[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Beantwoording vragen commissie over Strategische Evaluatie Agenda Primair en Voortgezet Onderwijs

Primair Onderwijs

Brief regering

Nummer: 2021D43323, datum: 2021-11-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31293-601).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31293 -601 Primair Onderwijs.

Onderdeel van zaak 2021Z20280:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

31 293 Primair Onderwijs

31 289 Voortgezet Onderwijs

Nr. 601 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 november 2021

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van de commissie OCW over mijn brief van 21 september 2021 inzake de Strategische Evaluatie Agenda Primair en Voortgezet Onderwijs (Kamerstukken 31 293 en 31 289, nr. 591). Een aantal van de door u gestelde vragen is inmiddels ook beantwoord via de beantwoording van de vragen bij de Ontwerpbegroting OCW 2022.1 Volledigheidshalve doe ik u deze antwoorden via deze brief opnieuw toekomen, aangevuld met antwoorden op enkele nieuwe vragen.

Doel van de Strategische Evaluatie Agenda

Met de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) laten wij zien hoe en wanneer wij voor maatschappelijk en budgettair belangrijke beleidsthema’s inzicht verkrijgen in de publieke waarde, doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid. De SEA wordt per beleidsthema uitgewerkt en bevat een overzicht van het geplande evaluatie- en monitoronderzoek en een toelichting op de planning. De SEA draagt bij aan een strategische cyclus waarin doorlopend vooruit wordt gekeken en waarin op basis van de inzichtbehoefte het monitorings- en evaluatieonderzoek wordt gepland. Niet alleen voor de verantwoording van beleid, maar juist ook om tot relevante inzichten te komen voor het verbeteren van nieuw en lopend beleid.

• Kunt u aangeven hoe bij deze SEA PO en VO de Kamer kan nagaan dat de vragen van de Regeling periodiek evaluatieonderzoek (RPE) beantwoord zijn? (hierbij gaat het om volledigheid (voldoende informatie beschikbaar), kwaliteit (inzicht in doeltreffendheid, inclusief beleidsalternatieven, en doelmatigheid), tijdigheid en timing en onafhankelijkheid)

• In de uitwerking van de SEA komt in de toelichting op de SEA als geheel, en op de afzonderlijke thema’s de volledigheid of dekkendheid aan de orde. In de periodieke rapportages zal aandacht worden gegeven aan de kwaliteit van het onderzoek, de tijdigheid en onafhankelijkheid. Periodieke rapportages worden net als beleidsdoorlichtingen conform de regeling periodiek evaluatieonderzoek (RPE) uitgevoerd.

• Kunt u aangeven welke ontwikkeling de SEA van OCW in het tussenliggende jaar tussen de begroting OCW 2021 en begroting OCW 2022 heeft gemaakt? Welke groei / ontwikkeling moet de SEA van OCW nog doormaken tot 2023?

Het afgelopen jaar is binnen OCW ingezet op verbetering van de structuur van de SEA en de daarbij behorende bijlage met de onderliggende strategische evaluatieprogrammering. In de bijlage wordt in de begroting van 2022 met inhoudelijke thema’s gewerkt in plaats van met begrotingsartikelen. Deze brede strategische programmering geeft daarmee een overzicht van welke evaluaties er per thema worden gedaan, en biedt zo beter zicht op de kennis die wordt opgebouwd, en op de hiaten in de kennis over de uitkomsten van beleid.

De keuze voor de thema’s in de beide tabellen is gebaseerd op de volgende criteria: het politiek-bestuurlijk belang en de beleidsprioriteiten; de impact op de ontwikkeling van het domein en de uitkomsten ervan; het budget dat ermee is gemoeid. Tezamen beslaan de thema’s het beleid van OCW als geheel, en binnen elk beleidsdomein beslaan ze een substantieel deel ervan. De stap die we in de komende jaren willen zetten, is die naar een samenhangende en lange-termijn programmering van het evaluatieonderzoek, met een variëteit van ex ante, ex durante en ex post evaluaties, die goed zijn ingebed in de besluitvormingscycli. Aan het einde van de looptijd van de agendering van een thema in de SEA vatten we de inzichten die evaluatieonderzoek heeft opgeleverd samen in de vorm van een zogeheten periodieke rapportage.

• Kunt u toelichten wat u bedoelt met «de beleidsdoorlichting van de begrotingsartikelen 1 en 3 in 2022 wordt aangepakt met de SEA-methodiek in plaats van met een beleidsdoorlichting»? Wat is anders? Wat bedoelt u in dit voorbeeld met de SEA-methodiek?

Een beleidsdoorlichting gaat uit van een evaluatie van een heel begrotingsartikel conform de RPE. Op dit moment wordt de overgang gemaakt van de oude RPE naar de nieuwe RPE. In de nieuwe RPE wordt uitgegaan van een SEA die is gebaseerd op een systematiek van brede samenhangende thema’s. De toegezegde beleidsdoorlichting van artikel 1 en 3 voor 2022 richten wij op het thema Sturing en kwaliteit. Het aangekondigde Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) zal al een aantal vragen rondom (de voorwaarden van) doeltreffendheid en doelmatigheid en publieke waarde van het beleid op dit thema beantwoorden.

• Kunt u toelichten waarom deze aangekondigde IBO «Sturing op onderwijskwaliteit in het onderwijs» niet is opgenomen in de SEA van de begroting OCW 2022 (zie paragraaf 2.4 Strategische Evaluatie Agenda (p. 29), Tabel 19 Strategische Evaluatie Agenda (p. 30) en bijlage 5 Uitwerking Strategische Evaluatie Agenda (p. 239))?

Toen Bijlage 5 «Uitwerking Strategische Evaluatie Agenda» uit de begroting werd opgesteld, waren de plannen voor een IBO Sturing op Onderwijskwaliteit nog in de verkennende fase. In de Miljoenennota 2021 is de Tweede Kamer geïnformeerd over het voornemen van het kabinet om dit IBO te starten. De taakopdracht van het IBO zal met de Najaarsnota naar de Tweede Kamer worden verzonden.

• Verwacht u dat IBO's in de toekomst wel zullen worden opgenomen in de SEA?

Nu het definitief is dat het IBO gaat plaatsvinden is het inderdaad passend het IBO op te nemen in een volgende versie van de Bijlage «Uitwerking Strategische Evaluatie Agenda». Meer algemeen geldt dat voor zover IBO’s al verder vooruit worden gepland het logisch is deze ook op te nemen in de Strategische Evaluatie Agenda. Doorgaans worden IBO’s echter niet verder dan één jaar vooruit gepland.

• Wanneer verwacht u dat de uitkomsten van de genoemde IBO «Sturing op onderwijskwaliteit in het onderwijs» beschikbaar zijn voor de Kamer (graag preciezer dan alleen een jaartal)?

Wanneer de taakopdracht van het IBO met de Najaarsnota naar de Tweede Kamer wordt verzonden wordt u ook geïnformeerd over het startmoment en het moment waarop de werkgroep het eindrapport zal afronden.

• Wanneer informeert u de Kamer over het mogelijke vervolg, zijnde een aanvullend onderzoek? (graag preciezer dan alleen een jaartal)?

Ik verwacht dat ik u een aantal weken nadat het eindrapport is afgerond kan informeren over mogelijke vervolgstappen in relatie tot de Strategische Evaluatie Agenda (zoals bijvoorbeeld een aanvullend onderzoek).

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob


  1. Kamerstuk 35 925 VIII, nr. 19↩︎