[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op de motie van het lid de Hoop over een oplossing voor het probleem van slechte luchtkwaliteit voor mensen met een longziekte (Kamerstuk 30175-386)

Luchtkwaliteit

Brief regering

Nummer: 2021D37979, datum: 2021-10-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30175-389).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30175 -389 Luchtkwaliteit.

Onderdeel van zaak 2021Z17667:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

30 175 Luchtkwaliteit

Nr. 389 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 oktober 2021

In het 2-minutendebat Leefomgeving op 7 oktober jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 9, Tweeminutendebat Leefomgeving) heb ik toegezegd om een nadere appreciatie van de motie van het lid De Hoop c.s. (Kamerstuk 30 175, nr. 386), die zich richt op de mogelijkheden om vanwege gezondheidsklachten te verhuizen uit gebieden met hoge concentraties luchtvervuiling, met uw Kamer te delen. Hierbij ontvangt u mijn reactie op de motie, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

In de motie wordt geconstateerd dat mensen die in een sociale huurwoning wonen en een longziekte hebben, moeite kunnen hebben om te verhuizen uit een gebied met zeer slechte luchtkwaliteit. In de motie wordt de regering verzocht te overleggen met woningcorporaties en gemeenten, op zoek te gaan naar een oplossing voor dit probleem en de Kamer te informeren over de uitkomst hiervan.

Wij begrijpen de achtergrond van de motie. De ambitie van de regering zoals verwoord in het Schone Lucht Akkoord (Bijlage bij Kamerstuk 30 175, nr. 343) is om de luchtkwaliteit voor iedereen in Nederland gezond te maken. Tegelijk weten we dat op de kortere termijn, met name kwetsbare groepen, nog substantiële negatieve gezondheidseffecten kunnen ondervinden. Woningcorporaties hebben, al dan niet in overleg met gemeenten, in principe voldoende ruimte in de wet- en regelgeving om hun huurders alternatieve woonruimte aan te bieden als zij negatieve gezondheidseffecten ondervinden van hun woonomgeving. Het verzoek om hierover in gesprek te gaan met corporaties en gemeenten en te bezien op welke wijze zij deze mogelijkheden toepassen, of hier structurele problemen bij optreden en zo ja, hoe die zouden kunnen worden opgelost, is desalniettemin nuttig. Zodoende geef ik deze motie oordeel Kamer.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S.P.R.A. van Weyenberg