[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

SCoPAFF-vergadering gewasbescherming 1 en 2 december 2021

Gewasbeschermingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2021D46493, datum: 2021-11-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-560).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -560 Gewasbeschermingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2021Z21804:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 560 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2021

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 1 en 2 december 2021. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).

De werkzame stof Fosmet

De stof Fosmet wordt gebruikt als insecticide. In Nederland zijn geen middelen op basis van deze stof toegelaten. Ik heb uw Kamer eerder geïnformeerd over deze stof (Kamerstuk 27 858, nr. 553). Naar aanleiding van de SCoPAFF-vergadering van oktober 2021 is de schriftelijke stemming op dit voorstel op verzoek van twee lidstaten stopgezet – een bevoegdheid die lidstaten hebben bij een schriftelijke stemprocedure.

De Europese Commissie (EC) brengt het voorstel nu ongewijzigd ter stemming waarbij wordt voorgesteld de goedkeuring van Fosmet niet te hernieuwen vanwege mogelijke risico's voor onder andere toepassers, werkers, omstanders, omwonenden en consumenten. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel om de goedkeuring van Fosmet niet te hernieuwen, maar adviseert bij de EC aan te dringen op een respijtperiode van maximaal 6 maanden in plaats van 9 maanden zoals de EC nu voorstelt. Mocht daarvoor geen gekwalificeerde meerderheid zijn, dan is het advies het huidige voorstel te steunen om uitstel van de besluitvorming over de intrekking van de goedkeuring te voorkomen.

Daarnaast adviseert het Ctgb om de EC op te roepen zo snel mogelijk te komen met een voorstel voor het verlagen van de Maximum Residu Limieten (MRL's) voor Fosmet.

De Nederlandse delegatie is voornemens in te stemmen met het voorstel van de EC waarbij wordt aangedrongen op een respijtperiode van maximaal 6 maanden en om zo spoedig mogelijk met een voorstel voor verlaging van de MRL's van Fosmet te komen.

De werkzame stof Beauveria bassiana strain 203

Deze nieuwe werkzame stof betreft een micro-organisme bestemd om te worden gebruikt als insecticide. De EC stelt voor deze werkzame stof goed te keuren met restrictie tot enkel gebruik op sierpalmen vanwege het ontbreken van voldoende informatie om de consumentenrisicobeoordeling af te ronden. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof 1,3-dichloropropeen

Deze nieuwe werkzame stof is bestemd om te worden gebruikt als nematicide (voor het bestrijden van aaltjes). De EC stelt voor deze stof niet goed te keuren omdat de risicobeoordeling voor mensen niet kon worden afgerond vanwege gebrek aan data en vanwege risico’s voor grondwater, niet-doelwit organismen, vogels en zoogdieren en bodemorganismen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De werkzame stof Chloropicrin

Deze nieuwe werkzame stof is bestemd om te worden gebruikt als nematicide (voor het bestrijden van aaltjes). De EC stelt voor deze stof niet goed te keuren omdat de risicobeoordeling voor mensen niet kon worden afgerond vanwege gebrek aan data en vanwege risico’s voor grondwater en bodemorganismen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De laagrisico stof Bacillus amyloliquefaciens strain IT-45

Deze nieuwe werkzame stof betreft een micro-organisme bestemd om te worden gebruikt als fungicide. De EC stelt voor deze werkzame stof goed te keuren als laagrisicostof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten