[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Signalen oneigenlijk gebruik subsidieregeling Coronabanen in de Zorg

Fraudebestrijding in de zorg

Brief regering

Nummer: 2022D03814, datum: 2022-02-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28828-130).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28828 -130 Fraudebestrijding in de zorg.

Onderdeel van zaak 2022Z01750:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

28 828 Fraudebestrijding in de zorg

Nr. 130 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 februari 2022

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) deed op 27 januari jl. een melding bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over mogelijk misbruik danwel oneigenlijk gebruik van de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (COZO). Deze regeling is één van de crisismaatregelen die tijdens de coronacrisis zijn ingericht. Op 31 januari jl. heb ik over dit signaal een korte rapportage ontvangen van de NLA en het Openbaar Ministerie (OM) (zie bijlage)1.

Subsidieregeling Coronabanen in de zorg (COZO)

Coronabanen zijn tijdelijke banen in ondersteunende functies, waarmee zorgprofessionals worden ontlast bij de extreme zorgvraag als gevolg van de pandemie. De subsidieregeling kent een 100% vergoeding van de loonkosten en een opslag van 20% voor de begeleidingskosten. Deze extra banen voorzien in de ondersteuning van zorgprofessionals en dragen bij aan ruimte voor herstel. Zorgaanbieders ontvangen bevoorschotting bij verlening in de vorm van 100%, in één termijn. Coronabanen zijn voor zorgorganisaties een forse uitgave die niet in alle gevallen kan worden voorgefinancierd. In 2021 is er in totaal voor € 83.995.647 aan subsidie verleend aan 513 zorgaanbieders voor 7342 coronabanen.

Voor 2022 is een verlenging voorzien, met een looptijd tot en met 30 juni 2022. Het signaal over mogelijk misbruik van de regeling is voor mij aanleiding deze verlenging tot nader order op te houden; eerst moet duidelijk zijn wat de aard en omvang van de signalen en op welke wijze de regeling in 2022 kan worden uitgevoerd met een beperkt risico op misbruik of oneigenlijk gebruik. Het uitgangspunt is dat zorgaanbieders op een later moment aanspraak kunnen maken op de subsidieregeling COZO voor de periode januari tot en met juni 2022.

Fraudebeleid subsidies

Het Ministerie van VWS heeft een centraal meldpunt voor onregelmatigheden en onrechtmatigheden bij subsidies en doet actief onderzoek naar meldingen. Indien hieruit een redelijk vermoeden van een strafbaar feit blijkt, doet het Ministerie van VWS aangifte bij het OM. Daarnaast wordt een (poging) tot fraude tevens altijd gemeld bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het OM bepaalt of tot strafvervolging wordt overgegaan.

De komende tijd ga ik – aan de hand van hun inzichten – met de NLA en het OM in gesprek over mijn beleid inzake misbruik en oneigenlijk gebruik in relatie tot deze subsidieregeling. Ik zal u zo spoedig mogelijk uitgebreider informeren over de verlenging van de COZO-regeling en over de wijze waarop het risico op misbruik verder zal worden gemitigeerd.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,
C. Helder


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎