Stand van zaken hoogpathogene vogelgriep (HPAI)
Vogelpest (Aviaire influenza)
Brief regering
Nummer: 2021D41638, datum: 2021-11-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28807-242).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 28807 -242 Vogelpest (Aviaire influenza).
Onderdeel van zaak 2021Z19393:
- Indiener: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2021-11-09 15:40: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-11-17 10:15: Procedurevergadering LNV - VERVROEGD en omgezet in videovergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2022-02-24 18:30: Zoönosen en dierziekten (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2022-03-10 15:04: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
28 807 Vogelpest (Aviaire influenza)
Nr. 242 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 november 2021
Vorige week heb ik aangegeven uw Kamer periodiek te informeren over vogelgriep (Kamerstuk 28 807, nr. 241). Met deze brief informeer ik uw Kamer over recente ontwikkelingen.
Hoogpathogene vogelgriep in Nederland en Europa
Vorige week zijn twee besmettingen met hoogpathogene vogelgriep op pluimveebedrijven in Zeewolde en Grootschermer vastgesteld. Op 1 november jl. is vogelgriep vastgesteld op een kleinschalige houderij met legkippen en loopeenden in Assendelft (provincie Noord-Holland). Op 3 november is vogelgriep vastgesteld op een kleinschalige houderij met circa 200 (water)vogels in Parrega, gemeente Súdwest-Fryslân (provincie Friesland). Vandaag is bij een vleeseendenbedrijf in Zeewolde (provincie Flevoland) vogelgriep vastgesteld. Bij alle besmette locaties zijn de gebruikelijke Europese en nationale maatregelen getroffen, waaronder ruiming van de besmette locatie en een beperkingsgebied van 10 kilometer rondom de besmette locatie met een vervoersverbod, bezoekverbod en jachtverbod. Sinds 21 april jl. is de Europese diergezondheidsverordening van kracht. Daarmee is de regelgeving omtrent het instellen van beperkingsgebieden bij een uitbraak van vogelgriep veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Bij uitbraken op inrichtingen met 50 of meer dieren wordt nu een beperkingsgebied van 10 kilometer ingesteld. Voorheen was hier geen Europese grens voor bepaald, Nederland hanteerde hiervoor een grenswaarde van 250 dieren.
Daarnaast zijn twee pluimveebedrijven preventief geruimd nadat uit de tracering door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was gebleken dat er sprake was van risicovolle contacten. Het betreft een bedrijf in Barneveld en een bedrijf in Otterlo.
Omdat niet volledig uit te sluiten is dat het vogelgriepvirus is overgebracht naar de bedrijven en beide locaties in een pluimveedicht gebied lagen, heb ik besloten om de dieren op de bedrijven preventief te ruimen. Elke situatie is anders, en ik beoordeel per situatie of preventief ruimen een noodzakelijke extra maatregel is.
Er zijn de afgelopen weken ook verschillende besmettingen bij wilde vogels in Nederland geweest. Zoals ik in mijn brief van 30 oktober jl. heb aangegeven, worden besmettingen van vogelgriep bij wilde vogels bijgehouden via een update op de website van de NVWA. Ook in andere Europese landen worden besmettingen bij gehouden en wilde vogels vastgesteld. Ik sta hierover in nauw contact met mijn Europese collega’s.
Risicobeoordeling deskundigengroep dierziekten
Op 26 oktober jl. heeft de deskundigengroep dierziekten een risicobeoordeling gedaan. Het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep op pluimveebedrijven werd door de deskundigen beoordeeld als hoog (Kamerstuk 28 807, nr. 240). Ik constateer dat het aantal besmettingen in afgelopen week helaas is opgelopen. De recente ontwikkelingen zijn voor mij aanleiding om aan de deskundigengroep een nieuwe risicobeoordeling te vragen en de recente ontwikkelingen te duiden. Deze beoordeling zal begin volgende week worden opgeleverd.
Landelijke maatregelen
Er is een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld en tevens een landelijk verbod op het houden van tentoonstellingen en wedstrijden met pluimvee, watervogels1 en loopvogels. Gezien de recente ontwikkelingen heb ik gisteren besloten om de landelijke bezoekersregeling aan te scherpen. Er geldt sinds gisteravond een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels2 worden gehouden. Het is verboden om deze vogelverblijfplaatsen te bezoeken, tenzij dit absoluut noodzakelijk is in het kader van volks- of diergezondheid of dierenwelzijn. Tot nu toe gold alleen voor commerciële inrichtingen waar vogels worden gehouden een landelijk bezoekverbod, tenzij bezoekers zich aan een hygiëneprotocol houden en geregistreerd worden. Voor alle inrichtingen met risicovogels gelden sinds gisteren dus strengere regels. Voor commerciële inrichtingen met niet-risicovogels verandert het bezoekverbod niet. Alle andere eerder afgekondigde landelijke maatregelen blijven onverminderd van kracht.
Analyse besmette bedrijven
Ik heb de Faculteit Diergeneeskunde gevraagd om deze vogelgriep-periode relevante uitbraken nader te analyseren, om zo te proberen te achterhalen wat de meest waarschijnlijke insleeproute is geweest.
Ik blijf de situatie nauwgezet volgen en zal uw Kamer periodiek blijven informeren over de ontwikkelingen.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten