[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over het rapport SOMO ‘Dutch Wood Pellet Imports - Is Dutch Biomass Burning Contributing to Forest Loss in Baltic States?’

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D38453, datum: 2021-10-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-903).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -903 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z17897:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 903 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2021

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft een brief ontvangen van Greenpeace Nederland d.d. 3 juni 2021, over het rapport «Dutch Wood Pellet Imports – Is Dutch Biomass Burning Contributing to Forest Loss in Baltic States?». De commissie heeft mij gevraagd te reageren op dit rapport. Met deze brief geef ik aan hoe ik wil voldoen aan dit verzoek.

In het rapport wordt gesteld dat er steeds meer biomassa gekapt wordt in de Baltische regio en dat deze mogelijk een afname in de biodiversiteit en het bosoppervlakte veroorzaakt. Daarnaast stelt het rapport dat er uit Nederland meer houtpellets geïmporteerd worden uit o.a. Letland en Estland. Dat leidt vervolgens bij de onderzoekers tot de vraag of Nederlands import van biomassa bijdraagt aan ontbossing en afbreuk van biodiversiteit in de Baltische regio.

Zoals ik heb aangegeven tijdens het notaoverleg Klimaat en Energie van 7 juli jl. (Kamerstuk 32 813, nr. 817) neem ik dit signaal zeer serieus. Ik heb daarom de Nederlandse emissieautoriteit (NEa) – als bestuursrechtelijk toezichthouder – gevraagd de zaak te onderzoeken en hiervoor ook contact te zoeken met de Estse autoriteiten en andere relevante partijen.

Zodra het onderzoek van de NEa is afgerond zal ik uw Kamer hierover informeren. Dit is een complexe kwestie, waardoor dit onderzoek waarschijnlijk enkele maanden in beslag neemt. Mocht de uitkomst van dit onderzoek daar aanleiding voor geven, zal ik gepaste stappen ter rectificatie nemen. Indien nodig zal ik dan de subsidie terugvorderen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
D. Yeşilgöz-Zegerius