Reactie op verzoek commissie over de berichtgeving uit de krant over de cultuur en sfeer bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND)
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022
Brief regering
Nummer: 2021D45390, datum: 2021-11-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35925-VI-38).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ()
Onderdeel van kamerstukdossier 35925 VI-38 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022.
Onderdeel van zaak 2021Z21289:
- Indiener: A. Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2021-11-30 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-12-01 14:30: Procedures en brieven (hybride) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2021-12-07 15:00: Stemmingen (Stemmingen), TK
- 2022-01-20 13:00: Procedures en brieven (hybride) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-03-09 09:30: Vreemdelingen- en asielbeleid (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-03-10 15:04: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
35 925 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en
Nr. 38 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 23 november 2021
De Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid heeft mij bij brief van 2 november 2021 verzocht een reactie te geven op berichtgeving uit de krant over de cultuur en sfeer bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Met deze brief ga ik in op dit verzoek.
De leden Podt (D66) en Ceder (ChristenUnie) van uw Kamer hebben mij ook schriftelijke vragen gesteld over hetzelfde bericht uit de NRC. Deze vragen werden ingezonden op 5 november 2021. Ik verwijs voor de goede orde dan ook naar de beantwoording van deze vragen die ik voor de komende begrotingsbehandeling van JenV aan uw Kamer zal zenden (Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 779).
In de specifieke zaak die door de NRC genoemd wordt zijn meerdere onderzoeken geweest. De conclusies en aanbevelingen uit deze onderzoeken, inclusief het laatste onderzoek van de onafhankelijke integriteitscommissie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) hebben de Secretaris-Generaal en de IND ter harte genomen. Op dit moment ligt de zaak voor bij de rechter.
Dat laat onverlet om te vermelden dat zowel bij de IND als het Ministerie van JenV aan een veilige werkomgeving voor alle medewerkers wordt gehecht. Door blijvend te investeren in een veilige en inclusieve werkomgeving, waarbij de drempel zo laag mogelijk gemaakt wordt om zaken te agenderen en bespreekbaar te maken.
Zo zijn er afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om een zorgvuldig proces van melden en opvolging te borgen: een regeling voor het melden van vermoedens van een misstand, van integriteitsschendingen en ongewenste omgangsvormen en een instructie voor leidinggevenden hoe te handelen als er een melding wordt gedaan. Medewerkers kunnen voor het doen van een melding behalve bij de leidinggevende ook terecht bij een vertrouwenspersoon, een klachtencommissie en de onafhankelijke integriteitscommissie van het Ministerie van JenV.
De IND blijft eraan blijven werken om de organisatie een veilige omgeving te laten zijn voor alle collega's, om zaken met elkaar bespreekbaar te maken. Dit vraagt continue de aandacht. Naast de JenV brede maatregelen zoals hierboven beschreven heeft de IND de afgelopen jaren diverse investeringen ondernomen op het gebied van bewustwording (communicatie, trainingen etc.) om hiermee een cultuur van bespreekbaarheid te bevorderen. Binnen de IND wordt daarmee onverminderd doorgegaan.
Met een cultuurscan in 2021 wordt in beeld gebracht hoe de medewerkers van de IND de cultuur binnen de organisatie ervaren. De scan vormt een vertrekpunt om verdere acties te ondernemen om de veilige werkomgeving te versterken. Het is van belang om een continu proces van leren en verbeteren in te richten om de veilige werkomgeving met elkaar te borgen.
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
A. Broekers-Knol