[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Tweede tussenverslag nationale burgerconsultaties in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa

Staat van de Europese Unie 2021

Brief regering

Nummer: 2021D47932, datum: 2021-12-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35663-35).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35663 -35 Staat van de Europese Unie 2021.

Onderdeel van zaak 2021Z22593:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

35 663 Staat van de Europese Unie 2021

Nr. 35 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2021

Hierbij bied ik uw Kamer, conform de informatie-afspraken betreffende de Conferentie over de Toekomst van Europa1, het tweede tussenverslag van de nationale burgerconsultaties aan2. Een gelijkluidende brief is aan de Eerste Kamer verzonden.

Zoals reeds in de Kamerbrief van 16 juli jl.3 aan uw Kamer vermeld, organiseert het kabinet nationale burgerconsultaties bestaande uit burgerdialogen onafhankelijk uitgevoerd door een externe organisatie onder de noemer Kijk op Europa, en een notitie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de wensen en verwachtingen van Nederlanders ten aanzien van de Europese Unie (EU). Eerder ontving uw Kamer al de notitie van het SCP en het eerste tussenverslag van Kijk op Europa.4 Middels deze brief bied ik uw Kamer het tweede tussenverslag van de nationale burgerdialogen Kijk op Europa aan.

Kijk op Europa5 is op 1 september van start gegaan met het online ophalen van meningen en ideeën. De eerste fase was gericht op de vraag wat Nederlanders vinden dat de EU wel en niet zou moeten doen. Dit is in kaart gebracht door middel van een enquête, die is ingevuld door een representatief panel van ruim 4.000 Nederlanders. Daarnaast was deze enquête, en de online swipe-tool, open gesteld voor iedereen om deel te nemen. De uitkomsten van het representatieve panel waren de input voor het eerste tussenverslag, dat uw Kamer is toegekomen6 en dat het kabinet heeft ingebracht in de plenaire vergadering van 22–23 oktober.

In de tweede fase van Kijk op Europa is de verdieping gezocht door middel van groepsdialogen, bestaande uit (online) themadialogen en dialogen met moeilijk bereikbare groepen en jongeren. De uitkomsten van deze dialogen vormen de basis voor het tweede tussenverslag. In dit tussenverslag wordt ingegaan op de achterliggende overwegingen van Nederlandse burgers, en worden de aanbevelingen die in de dialogen naar voren kwamen weergegeven. Het tussenverslag betreft de volgende thema’s: 1) Europese democratie; 2) Waarden en rechten, rechtsstaat en veiligheid; 3) een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid; 4) digitale transformatie; en 5) onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport.7 Het tussenverslag over de overige thema’s ontvangt uw Kamer voorafgaand aan de plenaire vergadering in januari.

Deze resultaten uit de nationale burgerconsultaties zal het kabinet aanbieden aan de Conferentie en, voor zover deze geagendeerd staan, overbrengen in de eerstvolgende plenaire vergadering op 17–18 december. Meer informatie hierover wordt met uw Kamer gedeeld in de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 14 december 2021.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
H.P.M. Knapen


  1. Kamerstuk 35 663, nr. 3.↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎

  3. Kamerstuk 35 663, nr. 3.↩︎

  4. Kamerstuk 35 663, nr. 34.↩︎

  5. Meer informatie op de website: www.kijkopeuropa.nl.↩︎

  6. Kamerstuk 35 663, nr. 34.↩︎

  7. Deze thema’s zijn gekozen overeenkomstig de thema’s van de Conferentie over de Toekomst van Europa, en de planning van de plenaire vergaderingen. Recent is gebleken dat de plenaire bespreking van de thema’s 3) tot en met 5) wordt verplaatst naar een later moment, i.v.m. het annuleren van de bijeenkomst van het betreffende EU-burgerpanel.↩︎