[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Nederlandse steun aan twee IPCEI’s

Bedrijfslevenbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D28702, datum: 2021-07-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32637-470).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32637 -470 Bedrijfslevenbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z13481:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 470 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juli 2021

Op 6 juli nam uw Kamer de motie van het lid Amhaouch c.s. (Kamerstuk 32 637, nr. 459) aan waarin wordt geconstateerd dat in Europa deze maanden Important Projects of Common European Interest (IPCEI) worden voorbereid, op gebieden die voor Nederland van grote betekenis zijn en die beogen van start te gaan begin 2022. De motie verzoekt de regering zich in te spannen om het momentum niet voorbij te laten gaan zodat de potentiële Nederlandse deelnemers in staat zijn om met hun Europese partners deze projecten voor te bereiden.

Als kabinet blijven wij betrokken bij de lopende voorbereidingen in Europees verband van de twee Nederlandse IPCEI’s Micro-elektronica 2 en Cloud Infrastructuur en Services. Een IPCEI is een project of samenstel van projecten, waarvoor een bijzonder regime van staatssteun van toepassing is. IPCEI biedt de mogelijkheid om tot maximaal 100% van de financieringsbehoefte («funding gap») te financieren met nationaal publiek geld, dat ook betrekking kan hebben op investeringsuitgaven tot en met het moment van eerste industriële toepassing. IPCEI is geen EU-fonds. Binnen een IPCEI werken bedrijven, instellingen, EU-lidstaten en de Europese Commissie samen om maatschappelijke uitdagingen op te pakken die de markt niet alleen kan oplossen. De IPCEI’s Micro-elektronica 2 en Cloud hebben ook als doel om de concurrentiekracht en strategische autonomie van de Unie op deze gebieden te versterken. In deze maanden krijgen zij vorm in internationaal overleg.

Bij IPCEI Micro-elektronica 2 heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een internetconsultatie gedaan onder potentiële Nederlandse deelnemers. Daaruit zijn 14 projectideeën gekomen. Deze worden verder bewerkt met het oog op de criteria waaraan een IPCEI moet voldoen en beoordeeld en geanalyseerd om meer duidelijkheid te geven over onder meer de financiële aspecten en de opbrengsten voor het verdienvermogen van Nederland. Nederland zal de deelnemers van de passende projectideeën de gelegenheid geven deel te nemen aan het Europese IPCEI matchmakingstraject deze zomer.

Bij IPCEI Cloud Infrastructuur en Services wordt de internetconsultatie gesloten op 11 juli. De voorstellen worden daarna geanalyseerd en beoordeeld. Nederland zal ook hier de mogelijke deelnemers van de passende projectideeën de gelegenheid geven deel te nemen aan het Europese IPCEI matchmakingstraject deze zomer.

Het kabinet heeft op 2 juli jl. steun uitgesproken voor verdere verkenning van deelname aan deze twee IPCEI’s, onder voorwaarde van verdere concretisering en uitwerking van het financieel beslag. Ik verwacht vanaf begin augustus meer duidelijkheid uit de Europese besprekingen over de invulling van beide IPCEI’s, de mogelijke Nederlandse deelnames, en de financiële gevolgen van deelname voor deelnemers en de Staat. Na deze concretisering zullen de projecten worden beoordeeld op basis van de kosten en de baten. Daarna beslist het kabinet over de Nederlandse deelname en potentiële financiële bijdrage. Ik zal uw Kamer verder informeren zodra dat kan.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer