Reactie op verzoek commissie over Europese deadlines met betrekking tot het Nationaal Strategisch Plan (NSP) en het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en het tijdspad daarnaartoe
Mestbeleid
Brief regering
Nummer: 2021D39981, datum: 2021-10-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33037-405).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 33037 -405 Mestbeleid.
Onderdeel van zaak 2021Z18571:
- Indiener: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-11-03 11:15: Procedurevergadering LNV (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-11-03 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-12-08 10:00: Nationaal Strategisch Plan (NSP) (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2022-01-19 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
33 037 Mestbeleid
Nr. 405 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 oktober 2021
Zoals verzocht door de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 13 oktober jl. informeer ik uw Kamer met deze brief over de Europese deadlines met betrekking tot het Nationaal Strategisch Plan (NSP) en het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en het tijdspad daarnaartoe (onder andere momenten van inspraak en besluitvorming van de Kamer).
Nationaal Strategisch Plan
De deadline voor het indienen van het NSP in Brussel is 31 december 2021. De eerste stap in het proces daarnaartoe is dat er bestuurlijke afspraken gemaakt worden tussen de provincies, de waterschappen en het rijk over de te nemen maatregelen, de budgetten daarvoor, de verdeling van de financiële lasten en de governance. Met deze bestuurlijke afspraken zal er een nieuwe publieksversie van het NSP worden opgesteld. Deze zal ter bespreking met uw Kamer gedeeld worden en samen met de strategische milieueffectrapportage ook ter inzage gelegd worden.
Tegelijkertijd moet veel technisch werk verricht worden om het NSP conform de bestuurlijke afspraken in de vereiste technische vorm en met de vereiste onderbouwing in Brussel te kunnen indienen. Uiteindelijk wordt het NSP middels de elektronische systemen van de Europese Commissie ingediend. Na indiening heeft de Europese Commissie zes maanden de tijd voor goedkeuring van het NSP.
Bovenstaand tijdspad is zeer uitdagend, mede omdat er raakvlakken zijn met onderwerpen die ook in de formatie aan de orde zijn. De bestuurlijke afspraken zouden op zeer korte termijn gemaakt moeten worden om de nieuwe publieksversie begin december met uw Kamer te kunnen bespreken en de technische indiening per eind december tijdig te kunnen voorbereiden.
7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn
In mijn brief van 13 april 2021 (Kamerstuk 33 037, nr. 393) heb ik aangegeven dat de Nitraatrichtlijn vereist dat lidstaten elke vier jaar een actieprogramma opstellen waarin de maatregelen beschreven worden die nodig zijn om te voldoen aan het doel van deze richtlijn. De looptijd van het huidige zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn eindigt op 31 december 2021. Om het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn per 1 januari 2022 in te kunnen laten gaan, dient Nederland het zevende actieprogramma aan het einde van dit jaar in te dienen bij de Europese Commissie. Met het oog op het Nitraatcomité dat op 15 december 2021 is gepland, en waar ik inzet op een tweede presentatie van Nederland in het kader van een verlening van derogatie, is het nodig dat er voorafgaand overeenstemming is met de Europese Commissie over de invulling van het definitieve zevende actieprogramma. Gelet op agendering in het Nitraatcomité, dient deze overeenstemming uiterlijk omstreeks 1 december te zijn bereikt. Indien later overeenstemming wordt bereikt, kan dit ertoe leiden dat Nederland geen tweede presentatie kan geven in het Nitraatcomité van 15 december. Hiermee verschuift het proces 3 maanden – waardoor niet in juni 2022 uitsluitsel gegeven kan worden, maar pas in september 2022. Dit is na het uitrijdseizoen, wat veel onzekerheid zou opleveren voor de boeren.
Op 15 oktober jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over het proces inzake het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn 2022–2025 (Kamerstuk 33 037, nr. 404). Vanuit diverse kanalen wordt inbreng geleverd op het ontwerp actieprogramma, die ik verwerk in het definitieve actieprogramma. Het gaat dan om de ingediende zienswijzen in het kader van de internetconsultatie (die open stond tot 18 oktober 2021), de uitkomsten van de gesprekken die ik voer met sectorpartijen conform mijn toezegging aan uw Kamer, de uitkomsten van de verkennende analyse naar mogelijke aanvullende maatregelen om doelen voor de oppervlaktewaterkwaliteit in zicht te krijgen (wordt begin november verwacht) en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage (wordt medio november verwacht). Gelijktijdig ben ik in gesprek met de Europese Commissie over het ontwerp actieprogramma en mogelijke aanpassingen daarin. Dit alles neem ik mee bij het opstellen van het definitieve 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat ik uw Kamer in de tweede helft van november (voor de LNV-begrotingsbehandeling) beoog toe te sturen.
Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten