[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda informele bijeenkomst van klimaat- en milieuministers 20 en 21 januari 2022 te Amiens, Frankrijk

Milieuraad

Brief regering

Nummer: 2022D00673, datum: 2022-01-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-08-846).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 08-846 Milieuraad.

Onderdeel van zaak 2022Z00343:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

21 501-08 Milieuraad

Nr. 846 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 januari 2022

Hierbij doe ik u de geannoteerde agenda toekomen van de informele bijeenkomst van klimaat- en milieuministers op 20 en 21 januari 2022, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Minister voor Natuur en Stikstof en de Minister voor Klimaat en Energie.

Er is nog geen agenda gepubliceerd voor de informele bijeenkomst. De inhoud van deze geannoteerde agenda geeft daarom de meest recente stand van zaken weer, die is gebaseerd op de eerste informatie die van het Frans voorzitterschap is ontvangen. Mocht de formele agenda op belangrijke punten afwijken, dan zal ik u hierover via het schriftelijk overleg informeren. Het kabinet is voornemens fysiek deel te nemen aan de informele bijeenkomst van klimaat- en milieuministers mits de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 dit toelaten.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen

GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE BIJEENKOMST KLIMAAT- EN MILIEUMINISTERS

Het Frans voorzitterschap organiseert op 20 en 21 januari 2022 de informele bijeenkomst van klimaat- en milieuministers te Amiens, Frankrijk. Op 21 januari vindt een gezamenlijke bijeenkomst met energieministers plaats. Daarop volgend zal op 22 januari de informele bijeenkomst van energieministers plaatsvinden waarover u separaat wordt geïnformeerd. De formele agenda en de stukken die duiding geven over de inhoud van de discussies ontbreken momenteel nog. Op basis van de eerste informatie die op ambtelijk niveau is ontvangen, voorziet het Frans voorzitterschap mogelijk besprekingen over gewasbeschermingsmiddelen, chemische stoffen in relatie tot milieu en menselijke gezondheid, ontbossing en bossen.

Gewasbeschermingsmiddelen

Het is denkbaar dat het Franse voorzitterschap de herziening van Richtlijn 2009/128/EG tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan de orde stelt. De Commissie heeft deze herziening namelijk in de «van-boer-tot-bord-strategie»1 aangekondigd en is bezig met het voorbereiden hiervan. Het is de verwachting dat het voorstel van de Commissie tijdens het Frans voorzitterschap wordt afgerond en dit voorstel in ieder geval zal leiden tot het aanscherpen van de bepalingen voor geïntegreerde gewasbescherming.

Wetsvoorstel ontbossingsvrije producten

Het Franse voorzitterschap zal het op 17 november jl. door de Commissie uitgebrachte voorstel voor een Verordening over ontbossingsvrije producten op de interne markt2 hoogstwaarschijnlijk agenderen. Naar verwachting zal het voorzitterschap een toelichting geven hoe zij het voorstel in de Raad willen bespreken en wellicht al een eerste gedachtewisseling organiseren over het voorstel. Tijdens de laatste Landbouw- en Visserijraad en de laatste Milieuraad, beiden in december jl., heeft het kabinet het doel van het voorstel verwelkomd. De uitgebreide appreciatie via de gebruikelijke BNC procedure is momenteel nog in voorbereiding en zal, zoals aangegeven in de uitstelbrief die aan uw Kamer is verzonden,3 zo spoedig mogelijk worden toegezonden.

Het specifieke doel van dit voorstel is om ontbossing en bosdegradatie, veroorzaakt door EU consumptie en productie, te minimaliseren. En daarnaast de vraag op de Europese markt, naar goederen en producten die legaal en ontbossingsvrij zijn geproduceerd, te vergroten. De hoeksteen van dit voorstel is het verbod om producten, vallend binnen de reikwijdte van het voorstel, op de markt te brengen of te exporteren die niet vrij zijn van ontbossing of bosdegradatie en die niet legaal geproduceerd zijn.

Het Europees krachtenveld is op dit moment nog niet duidelijk. Wel is er een kritische houding te verwachten van bosrijke lidstaten, omdat de eisen voor hout zijn aangescherpt ten opzichte van de huidige situatie. Aangaande de landbouwgrondstoffenketens zullen naar verwachting de lidstaten die net als Nederland deel uitmaken van het Amsterdam Declaration Partnership4 (ADP) overwegend positief zijn, maar daarvoor zal nog nadere uitvraag nodig zijn, ook bij niet-ADP landen. Het Europees Parlement (EP) steunt het voorstel, maar wil de productengroep uitbreiden naar meer goederen en afgeleide producten. Daarnaast heeft het EP aangegeven dat het niet alleen om ontbossing moet gaan, maar ook om conversie van andere waardevolle ecosystemen, zoals savannes en wetlands.

Gezamenlijke sessie bossen

Er is momenteel zeer weinig bekend over de gezamenlijke sessie van milieu en energieministers betreffende bossen. Het voorzitterschap heeft nog niet aangegeven wat de specifieke invalshoek van deze sessie zal zijn. De discussie zou kunnen gaan over een combinatie van de volgende onderwerpen: de EU-bossenstrategie, het voorstel van de Commissie over Ontbossingsvrije producten, de herziening van de LULUCF verordening, en de rol van biogrondstoffen voor energieverbruik als onderdeel van de richtlijn hernieuwbare energie. Voor zover er gesproken zal worden over de EU-bossenstrategie volgt het kabinet de inzet zoals deze is uiteengezet in de geannoteerde agenda voor de Milieuraad van 6 oktober jl.5 en het BNC-fiche.6 Het kabinet verwelkomde al eerder de strategie in het kader van het verschijnen van de EU-biodiversiteitsstrategie7 zoals in het corresponderende BNC-fiche vermeld. Echter ontbreekt het nog aan concrete voorstellen om te voorkomen dat deze houtproductie zal verschuiven naar derde landen. Het kabinet ziet graag dat de Commissie hier zo spoedig mogelijk concrete voorstellen voor ontwikkelt.

Ten slotte ziet het kabinet graag dat de Commissie een afwegingskader ontwikkelt, gebaseerd op een impact assessment, voor het gebruik van bossen voor biodiversiteit, klimaat en biogrondstoffengebruik in een circulaire economie op EU-niveau. De essentie van dit kabinetsstandpunt is in de Raadsconclusies8 over de EU-bossenstrategie opgenomen.

Voor zover er gesproken zal worden over de herziening van de LULUCF-verordening volgt het kabinet de inzet zoals deze is uiteengezet in de geannoteerde agenda voor de Milieuraad van 20 december jl.9 Aangaande het wetsvoorstel van de Commissie over Ontbossingsvrije producten heb ik u onder bovengenoemd agendapunt al geïnformeerd.

Voor zover er gesproken zal worden over de inzet van biomassa voor energie verwijs ik u naar de inzet uiteengezet in de geannoteerde agenda voor de informele Energieraad van 20-21 januari a.s.10


  1. Kamerstuk 22 112, nr. 2891.↩︎

  2. COM(2019) 352 final.↩︎

  3. Kamerstuk 22 112, nr. 3255.↩︎

  4. https://ad-partnership.org/about/.↩︎

  5. Kamerstuk 21 501-08, nr. 835.↩︎

  6. Kamerstuk 22 112, nr. 3196.↩︎

  7. Kamerstuk 22 112, nr. 2897.↩︎

  8. Kamerstuk 21 501-32, nr. 1352.↩︎

  9. Kamerstuk 21 501-08, nr. 843.↩︎

  10. Kamerstuk 21 501-33, nr. 903.↩︎