[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Onderzoeksrapport ‘Deepfakes: De juridische uitdagingen van een synthetische samenleving’

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2022D01278, datum: 2022-01-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-815).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -815 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2022Z00601:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 815 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 januari 2022

Hierbij bied ik uw Kamer het onderzoeksrapport aan «Deepfakes: De juridische uitdagingen van een synthetische samenleving» dat in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is uitgevoerd door het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (Tilt)1.

In de kabinetsvisie horizontale privacy heeft het kabinet uitgesproken dat het wenselijk is om bij nieuwe technologische ontwikkelingen in een vroeger stadium na te denken over de risico’s van deze ontwikkelingen voor de privacy van burgers.2 Zogenoemde «deepfake technologie», die het mogelijk maakt om niet of nauwelijks van echt te onderscheiden beeld, geluid of ander materiaal te genereren, ontwikkelt zich met rasse schreden en wordt voor steeds meer mensen toegankelijk. Dit kan in strijd zijn met het privacy- en gegevenbeschermingsrecht, maar ook anderszins onrechtmatig of zelfs strafbaar. Om een en ander beter inzichtelijk te krijgen, heeft het kabinet onderzoek laten doen naar de risico’s van deze technologie, het juridisch kader hieromtrent en naar de maatregelen die kunnen worden genomen om deze risico’s te beperken.

Het aangeboden onderzoek richt zich primair op het gebruik van deepfakes in horizontale relaties, dat wil zeggen: tussen burgers onderling. Het onderzoek beschrijft de opkomst van deepfaketechnologieën, analyseert in hoeverre het huidige recht toereikend is om de nadelige gevolgen ervan te adresseren, en doet aanbevelingen.

Ik verwacht uw Kamer in het voorjaar van 2022 een kabinetsreactie op dit onderzoek toe te zenden met daarin een appreciatie van de aanbevelingen uit het onderzoek. Ik verwacht dan tevens een kabinetsreactie te kunnen geven op het onderzoek »Regulering van Immersieve Technologie» dat naar aanleiding van de motie van de leden Van der Staaij en Van der Graaf3 is uitgevoerd en ik uw Kamer reeds op 29 juli 2021 heb aangeboden.4

De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstuk 34 926, nr. 8.↩︎

  3. Kamerstuk 35 300 VI, nr. 73.↩︎

  4. Kamerstuk 26 643, nr. 778↩︎