Uitstel beantwoording vragen van de leden Hagen en Tjeerd de Groot over het bericht “Limburgse grensgemeente verrast door volstorten recreatieplas”
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2022D01196, datum: 2022-01-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-1352).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.G.J. Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2021Z24257:
- Gericht aan: S.P.R.A. van Weyenberg, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Gericht aan: B. Visser, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Indiener: K.B. Hagen, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: T.C. (Tjeerd) de Groot, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1352
Vragen van de leden Hagen en Tjeerd de Groot (beiden D66) aan de Minister en Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «Limburgse grensgemeente verrast door volstorten recreatieplas» (ingezonden 27 december 2021).
Mededeling van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 17 januari 2022).
Vraag 1
Bent u bekend dat de Vlaamse Minister van Omgeving een grote Maasplas, pal aan de Nederlandse grens, heeft aangewezen als dumpplek voor grote hoeveelheden grond die in Antwerpen worden afgegraven? Grond die mogelijk dezelfde vervuiling kent als onze Westerschelde? Zo ja, hoe oordeelt u hierover?1
Vraag 2
Waar ligt de bestuurlijke verantwoordelijkheid van deze kwestie?
Vraag 3
Klopt het dat deze Maasplas een open verbinding heeft met de Maas op Nederlands gebied? Zo ja, hoe groot is de kans dat de mogelijk (zwaar) vervuilde grond en diens schadelijke stoffen Nederland bereiken?
Vraag 4
Welke risico’s brengt dit met zich mee voor Nederlandse grensgemeenten zoals Maasgouw, voor watersporters die gebruik maken van deze plas, voor landbouwgrond dat het water gebruikt voor irrigatie en drinkwatervoorzieningen?
Vraag 5
Hoeveel grond wordt gestort en welke milieueisen liggen hier ten grondslag aan? Op welke manier worden de effecten op natuur en het ecosysteem van de Maas van deze verondieping meegewogen? Kunt u de resultaten getoetst aan deze ecologisch/milieu eisen naar de Kamer te sturen?
Vraag 6
Op welke manier is Nederland beschermd tegen de effecten van PFAS als mogelijk vervuilde grond net over de grens wordt gestort?
Vraag 7
Bent u bereid in gesprek te treden met uw ambtsgenoten aan Belgische zijde wanneer er risico’s zijn aan Nederlandse zijde om de mogelijke vervuiling te stoppen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 8
In algemene zin: is er met onze buurlanden overleg geweest over het verplaatsen van vervuilde grond en de mogelijke effecten ook grensoverschrijdend? Zo ja, wat is hierover afgesproken? Zo nee, kunt u hierover met heb in gesprek treden?
Mededeling
De vragen van de leden Hagen en De Groot (beiden D66) over het bericht «Limburgse grensgemeente verrast door volstorten recreatieplas» (Kamerstuk 2021Z24257, ingezonden 27 december 2021) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden van het uitstel is dat afstemming van de beantwoording extra tijd vergt. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.
NOS, 18 oktober 2021, «Limburgse grensgemeente verrast door volstorten recreatieplas». (https://nos.nl/artikel/2409973-limburgse-grensgemeente-verrast-door-volstorten-recreatieplas)↩︎