Uitstel beantwoording vragen van lid Kröger over het bericht in het AD over de oliewinning in Rotterdam
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2022D01884, datum: 2022-01-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-1389).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van zaak 2021Z24049:
- Gericht aan: S.A. Blok, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: S.C. Kröger, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1389
Vragen van het lid Kröger (GroenLinks) aan de Minister van Economisch Zaken en Klimaat over het bericht «Rotterdam woest over oliewinning onder de stad: «Totaal ridicuul»» (ingezonden 21 december 2021).
Antwoord van Staatssecretaris Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 20 januari 2022).
Vraag 1
Kent u het bericht «Rotterdam woest over oliewinning onder de stad: «Totaal ridicuul»»?1
Vraag 2
Kunt u zich voorstellen dat bewoners van de betroffen wijk geschrokken zijn van de aankondiging dat er naar olie geboord wordt onder hun huizen?
Vraag 3
Is de vergunning reeds verleend of betreft het een voornemen?
Vraag 4
Is er overleg geweest met de gemeentes Rotterdam en Barendrecht over dit plan? Wat is de rol van de gemeentes, behalve een advies geven?
Vraag 5
Wat is met het advies gebeurd? Waarom is het advies niet overgenomen?
Vraag 6
Bent u bereid om eventuele negatieve zienswijzen met een open houding te beoordelen?
Vraag 7
Welke opties zijn er nog voor de gemeente of de bewoners om voor hun belangen op te komen en dit plan tegen te houden?
Vraag 8
Als de Nederlandse Aardolie Maatschappij nieuwe boor- en winningstechnieken wil gebruiken, wat voor soort technieken zijn dat dan? Gaat het om fracking? Gaat het om injecteren van stoom, zoals in Schoonebeek?
Vraag 9
Wat zijn de geologische en ecologische gevolgen van deze winning op lange termijn? Kan het leiden tot bodemdaling? Kan het leidden tot verzakkingen of bevingen? Welke risico’s zijn er voor het grondwater rond de boringen en het oppervlaktewater in de Waalhaven en de Nieuwe Maas?
Vraag 10
Kunt u een overzicht verstrekken van alle lopende vergunningsprocedures voor nieuwe of gewijzigde olie- en gaswinning, van alle lopende gesprekken over nieuwe vergunningen en van alle locaties waar winning mogelijk is op basis van oude afspraken?
Vraag 11
Waarom verleent u nog nieuwe opsporing en winningsvergunningen voor fossiele energie, terwijl we af moeten stappen van fossiele brandstoffen en de meeste bekende voorraden in de grond moeten blijven?
Vraag 12
Hoe verhoudt deze boring, en mogelijke andere boringen, zich tot de doelstelling uit het nieuw coalitieakkoord om de uitstoot van CO2 met 60% te verminderen in 2030?
Vraag 13
Hoeveel van de in Nederland bekende voorraden wilt u nog laten winnen en welk percentage wilt u veilig in de grond laten?
Nader antwoord
De vragen van het lid Beckerman (SP) over de oliewinning in Rotterdam door de NAM (kenmerk 2021Z23973, ingezonden 20 december 2021) en de vragen van lid Kröger (GroenLinks) (kenmerk 2021Z24049, ingezonden 21 december 2021)over het bericht in het AD over de oliewinning in Rotterdam, kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord. De beantwoording volgt zo spoedig mogelijk.
Algemeen Dagblad, 16 december 2021 (https://www.ad.nl/rotterdam/rotterdam-woest-over-oliewinning-onder-de-stad-totaal-ridicuul~acfba26b/)↩︎