Uitstel beantwoording vragen van het lid Erkens over de inzet van de Europese Commissie op het verduurzamen van de industrie door middel van groene waterstof
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2021D39975, datum: 2021-10-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-445).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.A. Blok, minister van Economische Zaken en Klimaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2021Z17247:
- Gericht aan: D. Yesilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: S.P.A. Erkens, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
445
Vragen van het lid Erkens (VVD) aan de Staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de inzet van de Europese Commissie op het verduurzamen van de industrie door middel van groene waterstof (ingezonden 6 oktober 2021).
Mededeling van Minister Blok (Economische Zaken en Klimaat) en van Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 26 oktober 2021).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «PBL: Verduurzaming Nederlandse industrie valt duurder uit door Europese plannen»?1
Vraag 2
Klopt het dat de Europese koers voor verduurzaming van de Nederlandse industrie middels groene waterstof, duurder is dan de ingezette Nederlandse koers met CO2-opslag en blauwe waterstof?
Vraag 3
Kunt u aangeven wat de additionele kosten zouden zijn voor de overheid en voor onze bedrijven bij deze voorgestelde Europese norm omtrent het gebruik van groene waterstof in 2030?
Vraag 4
Kunt u toelichten welke aanvullende stappen er door Nederland gezet moeten worden om te kunnen voldoen aan de Europese norm die voorstelt dat 50 procent van het waterstof gebruik in de industrie groene waterstof moet zijn?
Vraag 5
Hoe sluit deze verplichting aan op de afspraken in het Klimaatakkoord? Hoe past dit bij de investeringen die het kabinet bekend heeft gemaakt voor technieken zoals Carbon Capture and Storage (CCS)?
Vraag 6
In hoeverre blijft er bij de voorgestelde norm ruimte voor de huidige Nederlandse inzet op blauwe waterstof, nu en na 2030? In hoeverre kan blauwe waterstof, binnen en buiten de industrie, worden toegepast voor verduurzaming?
Vraag 7
Kunt u toelichten hoe het importeren en exporteren van verscheidene vormen van waterstof zich verhoudt tot de voorgestelde norm van de Europese Commissie?
Vraag 8
Deelt u de mening dat deze norm tot hogere kosten zal leiden en dat de uitvoerbaarheid ervan twijfelachtig is gezien de huidige (beperkte) productie van groene waterstof?
Mededeling
Met deze brief laten wij uw Kamer weten dat de schriftelijke vragen van het lid Erkens (VVD) (ingezonden op 6 oktober 2021 onder nummer 2021Z17247) over de inzet van de Europese Commissie op het verduurzamen van de industrie door middel van groene waterstof tot onze spijt niet binnen de gebruikelijke termijn beantwoord kunnen worden.
De reden van het uitstel is dat het langer duurt om de gevraagde informatie te verzamelen en wegens de benodigde afstemming.
Wij zullen u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de vragen doen toekomen.
Energeia, 24 september 2021, «PBL: Verduurzaming Nederlandse industrie valt duurder uit door Europese plannen». (PBL: Verduurzaming Nederlandse industrie valt duurder uit door Europese plannen (energeia.nl)↩︎