[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Eindrapport Nederlandse Self-Sovereign Identity ecosysteem: Een verkenning van het Nederlandse SSI speelveld, toekomstige ontwikkelrichtingen, impact op publieke waarden en de rol van de Nederlandse overheid

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2021D40788, datum: 2021-10-29, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-791).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -791 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2021Z19012:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 791 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 oktober 2021

Met genoegen bied ik u hierbij het onderzoek naar het Nederlandse Self-Sovereign Identity ecosysteem aan onder de naam «SSI Speelveldanalyse». Dit onderzoek werd reeds aangekondigd in de voortgangsrapportage domein Toegang die ik op 12 oktober 2021 naar uw Kamer heb gezonden.1 Het onderzoek is uitgevoerd door Innopay en TNO2.

Self-Sovereign Identity (SSI)

Self-Sovereign Identity (SSI) en de beweging naar meer regie op je eigen gegevens als burger beschouw ik als een interessante ontwikkeling. Het gedachtegoed van SSI is erop gebaseerd dat individuen controle zouden moeten hebben over hun digitale identiteit en de gegevens die deze identiteit vormen. De burger krijgt in dit denken als het ware zelfbeschikking over zijn/haar gegevens.

De belofte van het SSI-gedachtegoed is bij de Nederlandse overheid niet onopgemerkt gebleven, constateert ook het rapport. Binnen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn inmiddels verschillende SSI-initiatieven, -producten en -standaarden in ontwikkeling. De inzichten van deze analyse helpen de overheid om haar standpunt rondom SSI te bepalen en beleid te concretiseren.

Het rapport doet de overheid als conclusie drie aanbevelingen:

1. Stel een geïntegreerde visie op voor het Nederlandse landschap van digitale identiteit en gegevensuitwisseling en koppel die aan een ambitieuze uitvoeringsagenda.

2. Stuur op consolidatie van het speelveld rond digitale gegevensuitwisseling via een publiek-private samenwerking.

3. Doorbreek als overheid het kip-ei-probleem voor digitale gegevensuitwisseling door als «first mover» zelf proactief brondata aan te bieden (aan de burger) en te consumeren.

Europese digitale identiteit

De Europese Commissie heeft op 3 juni 2021 een wetsvoorstel ingediend voor een «raamwerk voor een Europese Digitale Identiteit», dat de huidige eIDAS-verordening herziet. De Commissie deed ook een aanbeveling voor een met de lidstaten te ontwikkelen «Toolbox».3 De Minister van Buitenlandse Zaken informeerde Uw Kamer op 9 juli 2021 over de positie van het Kabinet in het BNC-fiche.4

Het voorstel van de Commissie bevat dezelfde richting als de Nederlandse visie op digitale identiteit.5 Het Nederlandse beleid heeft tot doel dat alle ingezetenen en bedrijven in Nederland en in andere Europese landen op een veilige, betrouwbare, toegankelijke en gebruiksvriendelijke manier digitaal transacties kunnen verrichten in het publieke en in het private domein.

Ik neem de aanbevelingen van het bijgevoegde onderzoek mee in de uitwerking van de Nederlandse positie ten aanzien van het aangekondigde European Digital Identity Framework. Ook ondersteun ik in de Nederlandse inzet bij het opstellen van het «European Digital Identity Framework» de doelstelling om burgers waar mogelijk zelf de regie te geven over hun digitale identiteit.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
R.W. Knops


  1. Kamerstuk 26 643, nr. 788↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  3. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021PC0281&qid=1625048320890&from=N↩︎

  4. Kamerstuk 22 112, nr. 3161↩︎

  5. Kamerstuk 26 643, nr. 743↩︎