Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake fiscale moties en toezeggingenbrief Prinsjesdag Tweede Kamer (Kamerstuk 35925-IX-4)
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2022
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2021D37267, datum: 2021-10-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D37267).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.Z.C.M. Tielen, voorzitter van de vaste commissie voor Financiën (VVD)
- Mede ondertekenaar: W.A. Lips, adjunct-griffier
Onderdeel van zaak 2021Z16054:
- Indiener: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2021-09-28 15:10: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-09-30 14:00: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
- 2021-10-06 16:00: Fiscale moties en toezeggingenbrief Prinsjesdag Tweede Kamer (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Financiën
- 2023-05-11 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2021D37267 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
De vaste commissie voor Financiën heeft op 7 oktober 2021 enkele vragen en opmerkingen aan de Staatssecretaris van Financiën voorgelegd over zijn op 21 september 2021 toegezonden brief inzake fiscale moties en toezeggingen Prinsjesdag Tweede Kamer (Kamerstuk 35 925 IX, nr. 4).
De fungerend voorzitter van de commissie,
Tielen
De adjunct-griffier van de commissie,
Lips
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie
De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de Fiscale moties en toezeggingenbrief Prinsjesdag Tweede Kamer en hebben nog een aantal vragen en opmerkingen.
De leden van de VVD-fractie constateren dat de Staatssecretaris geen uitvoering kan geven aan de motie-Idsinga over het creëren van een eenmalige en laatste overgangsregeling voor deelnemers van de levensloopregeling. Dit betreuren deze leden. Hoe kan het dat zelfs na een «intensieve communicatiecampagne» er nog steeds duizenden deelnemers zijn die geen gebruik hebben gemaakt (of kunnen maken) van het overgangsrecht? Welke lessen trekt de Staatssecretaris en het kabinet hieruit om dit in het vervolg met soortgelijke regelingen te voorkomen?
De leden van de VVD-fractie willen het kabinet bedanken voor het toesturen van het onderzoek naar aanleiding van de motie-Lodders c.s. over de (niet-)fiscale beleidsvoorstellen om ondernemerschap en innovatie aan te jagen. Deze leden zijn benieuwd naar het vervolg hierop.
Met betrekking tot de administratieve lasten voor het midden- en kleinbedrijf als gevolg van de documentatieverplichting onder de Europese antibelastingontwijkingsrichtlijn ATAD2 vragen de leden van de VVD-fractie of de Staatssecretaris kan toezeggen de Kamer ook eerder te informeren dan 2024 wanneer meer bekend is over de administratieve lasten en de mogelijke toename daarvan.
De leden van de VVD-fractie vragen waarom het niet is gelukt om de Kamer voor de zomer te rapporteren over de aanpak van malafide belastingadviseurs en vragen wanneer dit onderzoek aan de Kamer wordt toegestuurd. Daarnaast vragen deze leden wat de stand van zaken is rondom de tax governance code.
Tot slot vragen de leden van de VVD-fractie de Staatssecretaris wat het vroegst mogelijke moment is, eventueel na de presentatie van een nieuw regeerakkoord, om box 3 op korte termijn aan te passen om spaarders te ontzien. Daarnaast zijn deze leden erg benieuwd naar de contourennota over de hoofdlijnen van een nieuw stelsel voor box 3. Wanneer verwacht de Staatssecretaris deze contourennota naar de Kamer te sturen? Wat deze leden betreft zou dit het liefst zo snel mogelijk gebeuren.
Voorts vragen deze leden naar de gevolgen van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag van 06 oktober 2021 over dit onderwerp.
Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
De leden van de D66-fractie vragen wat het verwachte verdere tijdpad is nadat reacties zijn opgehaald op het consultatiedocument. Deze leden vragen de Staatssecretaris of niet reeds een aantal snelle oplossingen («quick fixes») zijn geïdentificeerd die reeds kunnen worden doorgevoerd.
De leden van de D66-fractie vragen of de regering in het onderzoek naar de aanpak van malafide belastingadviseurs ook tussenvormen tussen wettelijke regulering en het gebruikmaken van het boete-instrumentarium zou kunnen onderzoeken. Bijvoorbeeld door het aanjagen van een keurmerk voor belastingadviseurs.
De leden van de D66-fractie vragen of jaarlijkse herijking van de rendementsklassen in box 3 ook op de website van de Belastingdienst kan worden gepubliceerd, bijvoorbeeld als nieuwsbericht. Deze leden vragen of de Staatssecretaris het eens is met deze leden dat de communicatie richting burgers niet alleen zou moeten plaatsvinden door middel van brieven aan de Tweede Kamer.
De leden van de D66-fractie vragen wat mogelijke redenen zijn dat er geen gebruik is gemaakt van de experimenteerbepaling. Voorts vragen deze leden waarop de Staatssecretaris de verwachting baseert dat dit in de toekomst wel zal plaatsvinden.