na het reces nader informeren.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus