[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over de Homogene Groep Internationale samenwerking 2022 (HGIS-nota 2022) (Kamerstuk 35926-1)

Homogene Groep Internationale samenwerking 2022 (HGIS-nota 2022)

Lijst van vragen

Nummer: 2021D38484, datum: 2021-10-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D38484).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z14833:

Onderdeel van zaak 2021Z17969:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2021D38484 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de Homogene Groep Internationale samenwerking 2022 (HGIS-nota 2022) (Kamerstuk 35 926, nr. 1).

De fungerend voorzitter van de commissie,
Wilders

De griffier van de commissie,
Van Toor

Nr Vraag
1 Hoe groot is de besteding zowel in euro's als percentage van het totaal van ODA (officiële ontwikkelingshulp)-middelen per kanaal dat wil zeggen bilateraal, multilateraal, bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, en dergelijke?
2 Hoeveel Nederlands geld is er in totaal sinds 2016 aan de Roundtable for Responsible Soy uitgegeven, inclusief de gelden van het zogenaamde Soy Fast Track Fund (SFTF) van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) en hoe zijn deze kosten verdeeld over de begrotingen van verschillende ministeries?
3 Is het waar dat de beloofde levering van vaccins aan het COVAX initiatief achterblijft? Met hoeveel vaccins loopt dit achter? Wat is de verwachte termijn en wanneer zal de achterstand worden ingehaald?
4 Welke trends hebben zich versneld of duidelijker gemanifesteerd? Wat zijn daar de gevolgen van?
5 Welke blijvende impact op de internationale verhoudingen als gevolg van de COVID-19 pandemie verwacht u?
6 Heeft u een tijdsindicatie wanneer de nationale exercitie om in kaart te brengen of en hoe het multilateralisme kan worden versterkt, beschikbaar zal zijn voor de Tweede Kamer?
7 Kunt u de grootste risico’s voor het multilateralisme die u op dit moment identificeert uiteenzetten en toelichten hoe Nederland hier tegen optreedt?
8 Bestaan er reeds eerste resultaten van de nationale exercitie om in kaart te brengen of en hoe het multilateralisme kan worden versterkt? Zo nee, wanneer verwacht u de Kamer hierover te kunnen informeren?
9 Hoe draagt Nederland bij aan de verplichte grensprocedure voor migranten die asiel aanvragen in de Europese Unie aan de buitengrenzen? Gaan er Nederlandse ODA-middelen naar de grensbewaking van de buitengrenzen zoals in Kroatië? Zo ja, hoeveel en via welk begrotingsartikel?
10 Kunt u het veranderende dreigingsbeeld in de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS) van 2018–2022 toelichten?
11 Kunt u het volgende verder toelichten: «De tussenrapportage laat zien dat de analyse en strategische keuzes nog steeds actueel zijn, maar dat het dreigingsbeeld verandert.»
12 Welke stappen gaat het Kabinet zetten in 2022 om te komen tot de genoemde migratiedoelen?
13 Wat is de reden dat het begrote bedrag voor «Opvang en bescherming in de regio en migratiesamenwerking» in 2022 15 miljoen euro lager is dan in 2021?
14 Hoeveel middelen worden er binnen de HGIS aangewend in de bestrijding tegen cyberaanvallen, en hoe worden deze verdeeld?
15 Wat is binnen het Makandra-programma de voortgang met betrekking tot visumvrij reizen tussen Nederland en de EU enerzijds en Suriname anderzijds?
16 Hoe oordeelt u over de mensenrechtensituatie bij meerdere leden van de Raad van Europa, zoals bijvoorbeeld Azerbeidzjan? En hoe zorgt Nederland er voor dat deze landen meer vooruitgang boeken op dit gebied?
17 Wat is het standpunt van de regering op het vraagstuk rondom corruptie bij de Raad van Europa en de oprichting van een permanent onderzoeksinstituut die corruptie en integriteitsschandalen bij de Raad van Europa kan onderzoeken?
18 Hoe kan de culturele sector en de creatieve industrie bijdragen aan de Sustainable Development Goals?
19 Kunt u het volgende verder toelichten: «Daarbij ziet het kabinet een rol voor zowel de private sector en maatschappelijke organisaties als voor overheden.»?
20 Wat wordt er verstaan onder «het vergroten van de weerbaarheid van de EU»?
21 Hoe gaat u zich inzetten om «een internationaal gelijk speelveld voor het bedrijfsleven» te creëren?
22 Kunt u het onderzoek naar strategische afhankelijkheden in waardeketens en het behoud van toegang tot strategische goederen en diensten verder toelichten? Wanneer kunt u de Kamer over de uitkomsten van dit onderzoek informeren?
23 Kan een overzicht worden gegeven van de Nederlandse bijdrage aan COVAX met datum, aantal vaccins en de daaraan gekoppelde middelen? Hoe is de laatste bijdrage van 27 miljoen vaccins van 30 september 2021 verwerkt in de begroting?
24 Klopt het dat er minder middelen naar het personeel en materieel op de posten gaat in 2022 dan in 2021? Wat verklaart deze daling?
25 Hoeveel middelen zouden aan het ODA budget moeten worden toegevoegd om in 2022 minstens op 0,59% te komen?
26 Hoeveel middelen zouden aan het ODA budget moeten worden toegevoegd om in 2025 minstens op 0,7% te komen?
27 Hoe kan de technische bezuiniging aangaande de ESA-2010 en de EKI-reservering terug worden gedraaid? Kan deze 414 miljoen euro dan structureel worden ingezet voor verschillende begrotingsartikelen?
28 Op welke manier worden publieke middelen ingezet om private klimaatfinanciering te mobiliseren?
29 Kunt u uiteenzetten via welke sectoren in ontvangende landen private klimaatfinanciering wordt besteed?
30 In welke landen wordt private klimaatfinanciering uitgegeven?
31 In welke percentage van de private klimaatfinanciering is «klimaat» een nevendoelstelling?