[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verzoek vh lid Kwint om minister te vragen de kwestie rondom de verplichte aanschaf van grafische rekenmachines mee te nemen in zijn brief nav Evaluatie wet Gratis schoolboeken

Brief lid / fractie

Nummer: 2021D29819, datum: 2021-07-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z13985:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte woordvoerders vo,

Naar aanleiding van recente (onderstaande) mail van ouder over  de verplichte aanschaf van grafische rekenmachines is verzocht om minister Slob te verzoeken deze kwestie mee te nemen in zijn brief n.a.v. de evaluatie wet Gratis schoolboeken.

Er is inmiddels een meerderheid die dit verzoek steunt (nl. de fracties VVD, D66, CDA, SP, GL).

Er zal een brief worden verzonden aan de minister.

Met vriendelijke groet,
drs. E. C.E.  (Eveline) de Kler
griffier van de commissie Onderwijs,
Cultuur en Wetenschap

Van: Meenen, P. van <p.vmeenen@tweedekamer.nl>
Verzonden: vrijdag 23 juli 2021 18:03
Aan: Paul, M.L.J. (Mariëlle) <m.paul@tweedekamer.nl>
CC: Westerveld, L. <l.westerveld@tweedekamer.nl>; Kwint, P. <p.kwint@tweedekamer.nl>; Commissie OCW <cie.ocw@tweedekamer.nl>; Azarkan, F. <f.azarkan@tweedekamer.nl>; Beertema, H. <h.beertema@tweedekamer.nl>; Bisschop, R. <r.bisschop@tweedekamer.nl>; Hoop, H.E. de (Habtamu) <h.dhoop@tweedekamer.nl>; Kerseboom, S. <s.kerseboom@tweedekamer.nl>; Peters, R. <r.peters@tweedekamer.nl>; Pouw-Verweij, N.J.F. <n.pouw-verweij@tweedekamer.nl>; Raan, L. van <l.vraan@tweedekamer.nl>; Segers, G. <g.segers@tweedekamer.nl>; Simons, S.H. (Sylvana) <s.simons@tweedekamer.nl>; Wassenberg, F. <f.wassenberg@tweedekamer.nl>; GC-Commissie-OCW-Fractiemedewerkers <GC-Commissie-OCW-Fractiemedewerkers@tweedekamer.nl>
Onderwerp: Re: Brief ouder inzake gedwongen aanschaf rekenmachines leerlingen

Goed plan.

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Op 23 jul. 2021 om 17:57 heeft Paul, M.L.J. (Mariëlle) <m.paul@tweedekamer.nl> het volgende geschreven:



Dank, Peter, inderdaad een goede suggestie!

Op 23 jul. 2021 om 17:30 heeft Westerveld, L. <l.westerveld@tweedekamer.nl> het volgende geschreven:

 Goede suggestie wat mij betreft.

Op 23 jul. 2021 om 13:42 heeft Kwint, P. <p.kwint@tweedekamer.nl> het volgende geschreven:



Is het mogelijk dat de kwestie rondom de verplichte aanschaf van grafisch rekenmachines wordt meegenomen in de brief die we nog van de minister krijgen, als bijlage bij de evaluatie van de wet gratis schoolboeken? Naar mijn beste herinnering laat die niet al te lang meer op zich wachten.

 

Groet,

Peter

Van: Commissie OCW <cie.ocw@tweedekamer.nl>
Verzonden: vrijdag 23 juli 2021 10:18
Aan: Azarkan, F. <f.azarkan@tweedekamer.nl>; Beertema, H. <h.beertema@tweedekamer.nl>; Bisschop, R. <r.bisschop@tweedekamer.nl>; Hoop, H.E. de (Habtamu) <h.dhoop@tweedekamer.nl>; Kerseboom, S. <s.kerseboom@tweedekamer.nl>; Kwint, P. <p.kwint@tweedekamer.nl>; Meenen, P. van <p.vmeenen@tweedekamer.nl>; Paul, M.L.J. (Mariëlle) <m.paul@tweedekamer.nl>; Peters, R. <r.peters@tweedekamer.nl>; Pouw-Verweij, N.J.F. <n.pouw-verweij@tweedekamer.nl>; Raan, L. van <l.vraan@tweedekamer.nl>; Segers, G. <g.segers@tweedekamer.nl>; Simons, S.H. (Sylvana) <s.simons@tweedekamer.nl>; Wassenberg, F. <f.wassenberg@tweedekamer.nl>; Westerveld, L. <l.westerveld@tweedekamer.nl>
CC: GC-Commissie-OCW-Fractiemedewerkers <GC-Commissie-OCW-Fractiemedewerkers@tweedekamer.nl>
Onderwerp: Brief ouder inzake gedwongen aanschaf rekenmachines leerlingen

 

Betreft: Brief ouder inzake gedwongen aanschaf rekenmachines leerlingen

(ingenomen voor brievenlijst)

 

Van: a.k.gijssel <a.k.gijssel@zonnet.nl>
Verzonden: donderdag 22 juli 2021 18:32
Aan: Peters, R. <r.peters@tweedekamer.nl>
CC: Commissie OCW <cie.ocw@tweedekamer.nl>
Onderwerp: [CONTR_SPF]gedwongen aanschaf rekenmachines leerlingen

 

 

Geachte heer Peters (cc griffie),

 

Vroeger, toen was het leven nog eenvoudig. Je had een rekenmasjien en die moest optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen en een beetje sinussen en cosinussen. En als je dan broers en zusjes had, gaf je elkaar dat masjientje door. Want zodra de examenvlag hing, had je die rare doosjes natuurlijk never nooit meer nodig.

 

Maar dat zat Texas Instruments dwars. Ze bedachten een leuke strategie: zorg dat je elk jaar een funny feature aan het doosje toevoegt en beweeg dan de landelijke onderwijscommissies dat ze de oude modellen niet meer voor de examens toestaan. En of dat niet genoeg was: zet een lobby in op de lesboekenmakers, zodat zij jouw nieuwste apparaten in hun lesmethoden integreren.

 

En zo ontstond een bijna volledige monopolie-markt waarbij Texas 50% winstmarge (ongehoord in de ICT wereld) kreeg op rekenmasjientjes. Ze kreeg 80% van de wereldmarkt in handen en draaide er een miljardenomzet mee. Waarom zo’n hoge marge? Nou, die apparaatjes zijn al jaren ongeveer hetzelfde (knopje hier verplaatst, schermpje in kleur, en een beetje vergroot), terwijl de materiaalkosten al jaren dalen. En de ambtenaren bij de overheid schrijven met hun verplichte lijsten de scholen de nieuwste apparaten voor, terwijl de ouders op hun beurt door de wiskundedocenten verplicht worden om die nieuwe doosje dan bij bol.com te bestellen. Wie kun je in deze ketting aanspreken? Niemand is verantwoordelijk.

 

De minister verschuilt zich achter een duistere examencie (CvTE), de scholen verschuilen zich achter de minister, de wiskundedocent voert het beleid van school uit… En de ouders? Die betalen wel, als gedwongen consument (choose your battle). Ik heb drie kinderen (inmiddels 21, 18 en 16) die tijdens hun onderwijs (HAVO/VWO) telkens een nieuwe rekenmasjien moesten aanschaffen à raison van ca 110 euro. Een vierde kind (14) stormt er achteraan. Ik ben nu al 330 euro kwijt aan die apparaten, maar ik vrees dat de peperdure eindrekening op 440 euro uitdraait.

 

Omdat het CDA zo voor kindpolitiek is, schrijf ik U deze mail 😉. De functionaliteiten van ieder nieuw model zijn volkomen redundant, zegt een bevriende wiskundeleraar. Slechts 40% van wat zo’n apparaatje kan, wordt ook uitgevraagd. Dus ieder nieuw model is complete humbug. Erger nog: er is hier zelfs een perverse ontwikkeling gaande. Die apparaatjes met hun tegenwoordige geheugencapaciteit lenen zich uitstekend voor het inkloppen van data, waardoor het moderne spiekbriefjes worden. Rekenmachines voor het Frans en Nederlands onderwijs, zogezegd. Zeggen de scholen: of er dan even een ‘examenknop’ op kan? Tuurlijk, zegt Texas Instruments. En het apparaatje zónder die knop: die staat dan niet op de lijst.

 

De laatste kamervragen over deze falende marktordening met lobbyende multinationals, public failure en perverse prikkels dateren van 2000 (Sharon Dijksma). Althans, dat is wat ik als burger kan terugvinden. Wordt het niet eens tijd, heer Peters, om een nieuwe heroïsche poging te ondernemen deze geldklopperij aan de kaak te stellen?

 

Met vriendelijke groet,

Arjen van Gijssel

0653620945