[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Extra opvangplekken asielzoekers

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D39839, datum: 2021-10-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-2779).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -2779 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z18502:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2779 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2021

Op 22 oktober jl. hebben de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ondergetekende een spoedoverleg gehad met de commissarissen van de Koning naar aanleiding van een bijstandsverzoek van de voorzitter van de veiligheidsregio Groningen d.d. 20 oktober 2021. Het bijstandsverzoek is gedaan, omdat de door- en uitstroom van asielzoekers die zich in Ter Apel melden stagneert met al gevolg dat te veel personen noodgedwongen in een noodvoorziening verblijven. Hierdoor is de veiligheid en leefbaarheid van asielzoekers, medewerkers en inwoners van de gemeente Westerwolde in het geding.

Tijdens het overleg is vanuit het kabinet de dringende oproep gedaan om nog in het weekend het aanmeldcentrum in Ter Apel en de gemeente Westerwolde te ontlasten. Aan elke provincie is met klem gevraagd om uiterlijk binnen 48 uur ten minste 100 opvangplekken per provincie voor een periode van drie tot vier weken te realiseren en exploiteren. Daarbij is ook aangegeven dat deze locaties door het Rijk, via het COA, worden bekostigd.

De afgelopen dagen is door provincies gehoor gegeven aan deze oproep en de eerste locaties zijn inmiddels in gebruik genomen, zoals in Drenthe, Zeeland en Overijssel. In andere provincies zijn al wel locaties op het oog, maar hier moet nog definitief over worden besloten of omwonenden moeten nog worden geïnformeerd. De verwachting is dat de komende dagen meerdere locaties zullen worden geopend. In totaal heeft het COA op dit moment voor ruim 600 asielzoekers opvangplekken in beeld als gevolg van de oproep van vrijdag jl. aan de commissarissen van de Koning.

Ondergetekende is de provincies en gemeenten die nu een extra stap hebben gezet of op korte termijn zullen zetten om op deze korte termijn extra opvangplekken te realiseren en exploiteren zeer dankbaar. Morgen gaan de Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ikzelf weer met de commissarissen van de Koning in gesprek over de totale opbrengst van de hulpvraag.

Het COA blijft daarnaast, samen met provincies, gemeenten en andere betrokken partners, werken aan de realisatie van extra opvangplekken ten behoeve van de komende periode om te voorkomen dat een dergelijke vraag zich over een aantal weken weer voordoet. Hiertoe worden de opties die door veiligheidsregio’s zijn aangedragen naar aanleiding van het Veiligheidsberaad van 18 oktober jl. door het COA onderzocht om te bepalen of deze geschikt zijn als opvanglocatie en, indien dat het geval is, hoeveel asielzoekers er binnen welke termijn kunnen worden opgevangen. Daarnaast zullen ook de inspanningen aan de Landelijke en Provinciale Regietafels worden gecontinueerd gericht op het verwerven van extra opvangplekken en vooral ook het uitplaatsen naar gemeenten, en zo mogelijk het versnellen daarvan, van ruim 11.000 vergunninghouders, die thans nog in azc’s verblijven.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
A. Broekers-Knol