Amendement van het lid Leijten over het verlagen van de grens voor anonieme bijdragen van 1000 euro naar 125 euro
Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)
Amendement
Nummer: 2022D05048, datum: 2022-02-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35657-18).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.M. Leijten, Tweede Kamerlid (Ooit SP kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 35657 -18 Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp).
Onderdeel van zaak 2022Z02379:
- Indiener: R.M. Leijten, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
35 657 Wijziging van de Wet financiering politieke partijen in verband met de evaluatie van deze wet (Evaluatiewet Wfpp)
Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN
Ontvangen 9 februari 2022
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
In artikel I, onderdeel M, wordt «tweede zin, vervalt» vervangen door «wordt «€ 1.000» telkens vervangen door «€ 125» en vervalt in de tweede zin».
Toelichting
Indiener wil dat financiering van politieke partijen met belastinggeld te verdedigen is met het argument dat partijen mee moeten kunnen doen aan verkiezingen, zonder dat zij afhankelijk zijn of worden van bedrijven of particulieren die met giften politieke invloed en macht kopen. Voor politieke partijen moeten dan wél normen worden gesteld om die onafhankelijkheid en de transparantie te waarborgen en het vertrouwen in de politiek en verkiezingen te vergroten. Dit amendement regelt dat de toegestane norm voor anonieme giften wordt verlaagd van 1.000 euro naar 125 euro. Door de strengere regels rondom openbaarmaking zoals voorgesteld in het wetsvoorstel is het voorstelbaar dat donateurs deze regels willen omzeilen om openbaarmaking te voorkomen. Het is echter dan nog steeds mogelijk substantiële giften te doneren, zij het anoniem. Dit zou het hele uitgangspunt van de wet en de openbaarheid rondom giften en eventuele beïnvloeding ondermijnen. Door het maximumbedrag voor anonieme giften te maximeren op 125 euro wordt dat risico geminimaliseerd. Indiener wil wel voorkomen dat voor elke kleine gift openbaarmaking vereist is, vanwege de onevenredige administratieve lasten die dat met zich meebrengt. Door anonieme giften niet in het geheel te verbieden maar de norm te stellen op 125 euro is aan dat principe recht gedaan.
Leijten