[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel beantwoording vragen van het lid Van Nispen over de resultaten van de pilot vergoeding eigen risico zorgverzekering voor slachtoffers van seksueel geweld

Mededeling (uitstel antwoord)

Nummer: 2022D01066, datum: 2022-01-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-1339).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2021Z23985:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1339

Vragen van het lid Van Nispen (SP) aan de Ministers van Justitie en Veiligheid, voor Rechtsbescherming en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de resultaten van de pilot vergoeding eigen risico zorgverzekering voor slachtoffers van seksueel geweld (ingezonden 20 december 2021).

Mededeling van Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), mede namens de Ministers voor Rechtsbescherming en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ontvangen 14 januari 2022).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het onderzoeksrapport naar de pilot vergoeding eigen risico zorgverzekering voor slachtoffers van seksueel geweld?1

Vraag 2

Erkent u dat het voor slachtoffers van seksueel geweld nu vaak als zeer oneerlijk voelt als ze het eigen risico moeten betalen bij behandeling van hun trauma en zelfs kan voelen als een vorm van secundaire victimisatie, terwijl een vergoeding van de zorg juist kan voelen als een stukje erkenning en daarmee kan bijdragen aan het herstel van het slachtoffer?

Vraag 3

Waarom is er in de pilot voor gekozen om een onderscheid te maken tussen slachtoffers die binnen zeven dagen om hulp vragen en slachtoffers die na zeven dagen om hulp vragen? Vindt u dit, gegeven het feit dat veel slachtoffers pas na die eerste zeven dagen hulp zoeken, een wenselijk onderscheid voor eventuele toekomstige regelgeving? Zo ja, waarom?

Vraag 4

Bent u bereid zo snel als mogelijk het eigen risico te schrappen voor slachtoffers van seksueel geweld als zij hulp zoeken, ongeacht het moment waarop zij hulp zoeken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Wat gaat u doen om overige drempels, die slachtoffers ervaren, om hulp te zoeken weg te nemen?

Mededeling

Hierbij deel ik u, mede namens de ministers voor Rechtsbescherming en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede dat de schriftelijke vragen van het lid Van Nispen (SP), van uw Kamer aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de resultaten van de pilot vergoeding eigen risico zorgverzekering voor slachtoffers van seksueel geweld (ingezonden 20 december 2021) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


  1. NSCR, 16 december 2021, «Slachtoffers van seksueel geweld ervaren financiële tegemoetkoming als erkenning», https://nscr.nl/slachtoffers-van-seksueel-geweld-ervaren-financiele-tegemoetkoming-als-erkenning/↩︎