[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

EU inreisverbod instellen Thailand en Rwanda en opheffen EU inreisverbod Oekraïne

Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

Brief regering

Nummer: 2021D29724, datum: 2021-07-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-24804-176).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 24804 -176 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart.

Onderdeel van zaak 2021Z13928:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

24 804 Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 176 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juli 2021

De gezondheidssituatie in Thailand en Rwanda zijn dusdanig verslechterd dat de EU-lidstaten op 14 juli jl. hebben besloten om deze landen van de lijst van landen te halen waarvoor het EU inreisverbod kan worden opgeheven om daarmee de volksgezondheid in de EU te beschermen. De implementatie van dit besluit is aan de lidstaten zelf.

In Nederland zal het inreisverbod voor reizigers met bestendig verblijf in Thailand en Rwanda vanaf 22 juli 2021 (00:01 uur) weer ingaan. Zoals bij uw Kamer bekend wordt dit besluit genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in de betreffende landen en de daar geldende maatregelen. Er is onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet lager zijn dan 75 per 100.000 inwoners over een periode van 14 dagen. Ook is gekeken naar de algehele reactie op COVID-19 in de betreffende landen. Hierin worden onder andere het aantal uitgevoerde coronatests, bron- en contactopsporing en beheersmaatregelen meegenomen. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC, de WHO en RIVM leveren daarvoor de benodigde informatie. Naast het inreisverbod, zal per 24 juli de testverplichting van kracht worden voor reizigers uit Thailand en Rwanda. Reizigers met een geldig vaccinatiebewijs zijn uitgezonderd van de testverplichting.

Daarnaast hebben de Europese lidstaten besloten om Oekraïne op de Europese lijst van veilige landen te plaatsen in het kader van het EU inreisverbod. Een land kan uitgezonderd worden van de inreisbeperkingen indien in de voorafgaande 14 dagen de besmettingsgraad onder 75 per 100.000 inwoners ligt over de afgelopen 14 dagen en wanneer sprake is van een stabiele of dalende trend. Daarnaast wordt de aard van het virus in acht genomen, met name de aanwezigheid van zorgelijke varianten, als ook het aantal uitgevoerde tests, het percentage positieve tests, de algemene respons van het land op COVID-19 en de beschikbare informatie en de betrouwbaarheid daarvan. Het aantal besmettingen in Oekraïne ligt onder de door de EU vastgestelde drempelwaarde. Ook is de trend ten aanzien van het aantal nieuwe besmettingen gedaald. In dat verband heeft het kabinet besloten dat het inreisverbod naar Nederland voor reizigers met bestendig verblijf in Oekraïne per 22 juli 2021 (00.01 uur) wordt opgeheven.

Hiermee zal ook de testverplichting voor reizigers uit Oekraïne komen te vervallen.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus