[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over de aanpak van stalbranden (Kamerstuk 35925-XIV-7)

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2022

Lijst van vragen

Nummer: 2021D43215, datum: 2021-11-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2021D43215).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z17567:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2021D43215 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van LNV over de brief van 8 oktober 2021 inzake de Aanpak van stalbranden (Kamerstuk 35 925 XIV, nr. 7).

De fungerend voorzitter van de commissie,
Kuiken

De adjunct-griffier van de commissie,
Nouse

Nr Vraag
1 Hoe denkt u uw doelstelling te bereiken en hoe weet u dat de voorgenomen wettelijke maatregelen effectief zijn, als in de helft van de gevallen van brand de oorzaak niet bekend is of niet onderzocht wordt, zoals blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)?
2 Hoe gaat u ervoor zorgen dat het aantal brandonderzoeken wordt verhoogd, aangezien er uit het rapport van de OVV blijkt dat maar 30% van de branden wordt onderzocht?
3 Wat is uw inzet om achterliggende oorzaken bij een brand te onderzoeken, aangezien uit het rapport van de OVV blijkt dat de achterliggende oorzaak vaak niet wordt onderzocht?
4 Kunt u inzicht geven in de brandveiligheidseisen voor bestaande respectievelijk nieuwe stallen in Duitsland en België in vergelijking met die in Nederland?
5 Kijkt u ook naar aanpassing van de regelgeving voor knaagdierbestrijding zodat veehouders voldoende ruimte krijgen/houden voor effectieve knaagdierbestrijding?
6 Is de veronderstelling juist dat het aantal stalbranden met veel dierlijke slachtoffers in 2021 tot nu toe heel beperkt is (zeven of minder)?
7 Hoe bent u gekomen tot uw streefdoel van een halvering van het aantal dodelijke stalbranden en dodelijke dierlijke slachtoffers per sector in 2026 (ten opzichte van 2020)?
8 Wanneer verwacht u te komen met een norm voor een maximumaantal dieren per brandcompartiment? Welke aspecten of welke criteria worden meegenomen in het vaststellen van deze norm en welke partijen zijn hierbij betrokken?
9 Op welke termijn verwacht u te komen met een voorstel voor een algemene maatregel van bestuur met daarin verplichtingen ten aanzien van brandveiligheid?
10 Kunt u een totaaloverzicht geven van het aantal stalbranden met en zonder dierlijke slachtoffers sinds 2000, met daarbij het aantal dierlijke slachtoffers uitgesplitst per diersoort?
11 Worden pasgeboren dieren meegeteld bij het aantal dierlijke slachtoffers bij stalbranden? Zo nee, wat is hiervoor de reden en vanaf welke leeftijd worden zij wel meegeteld?
12 Hoeveel stalbranden zijn er geweest in 2017, 2018, 2019 en 2020 bij varkensstallen met uitloop en hoeveel slachtoffers zijn daarbij gevallen?
13 Hoeveel stalbranden zijn er geweest in 2017, 2018, 2019 en 2020 bij pluimveestallen met uitloop en hoeveel slachtoffers zijn daarbij gevallen?
14 Hoeveel branden zijn er geweest in 2017, 2018, 2019 en 2020 op terreinen met buitenvarkens en hoeveel slachtoffers zijn daarbij bij benadering gevallen?
15 Hoeveel stalbranden hebben plaatsgevonden in totaal in 2020 en hoeveel slachtoffers zijn daarbij gevallen? Zijn die cijfers ook al bekend met betrekking tot de eerste helft van 2021? Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van de stalbranden in 2020 en 2021?
16 Is het bekend hoeveel dieren die een stalbrand hebben overleefd in de afgelopen vijf jaar alsnog zijn afgemaakt om redenen als opgelopen verwondingen, te dure dierenartskosten, ongeschiktheid voor consumptie? Zo ja, om hoeveel dieren per reden gaat het?
17 Kunt u bevestigen dat er geen sluitend bewijs is dat knaagdieren een belangrijke veroorzaker zijn van stalbranden?
18 Welke machines en elektrische installaties in stallen veroorzaken het vaakst brand?
19 Wordt elke nieuw te bouwen stal gecontroleerd op brandveiligheid? Zo ja, wie is hiervoor verantwoordelijk en in welke fase van de bouw gebeurt dit?
20 Wordt tijdens het proces van vergunningverlening voorafgaand aan de bouw van een nieuwe stal advies ingewonnen van de brandweer? Zo nee, waarom niet?
21 Kunt u bevestigen dat het verplicht stellen van evacuatiemogelijkheden voor dieren de kans vergroot dat dieren een stalbrand overleven?
22 Kunt u uiteenzetten hoeveel stalbranden er in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 zijn ontstaan in stallen die zijn gebouwd vóór de aanscherping van het Bouwbesluit in 2014 en hoeveel in stallen die hierna zijn gebouwd of verbouwd?
23 Hoeveel onderzoeken, analyses en evaluaties zijn er sinds 2008 uitgevoerd op het gebied van brandveiligheid in stallen en welke zijn dat?
24 Bij hoeveel van de stalbranden in de afgelopen tien jaar was er sprake van onvoldoende beschikbaarheid van bluswater of onvoldoende toegang tot bluswater?
25 Hoe vaak is de brandweer in 2020 en 2021 ingeschakeld om dieren uit mestputten te redden? Hoeveel dieren zijn hierbij om het leven gekomen? Hoeveel mensen zijn er omgekomen of in nood geweest door een val in een mestput?
26 Hoe zijn de grenzen die in de voetnoot van de kamerbrief zijn aangegeven om te bepalen of een veehouderij een «grote» veehouderij is, tot stand gekomen?
27 Waarom bestempelt u een beneden gemiddeld bedrijf (100 melkkoeien) als een groot bedrijf?
28 Is er voldoende personeel beschikbaar met technische expertise om de elektrakeuringen en de jaarlijkse visuele inspectie uit te kunnen voeren?
29 Is het niet slimmer om te kiezen voor een langjarig gemiddelde als referentiedatum omdat het aantal slachtoffers en stalbranden nogal fluctueert?
30 Is de norm voor een maximumaantal dieren per brandcompartiment bedoeld voor nieuwe stallen?
31 Als de norm voor een maximumaantal dieren per brandcompartiment ook zou gaan gelden voor bestaande stallen, wordt dan gekeken naar compensatie?
32 Waarom kiest u ervoor om in sectoren die zelden getroffen worden door brand zoveel bedrijven te bestempelen als groot bedrijf en dus op te zadelen met extra maatregelen?
33 Waarom kiest u ervoor om alle sectoren gelijk te behandelen terwijl sectoren als melkvee of geiten zelden getroffen worden door stalbranden en nauwelijks slachtoffers kennen?
34 Welke kansen ziet u om naast jaarlijkse, driejaarlijkse of vijfjaarlijkse elektrakeuringen ook gebruik te maken van het toepassen van geavanceerde apparatuur (langdurige metingen) om stalbranden te voorkomen?
35 Bent u bekend met recente ontwikkelingen die het mogelijk maken om met een geavanceerd apparaat in de meterkast afwijkingen in de gehele elektrische installatie van een agrarisch bedrijf en de aangesloten apparatuur te registreren en om hierop te alarmeren, waardoor mogelijk tot 80% van de stalbranden is te voorkomen? Welke kansen ziet u om bestaande pilots met deze techniek breder uit te rollen?