Voortgang opvolging rapport adviescommissie VTH: aanbieding rapporten kwantitatief en juridisch onderzoek
Handhaving milieuwetgeving
Brief regering
Nummer: 2021D34032, datum: 2021-09-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22343-300).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.P.R.A. van Weyenberg, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit D66 kamerlid)
- Rapport Omgevingsdiensten in beeld
- Juridisch onderzoek aanbevelingen Adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving
- Rapport 2 Omgevingsdiensten in beeld
- Rapport 1 Omgevingsdiensten in beeld
Onderdeel van kamerstukdossier 22343 -300 Handhaving milieuwetgeving.
Onderdeel van zaak 2021Z15860:
- Indiener: S.P.R.A. van Weyenberg, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-09-23 15:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-09-29 10:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2022-04-12 19:00: Toezicht en handhaving (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2022-04-14 13:00: Aanvang middag vergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
22 343 Handhaving milieuwetgeving
28 663 Milieubeleid
Nr. 300 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 17 september 2021
In vervolg op mijn brief1 van 3 september jl. en mijn toezegging tijdens het commissiedebat Toezicht en Handhaving van 7 september jl. zend ik u bijgaand de volgende twee rapporten:
1. Omgevingsdiensten in beeld
Het rapport van de adviescommissie over de versterking van het VTH stelsel onder leiding van de heer Van Aartsen («Om de leefomgeving»)2, geeft het advies om onverwijld onderzoek te doen naar de data van de omgevingsdiensten. Dat advies heb ik opgevolgd en opgepakt in het kader van het op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht verplichte tweejaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van de uitvoering van de VTH-taken.
Met bijgaand rapport is in zeer korte tijd een totaalbeeld van de data van de omgevingsdiensten opgesteld. Ik heb grote waardering voor de snelheid waarmee de omgevingsdiensten de benodigde gegevens hebben aangeleverd.
Het rapport «Omgevingsdiensten in beeld» bestaat uit drie delen: een hoofdrapport, een bijlagerapport 1 en een bijlagerapport 23.
Het hoofdrapport is ook opgebouwd uit drie delen:
a) Omgevingsdiensten in beeld: 29 foto’s van omgevingsdiensten
Hierin wordt ingegaan op de kwaliteit van de data en wordt een analyse gegeven. De foto’s zelf staan in bijlagenrapport 2.
b) Onderzoek VTH 2021
Hier hebben de onderzoekers de eerdere rapporten naast elkaar gelegd en zoveel mogelijk een relatie gelegd met de in deel A verzamelde data.
c) Voorbereidende onderzoeken
De onderzoekers hebben een drietal quickscans gedaan op basis waarvan de onderzoekers advies geven op de onderwerpen normfinanciering, ondergrens, visitatiemodel en aanvullende ideeën.
Bijlagenrapport 1
Dit bijlagenrapport bevat de notities van de drie uitgevoerde quickscans visitatiemodel, aanvullende ideeën en financieringsmodellen. Daarnaast bevat dit bijlagenrapport de vergelijking van de VTH onderzoeken 2017/2019/2021.
Bijlagenrapport 2
Dit bijlagenrapport bevat de vragenlijst zoals deze aan de omgevingsdiensten is voorgelegd en het rapport met alle gegevens per omgevingsdienst (foto’s).
2. Juridisch onderzoek aanbevelingen adviescommissie VTH
In de aanbiedingsbrief bij het rapport van de adviescommissie VTH4 is het belang van het rapport onderstreept en is aangegeven dat het rapport zorgvuldige aandacht en een integrale opvolging van de aanbevelingen verdient5. Het rapport van de adviescommissie VTH gaat niet in op hoe de aanbevelingen kunnen worden geïmplementeerd. Om die reden heb ik een juridisch onderzoek laten uitvoeren.
Met uitzondering van aanbeveling c («Meer prioriteit, capaciteit en inzet voor strafrechtelijke handhaving en vervolging») hebben de onderzoekers beschreven wat de juridische implicaties zijn van het uitvoeren van de aanbevelingen van de adviescommissie VTH. Uit het onderzoek komt naar voren dat voor de opvolging van de aanbevelingen van de adviescommissie VTH forse aanscherpingen van het VTH-stelsel nodig zijn, inclusief wijziging van regelgeving als de Omgevingswet en de Gemeentewet.
De resultaten van beide onderzoeken zijn recent opgeleverd en worden op dit moment bestudeerd. Ik gebruik deze resultaten voor de hoofdlijnennotitie die ik u tijdens het commissiedebat Toezicht en Handhaving van 7 september jl. heb toegezegd. Ook zijn de beide onderzoeken bouwstenen voor de op te stellen kabinetsreactie van een nieuw kabinet. Hierin wordt aangegeven hoe het nieuwe kabinet opvolging geeft aan de aanbevelingen van de adviescommissie VTH.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S.P.R.A. van Weyenberg