[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 17 januari 2022

Landbouw- en Visserijraad

Brief regering

Nummer: 2022D00186, datum: 2022-01-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-32-1366).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 32-1366 Landbouw- en Visserijraad.

Onderdeel van zaak 2022Z00098:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1366 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 januari 2022

Middels deze brief informeer ik uw Kamer over de agenda van de Landbouw- en Visserijraad die 17 januari aanstaande plaatsvindt in Brussel.

I. Agendapunten Landbouw

Gedachtenwisseling over de ontwikkeling op de landbouwmarkten

De Europese Commissie zal opnieuw een overzicht geven van de situatie op de Europese landbouwmarkten. Dit als vervolg op de besprekingen tijdens de Raad van november 2021. Op het moment van schrijven is er nog geen stuk van de Europese Commissie beschikbaar met de laatste ontwikkelingen. De vooruitzichten blijven voor veel sectoren in de landbouw positief met prijzen die zich momenteel op of boven het langjarige gemiddelde bevinden. Uitzondering daarop is de varkensvleesmarkt die zich sinds afgelopen zomer negatief ontwikkelt. De situatie blijft zeer zorgelijk, hoewel de situatie zich enigszins heeft gestabiliseerd. De onzekerheden blijven ook groot met betrekking de hoge diervoeder- en energieprijzen, de effecten van de COVID-maatregelen van lidstaten en de door het Verenigd Koninkrijk (VK) aangescherpte regels voor voedselimporten als gevolg van Brexit. Ook ontwikkelingen in bepaalde deelsectoren, zoals de vogelgriep voor de pluimveesector, hebben effect op de landbouwmarkten.

Naar verwachting zal de Commissie dit ook in haar presentatie uiteenzetten. Wat betreft de varkensmarkt zal Nederland de analyse van de Europese Commissie afwachten en inbrengen dat nauwe monitoring van de zorgelijke situatie op de varkensmarkt noodzakelijk blijft.

Internationale handel in landbouwgoederen en studie impact van toekomstige handelsakkoorden op de landbouwsector

De Europese Commissie zal de Raad informeren over de stand van zaken van haar werkzaamheden op het gebied van internationale handel in landbouwgoederen. Op het moment van schrijven is er nog geen stuk van de Europese Commissie beschikbaar, mogelijk geeft de Commissie een update over de laatste stand van zaken van de handelsrelatie tot het VK.

In het algemeen steunt Nederland de inzet van de Europese Commissie bij het behoud en vergroten van de markttoegang voor Europese landbouwgoederen. Bij het verlenen van markttoegang is Nederland van mening dat er prudent wordt omgegaan met kwetsbare sectoren zoals weergegeven in de studie voor de impact van toekomstige handelsakkoorden op de landbouwsector. Handelsakkoorden moeten het gelijk speelveld bevorderen en er moet vastgehouden worden aan de EU-normen ter bescherming van mens, dier, plant en milieu.

II. Diversen punten

Conferentie «Dierenwelzijn in de EU vandaag en morgen»

Naar verwachting zal de Europese Commissie onder dit punt een terugkoppeling geven van de stakeholders conferentie die zij heeft gehouden op 9 december 2021. Het doel van de conferentie was om stakeholders de kans te geven inbreng te leveren in het kader van de lopende evaluatie van de bestaande EU-dierenwelzijnsregelgeving. Deze evaluatie voert de Commissie uit ter voorbereiding op de herziening van deze regelgeving. Nederland heeft deelgenomen aan de conferentie.

De Commissie gaf in de conferentie aan dat de EU-dierenwelzijnsregelgeving sinds de inwerkintreding ervan gezorgd heeft voor een beter niveau van dierenwelzijn in de EU. Er zijn echter verschillende tekortkomingen in de bestaande dierenwelzijnsregelgeving en verbetering is noodzakelijk. De Commissie benadrukte wederom dat zij de regels beter toepasbaar en handhaafbaar wil maken en meer bescherming wil bieden voor meer diersoorten, gebaseerd op het laatste wetenschappelijk bewijs. Er zal een gebalanceerde overgang moeten komen naar een duurzamer voedselsysteem met waarborging van een economisch levensvatbare landbouwsector en het welzijn van dieren. Dit is in lijn met de Farm to Fork-strategie van de Commissie. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid werd gezien als een belangrijk ondersteunend instrument voor de overgang naar kooivrijehouderij systemen.

Nederland steunt de noodzaak voor verbetering en actualisering van de bestaande EU-dierenwelzijnsregelgeving en een uitbreiding naar meer diersoorten en meer diersoortspecifieke voorschriften. Ook is aangegeven dat de Commissie moet werken aan goede bedwelmings- en dodingsmethodes voor krabben en kreeften. Dit in lijn met de motie van de leden Wassenberg en de Groot (Kamerstuk 35 925 XIV, nr. 67). Door Nederland is de Commissie nogmaals verzocht om mogelijkheden te onderzoeken voor een permanent verbod op de pelsdierhouderij in de gehele EU, zoals al eerder in de Landbouw- en Visserijraad van juni 2021 (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1330). Ook is aangegeven dat Nederland naar een verbod op lange afstandsvervoer van levende dieren naar derde landen wil vanwege controlemoeilijkheden aangaande dierenwelzijn buiten de EU-grenzen en zorgen over de dierenwelzijnsstandaarden in het bestemmingsland, zoals ook al aangegeven in de Landbouw- en Visserijraad van 28 en 29 juni 2021 (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1330). De conferentie en presentaties zijn terug te kijken op de website van de Europese Commissie.1

Mededeling over duurzame koolstofcycli

Op 15 december jl. heeft de Commissie de mededeling betreffende Sustainable Carbon Cycles goedgekeurd en gepubliceerd (COM(2021) 800). De mededeling heeft tot doel het tot stand brengen van duurzame, klimaatbestendige koolstofcycli binnen de EU ten einde klimaatneutraliteit op EU-niveau te bereiken in 2050 en negatieve emissies daarna. Tijdens de Raad zal de Commissie een presentatie geven en is er de gelegenheid voor een eerste uitwisseling van zienswijzen. Aangezien het kabinet nog bezig is met het bestuderen van de mededeling, zal het kabinet slechts aangeven de mededeling te verwelkomen en het belang van duurzame koolstofcycli, en oplossingen voor koolstofverwijdering en -opslag in het bijzonder, te onderschrijven. Het BNC-fiche zal in februari 2022 aan uw Kamer worden verzonden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten


  1. https://ec.europa.eu/info/events/eu-animal-welfare-today-tomorrow-2021-dec-09_en↩︎