Instemmen van de Tweede Kamer met het voornemen tot oprichting agentschap Justitiële Informatiedienst als agentschap
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2021
Brief regering
Nummer: 2021D34077, datum: 2021-09-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35570-VI-130).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Getekend convenant agentschap Justid
- Reactie minfin op aanvraag agentschapsstatus Justitiele Informatiedienst 2021
Onderdeel van kamerstukdossier 35570 VI-130 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2021.
Onderdeel van zaak 2021Z15875:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2021-09-29 14:30: Procedures en brieven (hybride) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2021-10-27 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-11-25 14:04: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
35 570 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2021
Nr. 130 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 17 september 2021
Met deze brief verzoek ik uw Kamer om instemming te verlenen aan mijn voornemen om de Justitiële Informatiedienst (vanaf hier: «Justid») voort te zetten als baten-lastenagentschap, conform de voorhangprocedure1 van artikel 10.2 van de Comptabiliteitswet 2016. De voorziene ingangsdatum is 1 januari 2022. Tevens informeer ik uw Kamer over mijn voornemen om met ingang van 1 januari 2022 de Shared-Service Organisatie ICT van de Dienst Justitiële Inrichtingen (hierna DJI) als zelfstandig agentschap onder de naam Justitiële ICT-organisatie (hierna JIO) zijn activiteiten te laten voortzetten. Ik zal uw Kamer op korte termijn de instemming voor JIO voorleggen en de voorhangprocedure starten.
Justid is als dienst binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid leverancier van cruciale informatie in het strafrecht-, migratie- en jeugddomein. Dit doet Justid door het opbouwen en ontsluiten van persoonsinformatie, zaken en dossiers voor ketenpartners. Justid voorziet ook in de informatie-uitwisseling en archivering voor de ketenpartners.
De overgang van Justid naar een baten-lastenagentschap is in opzet getoetst door het Ministerie van Financiën aan de Regeling agentschappen. Het Ministerie van Financiën heeft aangegeven dat Justid voldoet aan de instellingsvoorwaarden en verder kan gaan met het instellingsproces en de kwalitatieve indicatoren verder uit te werken, zodat hierop gestuurd kan worden. Justid wordt in de ontwerpbegroting 2022 als agentschap in oprichting gepresenteerd om inzicht te geven in hoe Justid als agentschap zou kunnen functioneren.
Het in te stellen agentschap
De reden om voor Justid de status van baten-lastenagentschap aan te vragen is dat Justid als agentschap beter in staat is te anticiperen op de ontwikkelingen binnen JenV, het Rijk en de maatschappij. Justid kan als agentschap bedrijfsmatiger en doelmatiger de dienstverlening aan haar opdrachtgevers verzorgen. Met name het voeren van een administratie op basis van het baten-lastenstelsel is ondersteunend aan deze doelstelling. Ook het meerjareninvesteringsplan voor de noodzakelijke investeringen in hard- en software en het hierbij horende applicatie life cycle management kunnen beter uitgevoerd worden met gebruik van een administratie op basis van het baten-lastenstelsel.
Instellingsvoorwaarden
De Regeling agentschappen stelt de volgende eisen aan de instelling van een nieuw baten-lasten agentschap:
– een verwachte omzet of verwachte ontvangsten heeft van meer dan € 50 miljoen op jaarbasis;
– een resultaatgericht sturingsmodel heeft;
– doelmatiger gaat werken dan als een regulier dienstonderdeel van het betrokken ministerie en aangeeft hoe het dienstonderdeel als agentschap de doelmatigheid tenminste gedurende de vijf daarna volgende jaren verder zal ontwikkelen;
– een zodanig verband kan leggen tussen uitgaven, kosten en prestaties, dat bekostiging op basis van prestaties mogelijk is;
– een voldoende kwaliteitsniveau van de financiële functie en het financieel beheer kan waarborgen;
– de afschrijvingskosten meer dan 5% van de totale lasten.
Het Ministerie van Financiën heeft op 11 mei jongstleden geconstateerd dat Justid in opzet in voldoende mate aan de eisen voldoet2.
Justitiële IT organisatie
De nieuw te vormen organisatie JIO maakt nu nog onderdeel uit van de DJI en levert in toenemende mate dienstverlening aan andere organisaties van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, waaronder de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), de Raad voor de Kinderbescherming en de dienst Justis. Door JIO als zelfstandig onderdeel binnen het ministerie te positioneren kan zij de JenV onderdelen beter bedienen en de door hen gewenste specifieke dienstverlening leveren. Als zelfstandig agentschap wordt de toekomstbestendigheid van JIO versterkt en stelt dit het JIO beter in staat om goed te kunnen inspringen op de ontwikkelingen binnen JenV, het Rijk en de maatschappij. Uw Kamer wordt over het vervolg op termijn nader geïnformeerd.
Tot slot
Ik heb het volste vertrouwen dat Justid als agentschap op verantwoorde wijze doelmatig en effectief zal functioneren. Ik verzoek Uw Tweede Kamer daarom in te stemmen met het voornemen Justid de status van baten-lastenagentschap te verlenen.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus
De voorhangprocedure houdt in dat het besluit niet eerder wordt genomen dan 30 dagen nadat het voornemen daartoe schriftelijk ter kennis is gebracht van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Indien de Tweede Kamer binnen 30 dagen na ontvangst van deze kennisgeving of binnen 14 dagen na het verstrekken van nadere inlichtingen zich uitspreekt tegen het voorgenomen besluit, wordt het besluit niet genomen.↩︎
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎