[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over een brief van een burger over stages in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) in relatie tot de Wet Langdurige Zorg (WLZ)

Voortgezet Onderwijs

Brief regering

Nummer: 2021D30568, datum: 2021-08-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31289-479).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31289 -479 Voortgezet Onderwijs.

Onderdeel van zaak 2021Z14335:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

31 289 Voortgezet Onderwijs

34 104 Langdurige zorg

Nr. 479 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 augustus 2021

In uw brief van 29 juni 2021 heeft u gevraagd om een reactie op een brief van een burger over stages in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) in relatie tot de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Mevrouw geeft aan dat haar zoon onderwijs volgt in het uitstroomprofiel dagbesteding van het vso. Zij geeft aan dat haar zoon volgend schooljaar verplicht twee dagen stage moet lopen in de dagbesteding en dat dat moet worden betaald uit haar WLZ budget.

Een stage is in het uitstroomprofiel dagbesteding in tegenstelling tot het uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht niet verplicht. De school mag dan ook niet vragen dat de leerling het komende schooljaar verplicht twee dagen stage moet lopen in een vorm van dagbesteding. Wel is het gebruikelijk dat een leerling in het uitstroomprofiel dagbesteding in de loop van het schooljaar een paar keer gaat «wennen» op zijn nieuwe plek. Een beslissing over de omvang daarvan moet gebeuren op basis van het ontwikkelingsperspectief en de ondersteuningsbehoefte van de individuele leerling. De voorbereiding op de vervolgbestemming, in dit geval de dagbesteding, maakt onderdeel uit van het onderwijsaanbod dat de school op basis van de kerndoelen moet aanbieden. Daarvoor wordt de school bekostigd. Die bekostiging is ruim voldoende om een leerling te begeleiden bij het «wennen» op de nieuwe plek.

De school krijgt, zoals mevrouw al aangeeft, een volledige bekostiging voor haar zoon, op grond van artikel 25 van de wet op de expertisecentra is de school verplicht een in schooltijd samenhangend onderwijsprogramma te verzorgen van 1.000 uur voor iedere leerling in elk leerjaar. Daarvan kan voor individuele leerlingen van worden afgeweken, maar daarvoor is expliciet instemming van de Inspectie van het Onderwijs nodig.

Er is telefonisch contact opgenomen met mevrouw, in het gesprek is het bovenstaande aan de orde geweest.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob